Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτές είναι οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλασή του που δεν προκρίθηκαν

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτές είναι οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλασή του που δεν προκρίθηκαν

Η  Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης κατέληξε ομόφωνα υπέρ της πρότασης των γραφείων των David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν.Τομπάζη - «Ήταν όλες υψηλού επιπέδου» υπογραμμίζει η Λίνα Μενδώνη

Arxaiologiko_-_Ateliers_Jean_Nouvel___George_Batzios_Architects__Ateliers_Jean_Nouvel
Τις εννέα αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που δεν επιλέγησαν, καθώς προκρίθηκε αυτή του David Chipperfield και του Αλέξανδρου Ν.Τομπάζη, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για τις μελέτες μεγάλων διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων στις οποίες απηύθυνε πρόσκληση το υπουργείο με την προϋπόθεση να συνεργαστούν για την ολοκλήρωσή της με Έλληνες αρχιτέκτονες.

Arxaiologiko_-_Adjaye_Associates___Kizi_Studio
Arxaiologiko_-_D_S___R___VAP_Architects___Neiheiser_Argyros
Κλείσιμο


Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια στα οποία αποτύπωσαν το πώς οραματίζονται την εικόνα του νέο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τα αρχιτεκτονικά γραφεία Adjaye Associates & Kizi Studio, Ateliers Jean Nouvel & George Batzios Architects, Diller Scofidio + Renfro (D S + R) & VAP Architects & Neiheiser Argyros, Herzog and de Meuron & ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες, Kengo Kuma and Associates & K-Studio, OMA & Rena Sakellaridou SPARCH PC, RCR Arquitectes & Παρμενίδης - Longuepe – Μάρη, SANAA & Buerger Katsota Architects και Thomas Phifer & Tsolakis Architects & Καλλιόπη Κοντόζογλου.

Arxaiologiko_-_Herzog_and_de_Meuron___Aeter_Architects

Arxaiologiko_-_OMA___RS_Sparch_image_by_MARTA

«Οφείλω, καταρχήν, να τονίσω ότι στο σύνολό τους, οι προτάσεις είναι εξαιρετικά υψηλού αισθητικού επιπέδου, με αναλυτική μελέτη και όραμα για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής του κέντρου της Αθήνας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τόσο για την έμπνευσή τους, όσο και για την αρμονική συνεργασία μεταξύ των διεθνών και ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Με ομοφωνία και με υψηλά κριτήρια, η επταμελής Διεθνής Πολυεπιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, υπό την προεδρία του καθηγητή Ανδρέα Κούρκουλα, προέκρινε την πρόταση των γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια η Αθήνα να αποκτήσει ένα νέο Μουσείο, αντάξιο των πολύτιμων συλλογών του ΕΑΜ. Η απονομή του βραβείου Pritzker 2023 -της κορυφαίας αρχιτεκτονικής διάκρισης- στον David Chipperfield, επιβεβαιώνει την επιλογή της Επιτροπής».

Arxaiologiko_-_RCR_Arquitectes___Parmenidis_Longuepe_Mari
Arxaiologiko_-_SANAA___Buerger_Katsota_Architects


Η τελική επιλογή της πρότασης Chipperfield - Τομπάζη, η οποία παρουσιάστηκε, προσφάτως, επίσημα, από τους αρχιτέκτονες που την εμπνεύστηκαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έγινε από Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαν οι Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Νομικός, Γεώργιος Δεοδάτης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, Pierre B. Ducrey, Αρχαιολόγος, Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Louis Godart, Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμών του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, Σύμβουλος για την καλλιτεχνική κληρονομιά των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας C. A. Ciampi και G. Napolitano, Christopher Hudson, Ιστορικός Τέχνης και εκδότης του οίκου Lowgill Publishing, Πρόεδρος του Motovun Group of International Publishers (MGIP), Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. και Meejin Yoon, Αρχιτέκτων, Κοσμήτορας του Cornell University College of Architecture, Art and Planning. Ιδρύτρια του Design Across Scales Lab.

Arxaiologiko_-_Thomas_Phifer___Tsolakis_Architects___Kalliope_Kontozoglou
Arxaiologiko_-Kengo_Kuma_and_Associates___K-Studio


Το συνολικό κόστος της διαδικασία εκπόνησης των αρχιτεκτονικών προσχεδίων καλύφθηκε από δωρεά προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΑΜΚΕ «Οικογένεια ΝΣΛ» της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού.

·Ειδήσεις σήμερα:

Ολόκληρη η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα

«Βρε θλιβεροί ιεροεξεταστές» - Φίλος του πατέρα της Ελπίδας που σκοτώθηκε στα Τέμπη ξεσπά για την κριτική σε βάρος του

Ο ασιατικός θρίαμβος του «Τα πάντα όλα» και οι δυνατές στιγμές των Όσκαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης