Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» Τραμπ στις αγορές

Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» Τραμπ στις αγορές

Ξεπέρασαν οι επενδυτές το αρχικό σοκ ενώ αρχίζουν να αξιολογούν τα σχέδιά του για την αμερικανική οικονομία - Τα αμερικανικά ομόλογα 30ετίας υποχωρούν, ο χαλκός ενισχύεται σε υψηλό 15 μηνών και το μεξικανικό πέσο συνεχίζει την πτώση

Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» Τραμπ στις αγορές
Επανέρχεται η ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές μετά την αρχική απότομη πτώση στις μετοχές και το ράλι στα επενδυτικά καταφύγια, καθώς οι επενδυτές, μετά το αρχικό σοκ της νίκης Τραμπ στις εκλογές αρχίζουν να αξιολογούν τα σχέδιά του για την αμερικανική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σοκ από τη νίκη Τραμπ εξαφάνισε μέσα σε δευτερόλεπτα 37 δισ. στερλίνες από τις παγκόσμιες αγορές.

Έχοντας υποχωρήσει έως και 5% (limit down) τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 ανακάμπτουν μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το γεν και ο χρυσός περιορίζουν το ράλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά 374 μονάδες ή κατά 2%.

Κλείσιμο


Τα αμερικανικά ομόλογα 30ετίας υποχωρούν, ο χαλκός ενισχύεται σε υψηλό 15 μηνών και το μεξικανικό πέσο συνεχίζει την πτώση.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Είναι μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τι είχε να αντιμετωπίσει αυτή η συνεδρίαση, υπήρχε πολύ μεγάλη φυγή κεφαλαίων και πολύ περιορισμένη ανάληψη ρίσκου. Τώρα όμως οι απώλειες περιορίζονται και ίσως οι δείκτες σταθεροποιηθούν μέχρι να ανοίξει η Wall Street» σχολιάζει ο Craig Collins, διευθύνων σύμβουλος επιτοκίων στην Bank of Montreal.



Ο βρετανικός FTSE 100 στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης - Άνοιξε με πτώση 2%


Μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,6% έχοντας καταγράψει απώλειες έως και 2,4% το πρωί.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,67% στις 6.798 μονάδες, ο DAX καταγράφει απώλειες 1,6% στις 10.314 μονάδες από πτώση 2,9% το πρωί, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,6% στις 4.405 μονάδες, ο ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,64% στις 8.701 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με απώλειες 2,5% στις 16.406 μονάδες.

Το ράλι στις φαρμακευτικές, μεταλλευτικές και αμυντικές μετοχές βοηθάει στην ανάκαμψη του δείκτη του Λονδίνου. Ενδεικτικά η Novo Nordisk A/S, η Roche Holding AG, Hikma και η Shire Plc έχουν καταγράψει ράλι 6,5%-7%. Η αμυντική BAE Systems ενισχύεται κατά 3,3%, σημάδι ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Το αδύναμο δολάριο ενισχύει τις τιμες εμπορευμάτων, ωθώντας έτσι υψηλότερα τις αντίστοιχες μετοχές, όπως της Antofagasta (+3,5%), της Randgold (+6,4%) και της Fresnillo (+8,6%).

Απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά, η Deutsche Bank και η Commerzbank υποχωρούν κατά 3,8% και 2,5% αντίστοιχα. Απώλειες 8,8% για την ισπανική BBVA και πτώση 2,6% για την Santander και την Banco Popular. Στο Μιλάνο, η Monte dei Paschi di Siena υποχωρεί κατά 6,7% ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης υποχώρησε έως και 9% και η μετοχή της ανεστάλη από τη διαπραγμάτευση. Απώλειες 5% για την Banca di Milano και τη Banco Popolare.

Ο MSCI Emerging Markets υποχώρησε νωρίτερα κατά 2% το περισσότερο εδώ και δύο μήνες, ενώ οι ασιατικές αγορές δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα (Χονγκ Κονγκ, Νότιος Κορέα, Ταϊβάν). Ο ιαπωνικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,4%.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας (Micex) κατέγραψε άνοδο έως και 1,4% μετά τη νίκη Τραμπ χάρη στις προσδοκίες ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης