Νέο επικουρικό Ταμείο: Πως θα «κτιστούν» οι νέες υψηλότερες συντάξεις

Νέο επικουρικό Ταμείο: Πως θα «κτιστούν» οι νέες υψηλότερες συντάξεις

Ποιες είναι οι επιλογές του ασφαλισμένου- Τι ενστάσεις προβάλλουν οι ειδικοί

epikouriko_taneui
Με στόχο να «κτιστούν» υψηλότερες επικουρικές συντάξεις έως και 68% σε σχέση με τις σημερινές , το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης ( ΤΕΚΑ) ξεκινά τη λειτουργία του από την 1/1/ 2022 ασφαλίζοντας τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ενώ σε δεύτερη φάση το 2023 θα γίνουν δεκτοί εφόσον το επιθυμούν, όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση και συμμετέχουν ήδη στο τρέχον σύστημα επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον μπορούν να υπάγονται από 1/1/2023 όσοι δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και είναι κάτω των 35 ετών το 2023, καθώς και νεοεισερχόμενοι αυτής της κατηγορίας από το 2023 και στο εξής, εφόσον το επιθυμούν.

Με βάση τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το σχέδιο νόμου « ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» ( τέθηκε χθες σε διαβούλευση έως τις 13 Ιουλίου) ο αριθμός των νέων ασφαλισμένων έως 35 ετών που θα ενταχθούν εθελοντικά στο σύστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο κόστος μετάβασης που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» του νέου συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο λιγότεροι μπουν , τόσο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος μετάβασης ενώ την ίδια ώρα θα λιγοστεύουν οι πόροι που θα εισέρχονται στο ΤΕΚΑ.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκτιμά ότι το κόστος μετάβασης θα κυμανθεί μεταξύ 49 και 78 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εκπόνησε θεωρεί ότι αν ενταχθεί εθελοντικά περίπου το 20% των σημερινών ασφαλισμένων που βρίσκονται σήμερα ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς και το 5% των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει σήμερα υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, το κόστος μετάβασης θα ανέλθει σε 56 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί ασφαλισμένος με 20 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 65 ετών το 2050 με το σημερινό σύστημα θα λάβει επικουρική σύνταξη 190 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων όπως είναι το σημερινό και με απόδοση 3% θα λάβει μικρότερη επικουρική κατά 8.7%, δηλαδή 173.75 ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με το βασικό σενάριο ( πληθωρισμός 2% πραγματικό επιτόκιο 2%) , η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7.9% και θα ανέλθει στα 205 ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση αν οι αποδόσεις φτάσουν στο 4.5% , η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 25% και θα διαμορφωθεί στα 238.75 ευρώ.

Με μια πιο συντηρητική προσέγγιση η Εθνική Αναλογιστική Αρχή υποθέτοντας ότι οι αποδόσεις των αποθεματικών του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ισούνται με την απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, εκτιμά ότι οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες κατά μέσον όρο 11%-13% σε σχέση με τις σημερινές.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και των ειδικών

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι λόγω του προσδόκιμου ζωής που αυξάνεται , το ύψος των νέων συντάξεων κινδυνεύει να βαίνει μειούμενο. Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη «Το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση το υπόλοιπο του ατομικού λογαριασμού κάθε ασφαλισμένου κατά την κατάργησή του λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τον πίνακα θνησιμότητας που στηρίζεται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες και το προεξοφλητικό επιτόκιο.»

Δηλαδή αν το συσσωρευμένο κεφάλαιο του ασφαλισμένου είναι 48.000 ευρώ στο οποίο αντιστοιχεί μηνιαία σύνταξη 205 ευρώ αν ο εν λόγω ασφαλισμένος ζήσει 10 χρόνια επιπλέον το ποσό της σύνταξης θα χρειαστεί να μειωθεί για να μη μηδενιστεί το κεφάλαιο.

-Ενστάσεις προβάλλουν επίσης για τη διάταξη που προβλέπει ότι τα πρώτα 5 χρόνια, το κόστος λειτουργίας του ταμείου θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι είναι μια επιπλέον δαπάνη εκτός από το κόστος μετάβασης που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Τους τόνους ύψωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το «ακαταδίωκτο». Σε χθεσινή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «προκλητική την διάταξη του σχεδίου νόμου που απαλλάσσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων, από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους»

Απαντώντας το υπουργείο εργασίας ,επισημαίνει ότι « είναι προφανές σε όποιον διαβάσει το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ διώκονται τόσο για δόλο, όσο και για βαριά αμέλεια. Πού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ το ακαταδίωκτο;

Επίσης τονίζει ότι την ίδια δομή ακολουθεί και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΑΔΕ με μία διαφορά: στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται δίωξη για βαριά αμέλεια.

Ατομικός λογαριασμός

Για κάθε ασφαλισμένο του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) δημιουργείται ατομικός λογαριασμός, στον οποίο απεικονίζονται λογιστικά τουλάχιστον: α) οι καταβλητέες εισφορές, β) οι καταβληθείσες εισφορές, γ) οι οφειλόμενες εισφορές, δ) οι αποδόσεις από την επένδυση των καταβληθεισών εισφορών και ε) οι κρατήσεις του άρθρου 9. Ο Ατομικός Λογαριασμός κάθε ασφαλισμένου τηρείται μηχανογραφικά.

Πως θα επενδύονται τα κεφάλαια- Τι επιλογές έχει ο ασφαλισμένος

Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) επενδύονται με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων και των δικαιούχων, την ασφάλεια, την ποιότητα, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του χαρτοφυλακίου στο σύνολό του στη βάση της αρχής της συνετής διαχείρισης και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν διαφορετικό επενδυτικό πρόγραμμα από το προτεινόμενο χαμηλού ,μέτριου η υψηλού ρίσκου.

Στην περίπτωση αυτή επισυνάπτουν στην αίτησή τους δήλωση, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι η επιλογή τους πραγματοποιείται παρά το γεγονός και με πλήρη γνώση ότι δεν ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση και τον προσδιορισμό των ατομικών επενδυτικών χαρακτηριστικών τους, για κάθε έννομη συνέπεια έναντι του Ταμείου που απορρέει από την επιλογή τους αυτή.

Οι ασφαλισμένοι επίσης μπορούν να αλλάξουν επενδυτικό πρόγραμμα με αίτησή τους. Η αίτηση αλλαγής επενδυτικού προγράμματος μπορεί να υποβάλλεται ανά τρία (3) έτη και εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση κάθε τριετίας, αρχής γενομένης από την έναρξη ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου.

Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) υποχρεούται να παρέχει πλήρη και αποτελεσματική ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω προσβάσιμης ιστοσελίδας, στην οποία αναρτώνται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ταμείου και τις πραγματοποιηθείσες αποδόσεις κάθε επενδυτικού προγράμματος. Επίσης μέσω προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα αναρτώνται εξατομικευμένες πληροφορίες για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργοδότες.

Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης

Οι ασφαλισμένοι μπορούν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους από τη διακοπή της ασφάλισης να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στο Ταμείο. Το δικαίωμα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης δύναται να ασκηθεί εντός έξι (6) μηνών από τη διακοπή της ασφάλισης.

Το δικαίωμα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μπορεί να ασκηθεί περισσότερες από μία φορές.

Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης και ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά τα τρία (3) έτη.

Ορια ηλικία συνταξιοδότησης

Από 1.1.2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ορίζονται το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας με 15 χρόνια ασφάλισης.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται ανά τριετία σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. αρχής γενομένης από 1.1.2021. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και, κατά την πρώτη εφαρμογή της, θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010-2020. Ως το τέλος του 2021, σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται μεταβατική περίοδος με ευνοϊκότερα όρια για την ηλικία συνταξιοδότησης.

Στους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), επιστρέφεται κατά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ποσό ίσο με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο σε πραγματικές τιμές

Ειδήσεις σήμερα

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, «πολλαπλό» βιβλίο και ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ - Τι αλλάζει από τη νέα σχολική χρονιά

Κρήτη: Με drones οι έρευνες για την 29χρονη Γαλλίδα στα Χανιά

Survivor: Στον… τάκο Μαριαλένα και Κόρο και στους τελικούς Ηλίας και Σάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης