Κρατικός Προϋπολογισμός: Σε ρυθμούς… εφορίας γυρνούν από το 2022 νοικοκυριά και επιχειρήσεις

prois

Επιπλέον φόρους 4,079 δισ. ευρώ θα δώσουμε στο κράτος που θα δαπανήσει 6,3 δισ λιγότερα για την στήριξης της οικονομίας

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και το “άλμα ανάπτυξης” σε επίπεδα 6,1% φέτος (ίσως και υψηλότερα) και 4,5% το 2022 σημαίνει περισσότερα χρήματά στα κρατικά ταμεία και λιγότερα στην... τσέπη μας!

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού: Προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 4 δισ. ευρώ το 2022 και μείωση των κρατικών δαπανών, την ίδια χρονιά, κατα 6,3 δις ευρώ λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ειδικά των επιδομάτων που έχουν προνοιακό χαρακτήρα!

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2022 θα εισπραχθούν φόροι συνολικού ύψους 49,519 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους φόροι ύψους 45,440 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 2022 προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,079 δισ. Ευρώ, σε σύγκριση με το 2021!

Η σημαντική αυτή αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισοδημάτων! Ως αποτέλεσμα η εφορία θα εισπράξει το… μερίδιο της από την τόνωση της αγορας την επανεκκίνηση των παραγωγικών και επενδυτικών δυνάμενων άλλα και την επιστροφή των αποδοχών στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο έχει κτίσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 πάνω σε σενάριο, σύμφωνα με το οποίο φέτος η ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 6% και το επόμενο έτος θα διατηρηθεί ένας ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης στο 4,5%!

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τόσο φέτος όσο και το 2022, θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας με κύρια επιμέρους χαρακτηριστικά την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%, των εξαγωγών κατά 11,1%, των εισαγωγών κατά 8,9% και των επενδύσεων κατά 23,4%, τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επόμενο έτος τα εισοδήματα των θα ενισχυθούν περαιτέρω κι από το πακέτο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους εισοδηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 εργαζόμενους κ.α., η η κατάργηση του φόρου των γονικών παροχών η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κλπ

Όλες αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της φορολογητέας ύλης και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 4 δισ. Ευρώ. Ειδικότερα;

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από 26,19 δισ. ευρώ το 2021 να ανέλθουν σε 28,40 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,20 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 1,57 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από τον ΦΠΑ και τα 578 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Συνολικά τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18,752 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα 7 δισ. Ευρώ.

Σημαντικά αυξημένα αναμένονται και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος , τα οποία από 12,9 δισ. ευρώ εφέτος, αναμένεται να ανέλθουν σε 14,891 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι θα σημειώσουν άνοδο κατά 1,9 δισ. Ευρώ. Εξ αυτών, τα 651 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα και τα 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από εταιρείες. Μειωμένοι κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος αναμένεται να είναι οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που από τα 2,56 δισ. ευρώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 2,5 δισ. Ευρώ.

Αντίθετα, οι δαπάνες θα είναι κατά 6,3 δισ. ευρώ μειωμένες από τα 70,7 δισ. ευρώ φέτος στα 63,4 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της σημαντικής μείωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας τα οποία έφτασαν για φέτος κοντά στα 16,6 δισ. Ευρώ και περιορίζονται στα 2,9 δις ευρώ του χρόνου. Αίσθηση προκαλεί η μείωση των μεταβιβάσεων (προνοιακά επιδόματα) απο 37,493 δις ευρώ φέτος σε 29,612 δις το 2022.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογητέας ύλης και του περιορισμού των δημόσιων δαπανών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 10% του ΑΕΠ φέτος στα 3,6% το τέλος του 2022 ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος το 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ακροδεξιοί και οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις: Από «υγειονομικούς» μέχρι την Propatria

Μαλαισία: Κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή μετά την παρείσφρηση κινεζικών πολεμικών στην ΑΟΖ

«Επικίνδυνο κοκτέιλ»: Χαμηλό τείχος ανοσίας, γρίπη και χαλάρωση των μέτρων - Ανησυχούν οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης