Εκτός περαίωσης... η αυτοπεραίωση, "τρικλοποδιά" στα ακίνητα

Εκτός περαίωσης... η αυτοπεραίωση, "τρικλοποδιά" στα ακίνητα

Μαλακώνει το μέτρο και στα χρήματα που θα πρέπει να καταβληθούν ανά κατηγορία βιβλίων

Εκτός περαίωσης... η αυτοπεραίωση, "τρικλοποδιά" στα ακίνητα
Την εξαίρεση από  το μέτρο της περαίωσης όσων έχουν  κάνει ήδη αυτοπεραίωση (τουλάχιστον  μέχρι και το 2007), αλλά και την "τύχη" εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, αποφασίζει σήμερα -όπως όλα δείχνουν- η ηγεσία του υπουγείου Οικονομικών.

Σε επιτελική σύσκεψη  που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο, τρια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα, που θα καθορίσουν τελικά το εύρος και την απήχηση του μέτρου που λαμβάνει η κυβέρνηση:

  1. Το ελάχιστον ποσόν πρόσθετου φόρου για υπαγωγή στην περαίωση. Πριν τη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς το υπουγείο Οικονομικών έθεσε ως "ελάχιστη" απαίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση τα 400-1000 ευρώ για κάθε χρήση που περαιώνεται, με 20%-25% προκαταβολή. Τα ποσά αυτά όμως ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και, σε εποχή κρίσης, μοιάζουν αποτρεπτικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Ενδεχομένως τα ποσά να βελτιωθούν για όσους δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α΄κατηγορίας (200 ή 300 ευρώ αντί για 400) και για τα Β΄ κατηγορίας (500-600 αντί για 700 ευρώ)…
  2. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν στο άκουσμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλλει "διπλό χαράτσι", σε όσους έχουν ήδη πληρώσει για να κάνουν αυτοπεραίωση, πληροφορίες θέλουν να γλιτώνουν τελικώς από το μέτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν όμως ακόμα ένα "παράθυρο" για όσους μετά το 2007 "έλαχε" ο ΑΦΜ τους να κληρωθεί προς ... δειγματοληπτική εξέταση, παρότι έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Σε τέτοια περίπτωση, το ... δείγμα των 5.000 επιχειρήσεων που επελέγη, πιθανότατα να κληθεί να πληρώσει για δεύτερη φορά, αν θέλει να μην υποστεί φορολογικό έλεγχο –αν και στο υπουργείο εκφράζεται και η άποψη να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν το ίδιο τελικό ψηφίο του ΑΦΜ με του δείγματος (τελικά δηλαδή ο 1 στους 10 φορολογουμένους που έκαναν περαίωση). Σε τέτοια περίπτωση πάντως, λένε στην αγορά, θα το σκεφτούν πολύ οι επιτηδευματίες να πληρώσουν στο κράτος για περαίωση, όταν το ίδιο το κράτος αμφισβητεί το κύρος του μέτρου και τους κρατά διαρκώς ομήρους, απαιτώντας και πάλι περισσότερα χρήματα!
  3. "Στα ζάρια" φαίνεται πως θα κριθεί όμως και η τύχη των επιτηδευματιών που η κυβέρνηση δήλωσε (με το σχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση) πως τους "τιμωρεί", μόνο και μόνο επειδή έχουν ακίνητα! Η διατύπωση που επελέγη στο κείμενο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών και εξαιρεί από τη ρύθμιση όσους υπάγονται "σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας" έχει δημιουργήσει σύγχυση για το «τι θέλει να πει ο ποιητής» και ανοίγει δύο ενδεχόμενα -που ούτε στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο δεν γνωρίζουν τι και πώς θα ισχύσει τελικώς!

Η μία περίπτωση  είναι να χάσουν την περαίωση, όσοι το 2008 είχαν ακίνητα αξίας άνω των 146.000 ευρώ που ήταν το όριο που ίσχυε για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) μέχρι το 2007 και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από το ΕΤΑΚ. Έτσι μένουν εκτός ουσιαστικά όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και, ουσιαστικά, σχεδόν όλοι οι επιτηδευματίες!

Κλείσιμο
Η άλλη περίπτωση είναι να μείνουν εκτός όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ, που είναι το όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αντικαθιστά από εφέτος το ΕΤΑΚ. Και πάλι μένει «εκτός» όποιος έχει... ενάμισυ σπίτι, αλλά προφανώς επιτρέπει σε περισσότερους να κάνουν χρήση του μέτρου.

Ανοικτό είναι  όμως ακόμα το ενδεχόμενο να απαλειφθεί τελικώς το όριο αυτό και να μην υπάρξει εξαίρεση με κριτήριο την ακίνητη περιουσία, ή να οριστεί σε ύψος πάνω από το 1 εκατ. ευρώ.

Και τούτο διότι  μόνο για αυτή την κατηγορία των ιδιοκτητών –που πληρώσανε ήδη φέτος και έκτακτη εισφορά-υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό και τον εντοπισμό τους, ώστε να κριθεί και ο αριθμός εκείνων που θα απωλέσουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης