"Να πληρώσουν περαίωση και όσοι πλήρωσαν ήδη ... για αυτοπεραίωση!"

"Να πληρώσουν περαίωση και όσοι πλήρωσαν ήδη ... για αυτοπεραίωση!"

Απίστευτη κι όμως αληθινή εξέλιξη, με τον κλάδο να εμφανίζεται να θέλει  “εκδίκηση” από όσους κλείνουν χρήσεις  χωρίς ...νταραβέρια με τους ελεγκτές της  Εφορίας

"Να πληρώσουν  περαίωση και όσοι πλήρωσαν ήδη ... για αυτοπεραίωση!"
"Διπλό χαράτσι"  για όσους επέλεξαν να κάνουν στο παρελθόν χρήση του μέτρου της αυτοπεραίωσης, εισηγήθηκε προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος των εφοριακών, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα περαίωση που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση!

Σχετικό ερώτημα  είχε θέσει προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, για το αν πρέπει να υπαχθούν στη ρύθμιση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Επ' αυτού όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλοι οι φορείς απάντησαν αρνητικά, με «ηχηρή» εξαίρεση τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Ιωάννη Γρίβα.

Κλείσιμο
Η άποψή του αυτή, προς την οποία “κλείνει” το μάτι και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκάλεσε πάντως αλγεινή εντύπωση στους συμμετέχοντες στη διαβούλευση καθώς εμφανίζει τον κλάδο των εφοριακών να αντιδρά "εκδικητικά" για όσους "προτίμησαν να πληρώσουν κατευθείαν στο κράτος, αντί να ...έρθουν σε επαφή με τους εφοριακούς να κλείσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες με τον γνωστό τρόπο".

Σημειώνεται ότι  ο κλάδος των εφοριακών στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιδράσει έντονα - για πολλούς και διαφόρους λόγους- στην καθιέρωση της "αυτοπεραίωσης" (σσ: οι μικρομεσαίοι "έκλειναν" τις χρήσεις  χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος), παρότι έτσι μειωνόταν ο φόρτος των ελεγκτικών συνεργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στους κόλπους του κλάδου εκφράζεται και πάλι δυσφορία, και για τη νέα περαίωση!

Όπως σχολίαζαν  πάντως εκπρόσωποι φορέων που μετείχαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, "οι χρήσεις για τις οποίες οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν ήδη σε πρόσθετους φόρους, περισσότερα από τα 400 ή 700 ευρώ που τους ζητά τώρα το Κράτος, έχουν ουσιαστικά περαιωθεί ", τονίζοντας επίσης ότι μία τέτοια πρόταση από πλευράς των εφοριακών εμφανίζει τον κλάδο σαν να θέλει " να τιμωρήσει όσους θέλησαν να αποφύγουν τα "νταραβέρια" με τους ελεγκτές".

Ακόμα χειρότερα, έλεγαν, "στοχεύει ίσως να κλονίσει αναδρομικά το κύρος και την ισχύ της αυτοπεραίωσης", με βάση την οποία εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι φορολογούμενοι πλήρωσαν πρόσθετους φόρους στο Κράτος για να αποφύγουν την "βάσανο" του ελέγχου.

Σύμφωνα με άλλες  πηγές πάντως, της πρότασης του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΟΥ δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των εφοριακών και συνδικαλιστικά στελέχη δήλωναν άγνοια ή και την αντίθεσή τους στην καταστρατήγηση της αυτοπεραίωσης.

Υπενθυμίζεται πως, αν και το μέτρο θεσπίστηκε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί προσωπικά με δηλώσεις του πως η αυτοπεραίωση θα εξακολουθήσει να ισχύει και να εφαρμόζεται για τους μικρομεσαίους –έστω και με κάποιες αλλαγές που θα επέλθουν.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης