Απέφυγε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 0,86% - Στροφή 180 μοιρών στις τράπεζες

Απέφυγε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 0,86% - Στροφή 180 μοιρών στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας - Κυρίαρχο στοιχείο και σήμερα η μεταβλητότητα - Axia: Αναβάθμισε την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα 48,6 ευρώ

4715017
Σε ήπια κατοχύρωση των κερδών, που είχαν οδηγήσει πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 1.500 μονάδες, προχώρησαν σήμερα (24/5) οι επενδυτές. Η επιστροφή στις απώλειες έγινε μία μέρα μετά την ανοδική αντίδραση, που είχε κρατήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.480 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,96 μονάδες ή -0,27% και έκλεισε στις 1.477,69 μονάδες. Κυρίαρχο στοιχείο και σήμερα η μεταβλητότητα, χωρίς να λείπουν οι εναλλαγές προσήμων, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται κάτω από τις 1.470 (1.469,72 μονάδες) και το υψηλό ημέρας πάνω από τις 1.480 (1.481,11 μονάδες).

Το Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε ένα πτωτικό πενθήμερο, προερχόμενο ωστόσο από δύο διαδοχικές εβδομάδες κερδών, οι οποίες είχαν φέρει τον ΓΔ προ των πυλών των 1.500 μονάδων. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε κατά -0,86% σε εβδομαδιαία βάση. Αντίθετα, ενισχύεται κατά +2,02% τον Μάιο και σημειώνει «άλμα» +14,27% εντός του 2024.

Με τις τράπεζες να κάνουν ένα εντυπωσιακό γύρισμα -προσωρινά- στα θετικά πρόσημα, ενώ προηγουμένως κατέγραφαν τις ισχυρότερες απώλειες, η Λεωφόρος Αθηνών απέφυγε τα χειρότερα και έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Παράλληλα, συντονίστηκε με τις διεθνείς αγορές, παρουσιάζοντας παρόμοια εικόνα με τις ευρωπαϊκές και ανεβάζοντας «στροφές» ευθυγραμμιζόμενη με την ανάκαμψη της Wall Street.

Κλείσιμο
Σε αντίθεση με το rebound της Πέμπτης, η αγορά δεν είχε σήμερα με το μέρος της τα βιομηχανικά blue chips, που είχαν λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις τραπεζικές πιέσεις. Τουναντίον, έδωσαν τον καθοδικό παλμό, καθώς διόρθωσαν από τα χθεσινά ρεκόρ τους.

Το κλίμα επιφυλακτικότητας, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δυσκολεύει την προσπάθεια για συνέχιση της ανάκαμψης στο Χ.Α. και επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο. Πάντως, η διόρθωση θεωρείται φυσικό επακόλουθο, καθώς πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει νωπό το ρεκόρ 13ετίας του Γενικού Δείκτη (κλείσιμο 20ής Μαΐου στις 1.502,79 μονάδες).

Τα σημάδια κόπωσης έγιναν πιο έντονα μόλις κατακτήθηκαν οι 1.500 μονάδες, ένα σημαντικό ορόσημο που παρέμενε ανέγγιχτο από τον Απρίλιο του 2011. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εγχώριο επιχειρείν, με τα placements μεγάλων παικτών (Mytilineos, Jumbo), τα «κλειδωμένα» και τα κυοφορούμενα deals, τις νέες εισαγωγές (Noval Property), καθώς και τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες που θα κρίνουν εν πολλοίς την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Η ατζέντα

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE (FTSE All World Quarterly Index Review), με την ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στον Large Cap να ξεχωρίζει. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους από την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Επιπλέον, στις 31 Μαΐου έχουμε την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Fitch Ratings, ο οποίος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Δεκέμβριο (ΒΒΒ- και σταθερό outlook).

Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η Aegean ανακοίνωσε τα τριμηνιαία οικονομικά της μεγέθη. Ειδικότερα, ο τζίρος της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 268,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Βελτιωμένη και η λειτουργική κερδοφορία, με τα EBITDA του ομίλου να διαμορφώνονται στα 33,2 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από την ΕΧΑΕ (27/5) και ακολουθούν οι Motor Oil, Epsilon Net (28/5), ΟΠΑΠ, Cenergy, Κρι Κρι (29/5) και Austriacard Holdings (31/5).

Ανακάμπτει η Wall Street

Rebound σήμερα στη Wall Street έπειτα από τη «βουτιά» του Dow Jones, που ξεπέρασε τις 600 μονάδες. Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης πραγματοποίησε χθες τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 14 μηνών (Μάρτιος 2023). Η ξέφρενη πορεία της Nvidia δεν αρκούσε για να διατηρήσει τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε τροχιά ρεκόρ. Οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό παραμένουν έντονες και οι μειώσεις των επιτοκίων φαίνεται ότι θα αργήσουν να έρθουν.

Από τις βαριές απώλειες της Wall Street επηρεάστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία διαπραγματεύονται στο «κόκκινο». Την αρχική υποχώρηση άνω του -1% διαδέχθηκαν πιο ήπιες πιέσεις, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν από -0,2% έως -0,7%. Κλυδωνισμοί στις ασιατικές αγορές, καθώς οι περισσότερες μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες που ξεπέρασαν το -1%.

Πηγή: www.newmoney.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός εντοπίστηκε 42χρονος όμηρος της Χαμάς - Τι είχε πει ο γαμπρός του που βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα

«Ο φίλος θέλει Άναβαρ» - «Έκανα κόπια το χάπι»: Οι συνομιλίες που πρόδωσαν τα μέλη της οργάνωσης που διακινούσε αναβολικά


Βίντεο: Τα ντοκουμέντα που οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος των εφοριακών στην Χαλκίδα



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης