Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Γερακάρη για το 1821 και την δολοφονία του Καποδίστρια

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Γερακάρη για το 1821 και την δολοφονία του Καποδίστρια

Η επίδημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 25 Νοεμβρίου- Παρούσα στην εδκήλωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

gerakakis
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του βετεράνου δημοσιογάρφου Νίκου Γερακάρη, «Αλήθειες και ψέματα για το 1821 και τον φόνο του Καποδίστρια» (εκδόσεις 24γράμματα). Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν γεγονότα συνταρακτικά. Αδελφοκτόνοι εμφύλιοι, δολοφονίες, αυτοκτονίες, μίση, πάθη, έρωτες, αλλά και φιλέλληνες που αποδείχθηκαν απατεώνες.

      Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Ομιλητές ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, Γιάννης Πανούσης και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που χαρακτήρισε το βιβλίο σαν «μια μεγάλη και επίπονη δημοσιογραφική έρευνα, γραμμένη με το ύφος του σωστού ρεπορτάζ».

Ο κ. Μενουδάκος τόνισε, μεταξύ άλλων:
• Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πολύ ευρύτερο από αυτό, για το οποίο προδιαθέτει ο τίτλος του. Δεν περιορίζεται στο 1821. Καλύπτει πολύ μεγαλύτερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Αναφέρεται βεβαίως σε γεγονότα της «μεγάλης» και της «μικρής» ιστορίας κυρίως της επαναστατικής περιόδου και της αμέσως προηγούμενης και επόμενης, αλλά το αντικείμενο του βιβλίου δεν έχει αυστηρή χρονική οριοθέτηση.

• Με αφορμή γεγονότα και πρόσωπα της περιόδου της επανάστασης επεκτείνεται και σε περιόδους από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας κάνοντας συγκρίσεις, επισημαίνοντας διαφορές και ομοιότητες και αναζητώντας την αλληλεπίδραση των γεγονότων. Είναι μία σωστή προσέγγιση διότι τα γεγονότα μιας περιόδου πηγάζουν από τα προηγούμενα και προδιαγράφουν τα επόμενα. Δεν δημιουργούνται σε ιστορικό κενό και με στεγανό χρονικό διαχωρισμό των εποχών. Με το βιβλίο τα δεδομένα του 1821 προβάλλονται στην προγενέστερη περίοδο αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.

• Υπενθυμίζουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως και την αντίθεση μεταξύ θεσμικής συνέπειας και σεβασμού αξιών και δικαιωμάτων και των αναγκών αντιμετώπισης της πραγματικών καταστάσεων σε εναλλασσόμενες περιόδους κανονικότητας και μη κανονικότητας, πολέμου και ειρήνης, ευημερίας και φτώχειας. Αυτή η προβολή και οι παρεπόμενες συσχετίσεις αποκτούν διδακτικό χαρακτήρα ως προς τις συνέπειες των παθογενειών αυτών.

• Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος παρουσίασης παράλληλων βίων προσώπων που είχαν ευθέως ή εμμέσως σχέση με την ελληνική επανάσταση. Μέτερνιχ και Καποδίστριας, Καποδίστριας – Κοραής, Κολοκοτρώνης - Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Μαντώ Μαυρογένους – Δημήτριος Υψηλάντης, Μιαούλης – Κανάρης. Η αντίστιξη που προκύπτει από τον παραλληλισμό φωτίζει πολλές όψεις της προσωπικότητας, και τα κίνητρα των πράξεων, θετικών ή αρνητικών των αναφερόμενων προσώπων».
Παρουσιαση_2_
Παρουσιαση_
Για το βιβλίο μίλησαν οι εικονιζόμενοι στο πάνελ, Κώστας Μενουδάκος, Γιάννης Πανούσης (αριστερά του Νίκου Γερακάρη) και Παύλος Τσίμας (δεξιά του).

Ο κ. Πανούσης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
• Θα επιχειρήσω να προσεγγίσω τη δολοφονία του Καποδίστρια όχι βεβαίως ως ιστορικός ή πολιτικός (ιδιότητες που δεν έχω), αλλά ως εγκληματολόγος. Η εγκληματολογία δεν είναι μια αξιολογικά ουδέτερη επιστήμη, έχει όμως το δικό της τρόπο να βλέπει τα εγκλήματα.
Κλείσιμο
• Η ίδρυση ενός κράτους από έναν μόνο άνθρωπο, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες εσωτερικού χάους και εξωτερικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να έχει ούτε απόλυτη αποδοχή ούτε απόλυτη συνέπεια. Η πορεία από των Ψωροκώσταινα στο Εθνικό Κράτος δυτικού τύπου, η πίεση όλων να ικανοποιηθούν «εδώ και τώρα» (σε γη, αξιώματα, δικαιώματα), η ταυτόχρονη άνθηση της «κλεφτουργιάς» και της «πειρατείας», οι φόροι και τόσα άλλα, πίεζαν τον Καποδίστρια από όλες τις πλευρές της πολιτικής, της οικονομικής, κοινωνικής πραγματικότητας της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Τα όργανα του κράτους δεν υπηρετούσαν τον κυβερνήτη ή το δημόσιο συμφέρον, αλλά τους ισχυρούς (Έλληνες και ξένους), οι οποίοι συνωμοτούσαν εναντίον οποιουδήποτε έθιγε τα κεκτημένα τους. Χωρίς χρήμα, στρατό, διοίκηση και εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορούσε να στηθεί ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, αφού κανείς δεν ήθελε να συμμορφωθεί στους επιβαλλόμενους κανόνες δικαίου, προτιμώντας την αταξία ή την ατομική χρήση βίας και καταναγκασμού.
• Ο έλεγχος του Τύπου, η πάταξη της αναρχίας και ασυδοσίας, ο περιορισμός της αυτονομίας ορισμένων περιοχών και των κοτζαμπάσηδων, προσέκρουαν στις αντιλήψεις και πρακτικές πολλών ηρωικών οικογενειών του αγώνα για την απελευθέρωση (όπως αυτή των Μαυρομιχαλαίων). Οι τοπικές συνήθειες περί τιμής και καθήκοντος όπλισαν τελικά τα χέρια των δολοφόνων του Καποδίστρια, ο δε Γιώργης Μαυρομιχάλης, την ώρα που τον εκτελούσαν για την αποτρόπαια πράξη του, φώναξε: «Πεθαίνω γενναίως και αδίκως». Μανιάτικες συνήθειες, τουρκικό δίκαιο και εθιμικό δίκαιο συνυπήρχαν με το δίκαιο του ισχυρότερου (και οπλισμένου).
Παρουσιαση_8_

       Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου (πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών), ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, πολλοί δικαστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, παλιοί συμφοιτητές του Νίκου Γερακάρη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σταύρος Δήμας (πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργός), Δημήτρης Κυριτσάκης (πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού), ο Γιώργος Πουλάκος (πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) κ.α.

       Επίσης, παρέστησαν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο πρώην αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Σακελλάκος, οι πρώην πρέσβεις Ελένη Γεροκωστοπούλου και Αθανάσιος Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης κ.α.

Παρουσιαση_3_
Αμφότεροι οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία διετέλεσαν πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχεται ο παλαιότερος πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, Κώστας Μενουδάκος, ένας από τους τρεις ομιλητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης