Πολυνομοσχέδιο: Στα ύψη τα πλεονάσματα και οι «θυσίες», στα τάρταρα οι συντάξεις

ermoumesa

Κατατέθηκε στην Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τα προαπαιτούμενα - Περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο - Αυξάνονται τα υπερπλεονάσματα -  Νέες ανατροπές στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τον Νόμο Κατσέλη

Τον οδικό χάρτη της νέας λιτότητας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και μέχρι το 2022 τουλάχιστον, αποτυπώνουν τα μέτρα και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα, για να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα προστεθούν σαν τροπολογία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περιλαμβάνονται όμως όλες οι δεσμεύσεις ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξάνοντας αλματωδώς, αγγίζοντας τελικά και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (το 2022 έναντι 6,7 δισ. που ήταν πέρυσι).

Περιλαμβάνονται επίσης προαπαιτούμενα όπως τα νέα διόδια στις εθνικές οδούς και η είσοδος επενδυτών στην Ενέργεια. Από την άλλη η κυβέρνηση φέρνει διατάξεις για το νέο στεγαστικό επίδομα των 70-210 ευρώ το μήνα, αλλά και νέες ανατροπές στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τον Νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022 προβλέπει:

1. Υπερ-πλεονάσματα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ: Η κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχθηκε τελικά την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία (αντί να μειωθούν αυτόματα μετά το Μνημόνιο όπως επιδίωκε) αλλά τα ξεπερνά φτάνοντάς τα και στο θηριώδες 5,19% του ΑΕΠ το 2022.

Συγκεκριμένα το υπερ-πλεόνασμα (πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ) κλιμακώνεται από 111 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 866 εκατ. ευρώ το 2019 και ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δις ευρώ) το 2021 και χτυπάει "ταβάνι" σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022. Μέσω της αφαίμαξης αυτής, η κυβέρνηση υποστηρίζει το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων» στο μέλλον.

2. Η Ανάπτυξη θα "σέρνεται" στα επίπεδα του 2% για πολλά χρόνια ακόμα, όπως προέβλεπε ουσιαστικά και το ΔΝΤ. Για φέτος ο πήχης των προσδοκιών πέφτει σε 2% του ΑΕΠ (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός προ μηνός), το 2019 ενισχύεται προς στιγμήν σε 2,4%, αλλά από το 2020 κατρακυλά συνεχώς σε 2,3%, το 2021 σε 2,1% και το 2022 κάτω από 2%, σε μόλις 1,8%.

pin1
Επιπλέον, με άλλες διατάξεις:


Θεσμοθετείται το αφορολόγητο για τους περιστασιακά απασχολούμενους: λαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου (δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο) οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ..

- Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος πάντως δεν εφαρμόστηκε πρακτικά ποτέ! Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπήρχε στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, δεν περιελήφθη σε αυτό που τελικώς κατατέθηκε στη Βουλή.

- Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

- Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών
- Τεκμήριο: Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια
- Καπνικά: Αποζημίωση θα καταβάλλουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Επίσης, με άλλη διάταξη, καθίσταται υποχρεωτική η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 αλλά πλέον καθίσταται δεσμευτική για όλους.

MESOPROTUESMO1Δείτε την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου


Δείτε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Πάνος

Μας φορολογούν για να πληρωθούν οι δανειστές και το τεράστιο κράτος των Καρανικαίων, καινοτομούν όμως αυξάνοντας τη φορολογία όσων μοχθούν και καταργούν της συντάξεις, μόνο και μόνο για να μοιράσει ο Τσίπρας ρουσφέτια στο μέλλον.

tzaz

O SYRIZA ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ''ΕΥΠΑΘΕΙΣ '' ΟΜΑΔΕΣ '' ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΧΛΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ . ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΜΕ ΔΟΛΟ . ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΙΣΩΣ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΑΛΙ !!!! ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΙΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΥΤΗ Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ .

Μπλεκ

Εγω πιστεύω το πρωθυπουργό μάς τον αλεξη τσιπρας.. είπε οτί θα μας βγάλει από τα μνημονια και το πέτυχε.. Δεν αναγνωριζω τα νέα μέτρα.. Το είπε καθαρά τι δεν καταλαβαίνετε μνημονια τελοςςςςςς..

Tarzan

Τhe end.

Λευτερης

Ηταν δικαιο-εγινε πραξη

Όμως με υπερ-πλεόνασμα θα βγούμε να δανειστούμε πάλι από τις αγορές,

και έτσι θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε δημοσία δαπάνη .............. τα έξοδα κηδείας των δύστυχων συνταξιούχων που θα τα κακαρώνουν μαζικά από την ανέχεια και την εξαθλίωση ......

Viva Alex!!!!!!

Εκεί στα πολιτικά τάρταρα θα τις βρουν συλλήβδην οι της ΝΔ όπου θα τους εξαπαστείλει οριστικά ο λαός το βράδυ των εκλογών γαι τις μπαρούφες και τα απύθμενα ψεύδη τους επί 4 χρόνια ...Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ στα γκαλοπς προηγείται της ΝΔ που μόνο οι ψευτοδημοσκόποι της τη συγκρατούν από τη διάλυση. Όπου να ΄ναι έντρομοι θα βγάλουν και άλλες ψευτοδημοσκοπήσεις που θα φέρνουν τον Κούλη ότι προηγείται από 10 -20 μονάδες.... Και βεβαίως το δικαιούνται να χαίρονται και να κάνουν τη δική τους παραπλανητική πολιτική μέχρι το βράδυ των εκλογών... Κανένας δεν τους το απαγορεύει διότι ο λαός έχει πάρει από καιρό τις αποφάσεις του για όσους τον οδήγησαν στα μνημόνια και τον πτώχευσαν αφήνοντάς τον με το βρακίον.Viva Alex!!!!!

Άγγελος

Πριν από 30.000 χρόνια περίπου, μια μεγαλειώδης βιολογική έκρηξη στην κρανιακή κάψα του δίποδου ζώου που λέγεται άνθρωπος , ένα νοητικό Big Bang, του άνοιξε τα παράθυρα στον μετωπικό φλοιό (νεοφλοιός), εκεί που είναι η έδρα της σκέψης και του αναστοχασμού. Αυτό ήταν και το τελευταίο του μεγάλο και αποφασιστικό απόκτημα. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά «άλλαξε μυαλά».Το μέγεθος και οι αυλακώσεις του εγκεφάλου που χώρισαν τους ανθρώπους από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο χωρίζουν και τους ίδιους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, πλούτου, σπουδών, ιδεολογίας και άλλων ταξικών διακρίσεων σε δύο βασικές κατηγορίες: στους ΕΞΥΠΝΟΥΣ και στους ΒΛΑΚΕΣ. Αν και η μεταξύ τους διάκριση δεν είναι δύσκολη, όσοι ανήκουν στη δεύτερη δεν το ξέρουν.

λένε ψέματα όπως αναπνέουν

Οι αρχιαπατεώνες έλεγαν το 2017 ότι με 3,5% πλεόνασμα θα δίνουν αντίστοιχου μεγέθους θετικά αντίμετρα. όταν κάποιοι τους έλεγαν ότι πρέπει να να έχουν υπερπλεόνασμα για να μοιράσουν επιδόματα και αντίδωρα κραύγαζαν ότι δεν είναι έτσι και ότι αρκεί το 3,5%, Τώρα ψηφίζουν θηριώδη πλεονάσματα μέχρι 5,19%. Είμαι 53 χρονών και τέτοιους πολιτικούς απατεώνες και ψεύτες δεν έχω ξαναζήσει. Να τους χαίρονται οι χαχολοκρετίνοι, αυριανιστές πρώην πασοκτζήδες που τους στηρίζουν.

Λούλης

Εγώ τους χαίρομαι πάντως. Εσυ ειδικά έζησες τα 4/5 της ζωής σου ροκανίζοντας τα δανεικά των άλλων λαών και, στέλνοντας τον λογαριασμό στα παιδια σου. Ελπίζω τα παιδια σου να είναι περήφανα για σένα.

Άγγελος

Και από το υπερπλεόνασμα μόνο το 40% θα πάει για αντίμετρα. Από το υπόλοιπο 60%, το 30% θα πάει, σε λογαριασμό που προορίζεται για τη μείωση του χρέους. Το άλλο 30% του εν λόγω υπερπλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση μη καταβληθεισών κυβερνητικών υποχρεώσεων του παρελθόντος. Δηλαδή με υπερπλεόνασμα 1 δις, μόνο 400 εκατ. θα πάνε για αντίμετρα.

POK

Μοίρασε πόνο Aλιέξη.

Γιώργος 45

Τα υπερπλεονάσματα αυτά ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΦΙΚΤΑ και αυτό το ξέρουν ΟΛΟΙ. Απλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραθέτουν στο Μεσοπρόθεσμο αυτά τα τερατώδη πλεονάσματα έτσι ώστε να έχει την συμβατική βάση το παραμύθι των υποσχέσεων/παροχών με το οποίο θα πάνε στις εκλογές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης