Μαλαισία: Κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή μετά την παρείσφρηση κινεζικών πολεμικών στην ΑΟΖ

Μαλαισία: Κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή μετά την παρείσφρηση κινεζικών πολεμικών στην ΑΟΖ

Ήταν η δεύτερη φορά φέτος που η διπλωματία της Μαλαισίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να του επιδώσει διαμαρτυρία εξαιτίας παρεισφρήσεων του Πεκίνου σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα

κινα_μαλαισια
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας κάλεσε χθες Δευτέρα τον πρεσβευτή της Κίνας στην Κουάλα Λουμπούρ για να του επιδώσει διαμαρτυρία μετά την παρείσφρηση σκαφών του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στη μαλαισιανή αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο πρεσβευτής Ουγιάνγκ Γιουτζίνγκ εκλήθη «για να του εκφραστεί η θέση της Μαλαισίας και να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την παρουσία και τη δραστηριότητα κινεζικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου πλοίου θαλάσσιας χαρτογράφησης, στην ΑΟΖ», εξήγησε το ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.



Το υπουργείο κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την αποστολή των πλοίων αυτών στα ανοικτά των πολιτειών Σάμπα και Σαράουακ, στο νησί Βόρνεο.

Κλείσιμο


Ήταν η δεύτερη φορά φέτος που η διπλωματία της Μαλαισίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να του επιδώσει διαμαρτυρία εξαιτίας παρεισφρήσεων του Πεκίνου σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τον Ιούνιο, ήταν η παρείσφρηση 16 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στην περιοχή αυτή που προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στις αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σχεδόν σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα· έχει κατασκευάσει προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στην θαλάσσια περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών με διεκδικήσεις στα ύδατα πλάι στα εδάφη τους.

Την περασμένη χρονιά, κινεζικό πολεμικό χαρτογράφησης μπήκε σε ρότα σύγκρουσης με μαλαισιανό πλοίο που έκανε έρευνα για υδρογονάνθρακες ανοικτά του Βόρνεο.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ εξάλλου στέλνουν συχνά πολεμικά να πλεύσουν στην περιοχή για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Κίνας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»

Τέλος στο τεχνολογικό θρίλερ με το κρασάρισμα των Facebook, Instagram και WhatsΑpp - Επανήλθαν μετά από 6 ώρες


GNTM 4: Τα πρώτα πισώπλατα «μαχαιρώματα, οι... καυτές βουτιές στην πισίνα και ο ίλιγγος της πασαρέλας – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης