Η Βίκυ Λέανδρος φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες: «Το σπίτι μου είναι μια αγκαλιά για όλους»

Η Βίκυ Λέανδρος φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες: «Το σπίτι μου είναι μια αγκαλιά για όλους»

Η διεθνής Ελληνίδα καλλιτέχνις μιλά στο «Gala» για την απόφασή της να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και για την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει το βιβλίο μαγειρικής της με μοναδικές ελληνικές συνταγές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
viky-leandros-gala
Η Βίκυ Λέανδρος είναι μια γυναίκα-σύμβολο που εδώ και χρόνια αφήνει το αποτύπωμά της τόσο μέσα από τη δουλειά της όσο και με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της. Τη δύσκολη εποχή των μνημονίων, για παράδειγμα, εκείνη στήριζε διαρκώς τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για τις ευάλωτες ελληνικές οικογένειες οργανώνοντας μεγάλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Η πρόσφατη ουκρανική κρίση δεν θα μπορούσε να την αφήσει αδιάφορη. Οπως δήλωσε η ίδια στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αποφάσισε να προσφέρει στέγη και σίτιση σε 15 Ουκρανούς πρόσφυγες στο αγρόκτημά της στο χωριό Μπάστχορστ, έξω από το Αμβούργο. Πρόσθεσε επίσης ότι θα προσφέρει στα παιδιά της Ουκρανίας όλα τα έσοδα της καθιερωμένης ετήσιας φιλανθρωπικής συναυλίας που πραγματοποιεί με τον σύλλογο «Ein Herz fur kinder» (Μια καρδιά για τα παιδιά).

leandros__3_

«Θέλησα να φιλοξενήσω οικογένειες στις οποίες η ζωή έδειξε το σκληρό πρόσωπό της, καθώς έχασαν πατρίδα και σπίτι με αποτέλεσμα να γίνουν πρόσφυγες. Πρόκειται για δύο οικογένειες, μία με τρία παιδιά και μία μόνο με τη μητέρα με δύο παιδιά», εξηγεί η Βίκυ Λέανδρος στο «Gala». «Οταν ήρθαν στο σπίτι μου οι άνθρωποι αυτοί ήταν ταλαιπωρημένοι και σε κατάσταση σοκ. Επιθυμούσα να βρουν σε εμάς φροντίδα και μια φιλόξενη γωνιά. Τα παιδιά φαίνονται να έχουν τραύματα. Ηθελα μέρα με τη μέρα να ξαναβρούν την ανεμελιά της ηλικίας τους και τη ζεστασιά και να βγουν στην αυλή μου για να παίξουν. Προσπαθούμε να τους χαρίσουμε μικρές στιγμές χαράς. Ενα από τα αγόρια αγαπά το ποδόσφαιρο κι εμείς το πήγαμε να παίξει. Το άλλο αγόρι το γράψαμε σε μαθήματα κιθάρας. Μέσα σε αυτό που τους συμβαίνει χρειάζεται να τα παρακινούμε και για μικρές ανάσες ζωής».

Κλείσιμο
Τη ρωτώ πώς ένιωσε όταν έμαθε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Oταν ξέσπασε ο πόλεμος σοκαριστήκαμε όλοι. Η πρώτη σκέψη ήταν “πόλεμος εν έτει 2022;” . Oταν η τεχνολογία έχει προοδεύσει με τέτοια ταχύτητα, όταν ο ανθρώπινος νους έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην επιστήμη, φαντάζει αδιανόητο να μην μπορούν οι άνθρωποι να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να οδηγούνται σε τέτοιες αποφάσεις. Δυστυχώς αρνούμαστε να διδαχτούμε από την Ιστορία και επιστρέφουμε πάντα στα ίδια και στα ίδια όπου πολίτες υποφέρουν πολεμώντας, χάνοντας αγαπημένα τους πρόσωπα ή τα σπίτια και την πατρίδα τους», μου απαντά. Αναφορικά με τη δική της προσφορά βοήθειας όμως, κρατά χαμηλούς τόνους: «Δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι μεγάλο μπροστά σε όλο αυτό το τραγικό που συμβαίνει. Βλέπω φοβισμένους τους ανθρώπους που φιλοξενώ. Δεν έχω μιλήσει ακόμη εκτενώς μαζί τους. Θέλω να τους δώσω πρώτα τον χρόνο να συνέλθουν -όσο μπορούν- και να αισθανθούν άνετα. Οφείλουμε να τους αφήσουμε να πάρουν μια ανάσα. Θα ήθελα πάντως να προσφέρω στέγη και σε άλλους πρόσφυγες».

Της θυμίζω ότι κάποτε και εκείνη είχε αναγκαστεί να αλλάξει τόπο και να μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Γερμανία. «Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», μου λέει. «Οι συνθήκες της δικής μου μετανάστευσης ήταν τελείως διαφορετικές. Εγώ πήγα σε ένα εντελώς ασφαλές περιβάλλον που μου εξασφάλιζε και τις προϋποθέσεις για μια διεθνή καριέρα».
vicky-cookbook
Το best seller βιβλίο μαγειρικής της είναι διαθέσιμο στην Amazon ενώ θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά

Το βιβλίο που έγινε best seller

Η Βίκυ Λέανδρος έχει τον αριστοκρατικό αέρα της γυναίκας που έχει ζυμωθεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού. Εχοντας πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και έχοντας εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, συγκαταλέγεται δικαίως στους λεγόμενους κλασικούς καλλιτέχνες. Η τελευταία της επιτυχία, όμως, δεν σχετίζεται με το τραγούδι αλλά με τη συγγραφή ενός βιβλίου - και μάλιστα μαγειρικής. Είναι γραμμένο στα γερμανικά, περιλαμβάνει ελληνικές συνταγές και έχει ήδη γίνει best seller της Amazon στις γερμανόφωνες χώρες.

Μητέρα τριών παιδιών, του Λέανδρου, της Μιλάνας και της Σάντρας, η διάσημη ερμηνεύτρια έχει εμφυσήσει στην οικογένειά της την αγάπη της για την Ελλάδα και τα νόστιμα πιάτα της. Παλαιότερα η ίδια μού είχε πει: «Την ελληνική γλώσσα έμαθα να τη μιλώ στο σπίτι μου, το ίδιο έκανα κι εγώ με τα παιδιά μου. Στο σπίτι μου υπήρχε και υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Γνωρίζουμε την κουλτούρα του τόπου μας και μαγειρεύουμε ελληνικά φαγητά. Η οικογένεια είναι δεμένη κατά τα ελληνικά πρότυπα. Μέχρι και σήμερα σε αργίες και γιορτές μαζευόμαστε όλοι και τους μαγειρεύω». Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για το βιβλίο που σε λίγους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.
leandros__1_
Η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια δηλώνει μεγάλη λάτρης της κουζίνας

«Αγαπώ τη μαγειρική από παιδί. Εμαθα να μαγειρεύω από τη γιαγιά και τον πατέρα μου και στη συνέχεια χάρη σ’ εμένα έμαθαν να μαγειρεύουν και τα παιδιά μου. Ο γιος μου μαγειρεύει καταπληκτικά νέα ελληνική κουζίνα. Αυτό το βιβλίο προέκυψε την εποχή της καραντίνας και ήταν οικογενειακή υπόθεση. Η κόρη μου η Σάντρα, που είναι ηθοποιός, επιμελήθηκε τα κείμενα και το food styling και εγώ με τον γιο μας μαγειρέψαμε. Πρόκειται για κάτι που δημιουργήσαμε με μεράκι γι’ αυτό και πάει πολύ καλά. Συνδυάζω, δε, τις συνταγές με τις ιστορίες. Αφηγούμαι μαγειρικές ιστορίες από το παρελθόν, όπως αυτές με τη γιαγιά». Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο, του οποίου ο τίτλος στα ελληνικά είναι «Αγαπώ τη ζωή». «Οι Γερμανοί είχαν την εντύπωση ότι όλο τον χρόνο τρώμε αρνί με σαλάτα. Ε, λοιπόν, αυτό ανατρέπεται καθώς παρουσιάζω 12 σαλάτες, 14 vegetarian πιάτα, ωραίες σούπες, όπως φασολάδα και φακές που πάντα μαγείρευα για τα παιδιά, τα εγγόνια μου και τους φίλους». Την εποχή που τα παιδιά της ήταν μικρά και εκείνη είχε σταματήσει να τραγουδά για κάποια χρόνια, η δημιουργία στην κουζίνα τής έδινε χαρά. «Στο σπίτι μας στρώναμε καθημερινά τραπέζι για την οικογένεια και τους φίλους. Αυτή η ιεροτελεστία της συγκέντρωσης γύρω από το τραπέζι που έχουμε εμείς οι Ελληνες δεν συναντάται σε πολλούς λαούς».

Στο σπίτι της Βίκυς Λέανδρος διοργανώνονται συχνά βραδιές με όμορφο art de la table, απίθανες γεύσεις και συζητήσεις για την τέχνη, την πολιτική και τις κοινωνικές καταστάσεις. «Ολο αυτό είναι ένα μέρος της ζωής μου. Η μαγειρική δεν είναι απλά μια διασκεδαστική διαδικασία, αλλά και μια απόλαυση. Να φανταστείς, στον γάμο της κόρης μου της Σάντρας είχα μαγειρέψει για 90 άτομα», θυμάται. Τη ρωτώ για την αγαπημένη της σπεσιαλιτέ και εκείνη μου αναφέρει πολλά πιάτα - ανάμεσά τους τις γαρίδες σαγανάκι με μπαχαρικά, αλλά και τον μουσακά και μάλιστα σε vegan βερσιόν. «O μουσακάς με φακές τούς έχει ξετρελάνει όλους. Στο βιβλίο θα ανακαλύψετε το μυστικό της νοστιμιάς του», μου λέει, χαμογελώντας με νόημα.
vicky
Η Βίκυ Λέανδρος με τα παιδιά της, Λέανδρο και Σάντρα, ετοιμάζουν ένα ακόμα υπέροχο ελληνικό πιάτο

Φωτογραφίες: Frank von Wieding

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα καταγγελία: Ο Μάνος Δασκαλάκης πούλησε διαμέρισμα της σπιτονοικοκυράς αξίας 250.000 ευρώ

Μάνος Δασκαλάκης κατά Ρούλας Πισπιρίγκου: Θέλω να μάθω από πού βρήκε την κεταμίνη και τι έγινε με τα άλλα δυο μου παιδιά

Στο μυστικό καταφύγιο του Ζελένσκι - Κοιμάται μόνο δύο ώρες την ημέρα και συντονίζει την άμυνα της Ουκρανίας  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK