Μήνυμα Λαγκάρντ στο Eurogroup: Μπορούμε να εμποδίσουμε την άνοδο των spread των ομολόγων

Μήνυμα Λαγκάρντ στο Eurogroup: Μπορούμε να εμποδίσουμε την άνοδο των spread των ομολόγων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως θα ενεργοποιηθούν ειδικά εργαλεία εάν τα spread κινηθούν πολύ ανοδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα

lagarde_ch
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δράσει θέτοντας όριο στις αποδόσεις των spread στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, κατά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η ευρωτράπεζα μπορεί να έχει στη διάθεσή της εργαλεία που θα εμποδίσουν την άνοδο των spread των ομολόγων και τις «παράλογες κινήσεις» στην αγορά.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως αυτά τα εργαλεία θα ενεργοποιηθούν εάν τα spread κινηθούν πολύ ανοδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νέα επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα στις αγορές των κρατικών ομολόγων, καθώς η επίδραση της χθεσινής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι ξεθωριάζει, εν μέσω και των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, εν όψει και της πρώτης αύξησης επιτοκίου έπειτα από 11 χρόνια.

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου προγράμματος, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί αμηχανία στους αναλυτές και ενισχύει τη δυσπιστία ως προς την ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.

Την ίδια ώρα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. Η κίνηση αυτή, όπως εξήγησε η ΕΚΤ, αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού «μετάδοσης» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Βενιζέλος, με ήπια συμπτώματα - Εισήχθη στο «Σωτηρία»

Ανοίγει η πλατφόρμα για να πάρουν τα αποτελέσματα μέσω SMS οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

«Θα τα ξαναχτίσουμε όλα», δεσμεύτηκαν Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στον Ζελένσκι από το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης