Πέθανε η καταξιωμένη χορεύτρια και χορογράφος Λυν Σύμουρ

Πέθανε η καταξιωμένη χορεύτρια και χορογράφος Λυν Σύμουρ

Είχε διατελέσει διευθύντρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

symour
Μια αξιόλογη χορεύτρια και χορογράφος, που βρέθηκε στο τιμόνι του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2006 – 2007 και συγκίνησε και ενέπνευσε χορογράφους, χορευτές και κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, η Καναδή Λυν Σύμουρ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Μπαλέτου μετά από πρόσκληση του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη.

Η Λυν Σύμουρ γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1939 και πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στο Βανκούβερ. Τελειοποίησε τις σπουδές χορού της στο Λονδίνο, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μέλος στον Περιοδεύοντα Οργανισμό του Βασιλικού Μπαλέτου. Το σπάνιο ταλέντο της, η ξεχωριστή της εκφραστικότητα, η θεατρική της ευφυΐα σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική της οδήγησαν σύντομα σε μια σπουδαία σταδιοδρομία πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ενέπνευσε δύο από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους, τον Φρέντερικ Άστον και τον Κέννεθ ΜακΜίλλαν, ο οποίος στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια για πολλά διάσημα έργα του. Εξίσου σημαντικές με τις εμφανίσεις της σε σύγχρονα έργα υπήρξαν και οι ερμηνείες της σε μπαλέτα του 19ου αιώνα. Δούλεψε με κορυφαίες προσωπικότητες του μπαλέτου, όπως ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Λεονίντ Μασσίν, ενώ και άλλοι χορογράφοι, όπως οι Ρολάν Πετί και Άλβιν Έιλυ, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για αυτήν. Χορογραφίες της παρουσιάστηκαν από κορυφαία χορευτικά σύνολα παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια δίδαξε με αφοσίωση έργα των αγαπημένων της Φρέντερικ Άστον και Κέννεθ ΜακΜίλλαν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δυστυχώς δεν θα ζήσει», λέει ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου για το τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο

«Ντρέπομαι που είμαι ζωντανή» ξεσπάει 19χρονη που γλίτωσε από το βαγόνι-εστιατόριο στα Τέμπη

Ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή και δύο σταθμαρχών για την τραγωδία στα Τέμπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης