Σε διεθνή σύναντηση στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως επιμένει το ΔΝΤ, δεν είναι βιώσιμο.
Επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση τη σύνοδο για τη διευθέτηση του χρέους
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, δηλαδή της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες επιβεβαίωσαν την τετραμερή σύνοδο (Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), την πρόταση να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος υποβλήθηκε από το Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι αυτή την ώρα, λένε οι ίδιοι παράγοντες, δεν έχει οριστικοποιηθεί σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι συζητήσεις της 14ης και 15ης Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος. Δεν είναι δηλαδή ξεκάθαρο αν οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε επίπεδο πρωθυπουργών ή αν η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς των Οικονομικών.
Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και κατ΄ επέκταση, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνσή του, αφότου η Αθήνα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, το Ταμείο προκρίνει "κούρεμα", όμως, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν μία τέτοια λύση.