«Καθεστώς» το Μνημόνιο με το νέο Μεσοπρόθεσμο

tsakalwtos_arthrooo

Ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία 25 δισ - Ψαλίδι 18% στις συντάξεις από τον Ιανουάριο - Στα 5.686 ευρώ το αφορολόγητο από το 2020 - Χάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα - Σε ειδικό λογαριασμό όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων - Στο  Υπερταμειο και η ΓΑΙΟΣΕ

«Το μεγαλύτερο κόλπο που θα παίξει η κυβέρνηση, είναι να πείσει τον κόσμο ότι …Μνημόνιο δεν υπάρχει» έλεγε τον Μάιο του 2014 ο νυν υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2019 που είχε καταθέσει η τότε κυβέρνηση.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που φέρνει ο ίδιος όμως μειώνει συντάξεις και αφορολόγητο, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 42 δισ. ευρώ ως το 2022. Ξεπερνά έτσι κατά πολύ τον στόχο για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία τα οποία, όπως τότε έλεγε ο ίδιος στην Βουλή, είναι απόδειξη πως το Μνημόνιο είναι "καθεστώς": «Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Μνημονίου, από τον οποίο προκύπτει ότι είναι καθεστώς; Είναι να έχουμε για όλα τα επόμενα χρόνια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που ολοένα και θα αυξάνονται. Και -όπως σημείωνε- «ένα θέμα είναι εάν αυτό είναι εφικτό (…) Η μόνη χώρα που κατάφερε αυτό το επίτευγμα, της ύπαρξης για πολλά χρόνια πλεονάσματος, είναι η Νορβηγία, μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπόσχεται και 13η σύνταξη από το υπερ-πλεόνασμα 1 δισ. ως το 2019 (ή 8 δισ. συνολικά ως το 2022), όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή.


Την ίδια ώρα όμως, με το νομοσχέδιο αυτό:

1.Βάζει «ενέχυρο» το υπερταμείο που διαχειρίζεται όλες τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ακίνητα κλπ) να πληρώσει έως και 25 δισ. από το δάνειο των 86 που πήρε το 2015 η Ελλάδα από τον ESM, αν φανεί ασυνεπής στις πληρωμές του το δημόσιο.

2.Επαναβεβαιώνει ότι καταργείται η προσωπική διαφορά (και κόβονται έως 18% οι συντάξεις) το 2019, χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα οι συνταξιούχοι και, από 1.1.2020, μειώνεται το αφορολόγητο στα 5686 ευρώ, από τα 8636 που είναι σήμερα.


Συγκεκριμένα οι περικοπές ανέρχονται σε 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου, ενώ η μείωση του αφορολόγητου το 2020 κοστολογείται σε 1,920 δισ. ευρώ. Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019.

Και, όπως έλεγε το 2015 ο κύριος Τσακαλώτος, «να μην ξεχνάμε το βασικό ζήτημα, ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί από τότε που μπήκαμε στο Μνημόνιο είναι σωρευτικά. Για παράδειγμα, τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που κόπηκαν το 2013 κόπηκαν για πάντα και κόβονται και άλλα» κάθε χρόνο από τότε και μετά.

3.Η κυβέρνηση (εξ-) αντλεί τα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων, τα μεταφέρει υποχρεωτικά στον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου και συστήνει και ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών που θα τα διαχειρίζεται.

Επίσης με το άρθρο 113 διευρύνεται η λιστα με τα περιουσιακά στοιχεια του δημοσίου που περνούν στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα με το νέο πολυνομοσχεδιο απο 1/7/2018 περνά στο Υπερταμειο η ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ΟΣΕ και διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό αλλα και τους διαγωνισμούς για το Θριασιο.
Άλλες διατάξεις


Επιπλέον με το πολυνομοσχέδιο:

- Το ΚΕΑ είναι αφορολόγητο, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια άλλης κοινωνικής ή προνοιακής παροχής

-Δύνανται να απαλλάσσονται από ΦΠΑ όσοι είχαν έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ

-Προβλέπεται παρακράτηση 5% αντί 20% σε εποχικούς και ξεναγούς που αμείβονται με ημερομίσθιο

-Kαθιερώνεται σε μόνιμη βάση το αφορολόγητο έως 6.000 ευρώ για άνεργους, νοικοκυρές, φοιτητές, προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κλπ εφόσον δεν έκαναν έναρξη εργασιών και το τεκμαρτό δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Αν υπερβαίνουν τα όρια, ο φόρος ξεκινά μετά τα 6.000 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου είχε περιληφθεί και διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων, Ωστόσο στο τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, η διάταξη αυτή εξαφανίστηκε –προς το παρόν τουλάχιστον.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνονται τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (86)

Thanos

AAAAA XA XA XA .... τζούζι εεεε ?? ... Μην τσακώνεστε Τσυριζαίοι και "λοιποί συγγενείς" ψηφοφόροι νέοι και παλιοί του σε αποσύνθεση ελληνικού πολιτικού μας συστήματος ... τό μόνο σίγουρο 100% για τα επόμενα "μεταμνημονιακά" ( .. και καλά ... ) χρόνια είναι ότι δεν παίζει ρόλο ποιά θα είναι η "τσατσά" του "μπουρδέλου" ... η διαφορά σε αυτό το μπουδέλο είναι ότι θα μας τον "φοράνε" δεν θα τον "φοράμε" εμείς ... είναι όπως ένα ανέκδοτο που λέει " .... έχω φθάσει 50 χρονών και ένα πρωί κοιτάζοντας στον καθρέπτη παρατηρώ ότι έχω 4 αρχ .. στην αρχή μπερδεύτηκα .. μετά όμως συνειδητοποιήσα ότι τα άλλα 2 είναι του αρχηγού των εκάστοτε κυβερνήσεων που πέρασαν που προσκολλημένος πάνω μου μου πηδάει κάθε μέρα τη ζωή ... " ... γι' αυτό απανταχού κολλημένα κομματόσκυλα μην τσακώνεστε όλοι θα μαμηθήτε με την σειρά ανεξαρτήτως κόματος άλλος λίγο άλλος πολύ ...

Ο.Ε

Όταν ήμασταν νεαροί και στέλναμε κάναν νιόβγαλτο φίλο να δοκιμάσει σε καμιά πόρνη που δούλευε στα κρυφά τού λέγαμε: Μη φοβάσαι, είναι καθαρή...., κι αυτός μας πίστευε!

jan

καθαρή έξοδος λέμε ρε γκαφάλια. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. πάμε πάλι, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Τσυριζοτύφλακας

Έτσι! Θα σας σκίσουμε στην υπεροφορολόγηση, γιά να αγοράζουμε ψηφαλάκια με το υπερπλεόνασμα! Τόσο απλά! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ........ΧΑΧΟΛΙΑΑΑΑΑΑ......

VfV

Ετσι μπραβο, να κοβετε τα σχολια που δεν ειναι αρεστα στο κομμα που υποστηριζετε! Ομως το κακο γι' εσας ειναι ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑς ΕΜΠΟΔΙΣΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ! Η' να μας κανετε να ψηφισουμε αυτο που θελετε! Ολοι σας εχουν παρει χαμπαρι τι ρολο βαρατε, οποτε οσο και να σπρωχνετε δεξια δεν...τα αντιθετα αποτελεσματα

Τσυριζοβούρλο

Πες τα, σύντροφε! Ουτε το μεροκάματο δεν μας αφήνουν να βγάλουμε!

Ζωολόγος

Ο Τσίριζα είναι μια χελώνα που προσπαθεί να κρυφτεί να μην της κλέψουν το καβούκι της εξουσίας, και ο Κούλης είναι μια χελώνα ξεβράκωτη χωρίς καβούκι που προσπαθεί να κλέψει το καβούκι της άλλης χελώνας. Κι' εμείς καθόμαστε και χαζεύουμε χελώνες...

viva Deutschland

@@ψεκασμενε 09/06/2018, 14:59 το ποιος έχει φάει ψέκασμα θα φανει παρακάτω. Και γιατι λοιπον ο Κούλης δεν απέλυσε αυτούς που εβγαλε αρχικά σε διαθεσιμότητα? Ειχε πόλεμο από Μα-Δουρου στην Περιφερεια Αττικής και σε διαφορους Δήμους και φορείς. Γιατι έκανε πίσω?? Μη μου πεις το γελοίο "Δεν πρόλαβε" χαχα. Θα σου πω εγώ ΣΑΝΟΦΑΓΕ. Γιατι τον επιασαν οι βαρωνοι και τα βαριδια της ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΝΔ που χρωσταει εκατονταδες μυρια ευρώ και του ειπαν "μη σπασεις αυγά, άσε να παιρνει Καρανικες αυτός θα παρουμε μετα τους δικούς μας, θα κανουμε τα δικα μας". Αιντε τραβα στο σωρό με το σανό τωρα !!!

george six

Το 1000 χρονια μνημονια τυχαια βγηκε?Μεχρι να ριξει μαυρο χιονι μνημονια θα τρωμε

viva Deutschland

@@Νικ 09/06/2018, 11:44 Ναι, αντίσταση με τον μοναδικό αντικρατικιστή αρχηγό κόμματος, τον Μητσοτάκη. αχαχα, εδώ γελάνε και οι πέτρες !!! Οι μοναδικοί πραγματικοί αντι-κρατιστές, φιλελευθεροι, υπήρξαν ο Στ. Μάνος (κορυφαιος !!), ο Ανδριανόπουλος και τωρα ο Τζημερος. Οι 2 πρώτοι έφυγαν τρεχοντας απ το κόμμα του Κούλη !!!!

Αγύριγος κεφαλή

Δεν είναι μνημόνιο αλλά _____συμφονία δανοισμού για να μην ____παιθάνουμε. Μνειμόνια ήταν αυτά που μας έφερε η ΝΔ. Όσοι διαφωνούν με εμένα είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΝΑΖΙΔΕΣ.

Περιστρεφόμενη κεφαλή

Άρθρο 1ο - Δεν πρέπει εσύ ποτέ να μιμείσαι ένα Τρόλ όπως ο Αγύριγος, και ο λόγος είναι ότι ο Αγύριγος είναι ορθογράφος ενώ εσύ στον ίδιο τομέα τα κάνεις μαντάρα. Αν θέλεις να τον μιμηθείς μιμήσου τον, αλλά τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο. Το άρθρο 2ο θα κοινοποιηθεί αν υπάρξει συνέχεια.

ΑΓΥΡΤΗΚΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ---ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΕΜΑΛ--Ο ΧΙΤΛΕΡ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΕΜΑΛ--- ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ --ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΗΣ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΛΗ Η ΚΥΡΙΑ ΛΟΥΛΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

8
petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

22