Ο Λουίς Σεπούλβεδα νικήθηκε από τον κορωνοϊό - Η ζωή ενός μεγάλου παραμυθά και αγωνιστή

Ο Λουίς Σεπούλβεδα νικήθηκε από τον κορωνοϊό - Η ζωή ενός μεγάλου παραμυθά και αγωνιστή

Ο συγγραφέας του «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» είχε δηλώσει: Δεν τα κατάφερε να με κερδίσει ο Πινοσέτ, δεν θα τα καταφέρει ένας ιός!

Louis
Ο διάσημος Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα που αγαπήθηκε για το επαναστατικό του σθένος και τη δύναμη της αφήγησης χτυπήθηκε από τον Covid-19 και τελικά κατέληξε σε ένα νοσοκομείο του Οβιέδο, στην Ισπανία όπου νοσηλευόταν από τα τέλη Φλεβάρη. Παρότι δεν τα είχε βάλει κάτω και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν τα κατάφερε να με κερδίσει ο Πινοσέτ, δεν θα τα καταφέρει ένας ιός» τελικά υπέκυψε στις επιπτώσεις της βαριάς πνευμονίας που του προκάλεσε ο κόβιντ-19. Για κάποιες μέρες η κατάσταση του θεωρήθηκε σταθεροποιημένη αλλά τα ισπανικά μέσα αναφέρουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα χειροτέρεψε.

Διάσημος και πολύ αγαπημένος και στην Ελλάδα, όπου έχει μεταφραστεί κατά κόρον από τον Αχιλλέα Κυριακίδη -τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Opera- ο Λουίς Σεπούλβεδα είχε γράψει για την ιστορία της Χιλής, την εμπειρία του από τα κυνηγητά και τις φυλακίσεις στη δικτατορία του Πινοσέτ, τη ζωή των Ινδιάνων με τους οποίους είχε βρεθεί σε μεγάλο διάστημα, τον κινηματογράφο τον οποίο λάτρευε, τις ιστορίες από διάφορες περιοχές της πατρίδας του που άκουγε μικρός, τα ατελείωτα ταξίδια του σε όλα τα μέρη του κόσμου, την ωραία ζωή όπως το καλό φαγητό και το εκλεκτό κρασί.

Πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα το πιο γνωστό του βιβλίο

Το πιο γνωστό του βιβλίο «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» είχε εμπνευστεί από τις πραγματικές του εμπειρίες από τους ινδιάνους Σουάρ και είχε πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Εκεί αφηγούταν με τρόπο παραστατικό και με ένα βαθύ αίσθημα αγάπης για τους ιθαγενείς του τόπου του, την αντίθεση ανάμεσα στους αυτόχθονες και τους κατακτητές.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα μακρινό χωριουδάκι στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου ένας κυνηγός θα σκοτώσει τα μικρά ενός θηλυκού αιλουροειδούς και αυτό θα τον κατασπαράξει. Οργανώνοντας αντίποινα οι κάτοικοι του χωριού θα συντάξουν μια ομάδα εξόντωσης για να βρει το αιλουροειδές: σε αυτό το κυνηγητό ο Σεπούλβεδα θα ενσωματώσει όλες τις μεταφορές των πολιτικών διώξεων αλλά και των διωγμών των ντόπιων Ινδιάνων από τις εκτάσεις της χώρας του. Επιπλέον στη σοφία του Μπολίβαρ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο βιβλίο, συνοψίζεται όλο το ελεύθερο πνεύμα της Χιλής καθώς και η εικόνα του παραμυθά που ήταν πρωτίστως ο ίδιος ο Σεπούλβεδα.


Κλείσιμο
Luis Sepulveda - The writer from the end of the world Greek Subs


Ζωή σαν μυθιστόρημα

Γεννημένος στις 4 Οκτωβρίου του 1949 στο Οβάγιε της επαρχίας Λιμαρί στη Βόρεια Χιλή ο Σεπούλβεδα είχε ζήσει κυριολεκτικά μια ζωή σαν μυθιστόρημα: όντας από τα ηγετικά μέλη του αντιδικτατορικού κινήματος ήταν από τους πρώτους που κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της Χούντας του Πινοσέτ. Ελευθερώθηκε τελικά ύστερα από πρωτοβουλίες της Διεθνούς Αμνηστίας που φρόντισε να κάνει γνωστό το όνομα του και τη δράση του σε όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια συναγωνιστών του κατάφερε, τελικά, να σπάσει τον κατ' οίκον περιορισμό που του είχαν ορίσει αλλά συνέχισε τον αγώνα του ανεβάζοντας παραστάσεις με συμβολικά μηνύματα αντίστασης που τον οδήγησε σε εκ νέου ισόβια κάθειρξη και σε κατηγορία για προδοσία. Και πάλι ύστερα από παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας η ποινή μετατράπηκε σε εξορία.

Από τη Σουηδία πλέον, όπου βρέθηκε ως πολιτικός εξόριστος ο Σεπούλβεδα, άρχισε να γράφει με μανία αλλά και να διδάσκει -κυρίως σινεμά και ισπανική λογοτεχνία. Το πολιτικό σαράκι τον έτρωγε πάντα και έτσι επέστρεψε στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Εκουαδόρ όπου οργάνωσε ένα νέο, πολιτιστικό κίνημα μεταφέροντας νέες επαναστατικές ιδέες. Είχε, επίσης, υπάρξει μέλος της Διεθνούς Ταξιαρχίας που έδρασε στη Νικαράγουα, αγωνιστής και υπερασπιστής των παγκόσμιων κινημάτων και βαθιά ρομαντικός. Τη δεκαετία του 80 έλαβε μέρος σε όλους τους οικολογικους αγώνες ενώ ένα διάστημα το είχε περάσει σε πλοίο της Greenpeace- εξου και ότι τα βιβλία του είναι ένα μείγμα αστυνομικών, κινηματογραφικών θρίλερ με έντονες οικολογικές ανησυχίες. Υπήρξε γνήσιο τέκνο της Χιλής, αυτής της ανοιχτοσύνης του πνεύματος και της άγριας φύσης που χαρακτηρίζει τις εκτάσεις της και αγαπημένος συγγραφέας όλου του πλανήτη αφού μεταφράστηκε στις γλώσσες όλου του κόσμου με το επαναστατικό σθένος να χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία του.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο διάσημος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα πέθανε από κορωνοϊό

Home cinema: O Δημήτρης Δανίκας προτείνει την… Ανορθόδοξη

Πώς «τρύπωσε» ο κορωνοϊός στα Μπαλέτα Μπολσόι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης