Γκαλά μουσικής και χορού στην Άνδρο

Γκαλά μουσικής και χορού στην Άνδρο

Ανερχόμενα αστέρια του μπαλέτου και μουσικοί από την Όπερα του Παρισιού, θα παρουσιάσουν τα έργα Caspian Suite και Medianoche σε παγκόσμια πρεμιέρα

Γκαλά μουσικής και χορού στην Άνδρο
Το γκαλά μουσικής και χορού που λαμβάνει χώρα στις 21 Αυγούστου 2016 στην Άνδρο, υπόσχεται μια υπέροχη βραδιά χάρη στην παρουσία πολλά υποσχόμενων νέων χορευτών μπαλέτου και μουσικών από την Όπερα του Παρισιού, καθώς και με την παρουσίαση των έργων Caspian Suite και Medianoche σε παγκόσμια πρεμιέρα.



Οι διοργανωτές του φεστιβάλ συγκέντρωσαν αξιόλογους χορευτές, τα ανερχόμενα αστέρια του μπαλέτου από την Όπερα του Παρισιού: τον Allister Madin, ο οποίος κατέχει τη βαθμίδα “Sujet” στην ιεραρχία των χορευτών μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τους Roxane Stojanov, Mickaël Lafon και Matthieu Botto, οι οποίοι κατέχουν τη βαθμίδα “Coryphée”, την Camille de Bellefon που κατέχει τη βαθμίδα “Quadrille” και τη Laura Fridman, σολίστ μπαλέτου κι απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γέιλ, καθώς και τέσσερις εξαίρετους μουσικούς, την Tsuey Ying Taï η οποία παίζει κρουστά στην ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, την Ellina Akimova, πιανίστρια στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τον σαξοφωνίστα Eric Tallet και τον Jean-Marc Kérisit, παίκτη εγχόρδων, βιολιού και βιόλας.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες φέρνουν μαζί τους στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου τον αέρα των θρυλικών Ballet Russes, τα οποία έφεραν την επανάσταση στον Γαλλικό χορό το 1909 στο θέατρο Châtelet και συνέχισαν να καθορίζουν τον χορό στις επόμενες δεκαετίες. Μετά από έναν αιώνα, η λάμψη τους ανάβει πάλι μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες των καλλιτεχνών. Μέσα από αυτή την αφοσίωση γεννήθηκαν οι μουσικές συνθέσεις της Ellina Akimova και οι χορογραφίες των Allister Madin, Guy Poggioli και Laura Fridman.
Κλείσιμο



Εδώ και καιρό, ο Rémy Deshayes ανέμενε να παρουσιάσει το γκαλά στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου, το οποίο αποτελεί πλέον το ιδανικό σημείο για τη φιλοξενία αυτής της νέας διεθνούς παράδοσης. Ο Deshayes εμπιστεύτηκε στα χέρια του Eric de Mikhnévitch το πρόγραμμα του γκαλά το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, υπό την επίβλεψη των Ellina Akimova (μουσική) και των Jennifer Goubé και Allister Madin (χορογραφίες).

Συνήθως, ένα γκαλά μουσικής ή μπαλέτου παρουσιάζει παγκοσμίως γνωστά έργα τα οποία ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο δημιουργικό γκαλά έχει υιοθετήσει μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση, καθώς παρουσιάζει επί σκηνής παγκόσμιες πρεμιέρες στις οποίες συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που προέρχονται από μια σχολή υψηλού κύρους η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει εξαίρετους καλλιτέχνες. Η Γαλλική Παράδοση δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 350 χρόνια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ', ο οποίος συνένωσε αργότερα τις Βασιλικές Ακαδημίες Χορού και Μουσικής για να δημιουργήσει τη μελλοντική Όπερα του Παρισιού, καθώς και την παλαιότερη σχολή χορού του Δυτικού κόσμου, το 1713, η οποία σήμερα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο του μπαλέτου παγκοσμίως. Η άφιξη των χορευτών μας στην Άνδρο αποτελεί για εκείνους μια σπάνια ευκαιρία που τους επιτρέπει να αναδείξουν την τέχνη και την προσωπικότητά τους, την οποία έχουν αναπτύξει στη σχολή όπου δραστηριοποιούνται.

Ο κλασικός χορός είναι ένας συνδυασμός δύναμης και χάρης, επιδεξιότητας κι ευλυγισίας, σε μια φαινομενικά ανεπιτήδευτη επίδειξη έμπνευσης και συναισθημάτων. Στην εποχή του, ο “χορευτής βασιλιάς” Λουδοβίκος ΙΔ', ο οποίος τότε ήταν νέος και πολλά υποσχόμενος, περιέγραφε με τον δικό του τρόπο ότι στη Γαλλική Παράδοση και στο ύφος που δημιουργούσε «επικρατεί η αρμονία, ο συντονισμός των κινήσεων κι η ακρίβεια των θέσεων, χωρίς να υπάρχει υπερβολή στην ερμηνεία»,
αναφέρει ο Remy Deshayes.

Οι πρώτες χορογραφίες θα παρουσιάσουν τις ρίζες της παράδοσης του μπαλέτου, καθώς και τη διατήρηση αυτής της παράδοσης μέσα από την τακτική εξάσκηση και την έμφαση στην ομορφιά και στην τέρψη. Θα ακολουθήσουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης που θα αναδείξουν με τη σειρά τους την κομψότητα, την ομορφιά και την αιωνιότητα κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.”
 
“Τι είναι η γαλλική παράδοση σήμερα;”
Υπάρχει μακρά ιστορία από την εποχή του βασιλιά-χορευτή Λουδοβίκου ΙΔ', του δημιουργού του μπαλέτου, έως και τους έξι χορευτές που συμμετέχουν στην παράσταση της 21ης Αυγούστου 2016. Το αληθινό θαύμα, ωστόσο, έγκειται στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί κι η οποία παρουσιάζεται συμβολικά και δημιουργικά στο Classe-concert του Allister Madin. Το καλλιτεχνικό πνεύμα κι η χαρακτηριστική παριζιάνικη κληρονομιά των ballets russes είναι εμφανή στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος του προγράμματος του γκαλά. Το τελευταίο μέρος του προγράμματος είναι μια μουσική (Saint-Saëns, Ravel, Khathaturian, Akimova) και χορογραφική (Madin, Poggioli, Fridman) σύνθεση που τελειώνει με μια νέα διασκευή του Boléro και με το Chevauchée (σε μουσική του Patrice Muzard και σύνθεση του Fabrice Trollet)· δημιουργήθηκε από την ορχήστρα των πανεπιστημίων του Παρισιού στις 8 Φεβρουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο της Σορβόννης και διευθύνεται από τον Carlos Dourthé.

Το θέμα της αγάπης είναι εμφανές καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης – στις χορογραφίες του έργου Caspian Suite με τους χαρακτήρες Leïa και Souren, στη σύνθεση Médianoche με τους Nadège και Yves, στα ζευγάρια του Boléro, στα ντουέτα των διασκευών των συνθέσεων Cœur! και Arythmia, καθώς και στο σόλο Desiderata. Ωστόσο, το πραγματικό ζευγάρι του γκαλά είναι η μουσική κι ο χορός – απολαύστε λοιπόν τον παθιασμένο διάλογό τους!

Ο χορογράφος Allister Madin μιλάει  για την ιδέα να παρουσιάσει το έργο του στην Άνδρο. «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που μου έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω ένα τμήμα του έργου μου ως χορογράφος σε διεθνές επίπεδο, σε ένα φεστιβάλ όπου πραγματοποιούνται πλούσιες καλλιτεχνικές ανταλλαγές που μοιάζουν με εκείνες που κάνω με τους χορευτές και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζομαι.

Τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, όπου μου έχει δοθεί ήδη η ευκαιρία να παρουσιάσω το καλλιτεχνικό μου έργο (1). Είμαι ευγνώμων που παρουσιάζεται ξανά η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια δημιουργική συνάντηση γεμάτη μουσική και χορό.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο του 2015-2016, δημιουργώ τις νέες χορογραφίες μου αντλώντας έμπνευση από τις μουσικές συνθέσεις της Ellina Akimova.

Δεν έχουν όλες οι χορογραφίες το ίδιο καλλιτεχνικό ύφος. Δύο από αυτές κουβαλούν ένα βαθύ νόημα το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις ερμηνείες των χορευτών. Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση για εμένα κι είμαι πολύ χαρούμενος που οι χορευτές κι οι ταλαντούχοι μουσικοί δίνουν ζωή στις χορογραφίες μου. Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος που παρουσιάζω το έργο μου στο όμορφο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου»,
λέει.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης