Ίδρυμα Ωνάση: Με μεγάλα ονόματα από την ελληνική και διεθνή σκηνή επιστρέφει στην ενεργό πολιτιστική δράση

Ίδρυμα Ωνάση: Με μεγάλα ονόματα από την ελληνική και διεθνή σκηνή επιστρέφει στην ενεργό πολιτιστική δράση

Romeo Castellucci, John Malkovich,  Romain Gavras είναι ανάμεσα στους καταξιωμένους ξένους καλλιτέχνες που θα φιλοξενήσει

Stegi_Idrymatos_Onasi_-_ktirio
Καταξιωμένοι δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά και εξωστρέφεια με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και συνεργασίες με διεθνείς φορείς: Αυτά είναι τα βασικά «συστατικά» την φετινής πολιτιστικής «συνταγής» του Ιδρύματος Ωνάση  που στόχο έχει, όπως με νόημα σημειώνει η διευθύντρια πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, «κάπως να μάς καθησυχάζει αλλά και να μάς παρηγορεί» και να στήσει «μια γέφυρα πάνω από τα ταραγμένα νερά» της εποχής μας.
Onasis_-_Malcovic
Ο Τζον Μάλκοβιτς πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Ρώσου σκηνοθέτη Timofei Kulyabin «Μοναξιά των κάμπων

Η τέχνη του θεάτρου, συνδυασμένη, ενίοτε, με τη μουσική και τα νέα μέσα, θα εκπροσωπηθεί από δυνατά ονόματα όπως ο διεθνούς φήμης Ιταλός συνθέτης Romeo Castellucci με την παράστασή του «Bros», ο φημισμένος Ρώσος σκηνοθέτης της νέας γενιάς Timofei Kulyabin με την «Μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι του Κολτές, όπου πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός John Malkovich, η Γερμανίδα θεατρική σκηνοθέτης Susanne Kennedy με ένα σκηνικό παιχνίδι αυτογνωσίας υπό τον τίτλο «I AM [VR» και ο διακεκριμένος Πολωνός σκηνοθέτης Lukasz Twarkowski, στην πρώτη του επαφή με το ελληνικό κοινό μέσα από την παράσταση «Rohtko».
Κλείσιμο
Onasis_-_Kostelicci_i2
O διεθνούς φήμης Ιταλός συνθέτης Romeo Castellucci θα παρουσιάσει την παράστασή του «Bros»
Εξαιρετικά δυναμικό, ωστόσο, θα είναι και το ελληνικό θεατρικό παρών μέσα από νέες, μεγάλες και πρωτότυπες παραγωγές με γνωστές υπογραφές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το μιούζικαλ του Γιάννη Νιάρου «Σπιρτόκουτο», ένα πολεμικό ορατότιο βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, το εμβληματικό «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστρογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, «Το Σπίτι», το παρθενικό συγγραφικό έργο του ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά αλλά και το «George», η μουσικοθεατρική παράσταση του Ευθύμη Φιλίππου που περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός 65χρονου άνδρα.


Χορός - εικαστικά - μουσική

Ο χορός θα πρωταγωνιστήσει για μία ακόμη χρονιά στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Καταξιωμένοι αλλά και νέοι χορογράφοι θα παρουσιάσουν τις πρωτοποριακές δουλειές τους. Μεταξύ αυτών, οι διεθνείς Χρήστος Παπαδόπουλος με το «Larsen C» και Ευριπίδης Λασκαρίδης με το «ELENIT», η περφόρμερ, χορογράφος και εικαστικός Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή με το «2020: Obscene», η Πατρίσια Απέργη με τον «Οίκοτης Ταραχής» και η νεαρή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Marina Otero από την Αργεντική με την δίπτυχη παράστασή της «Fuck Me / Love Marina Otero Me. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο φεστιβάλ «Europe Beyond Access» στο πλαίσιο του οποίου νέοι καλλιτέχνες με αναπηρία κάνουν...θαύματα!
Onasis_-_Rothko
Ο διακεκριμένος Πολωνός σκηνοθέτης Lukasz Twarkowski, στην πρώτη του επαφή με το ελληνικό κοινό μέσα από την παράσταση «Rohtko»

Πολύ πλούσια όμως είναι και η εικαστική ενότητα του προγράμματος η οποία φιλοξενεί εντυπωσιακά πρότζεκτ. Ο Romain Gavras  παρουσιάζει το νέο οπτικοακουστικό έργο σε τρία μέρη με τίτλο «Gener8ion» ενώ η Λουκία Αλαβάνου, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, αποκαλύπτει την ταινία εικονικής πραγματικότητας «Αναζητώντας τον Κολωνό. Η ζωή και η δράση του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά και του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη θα «φωτίζεται» μέσα από δύο μεγάλες εκθέσεις ενώ οι «The Callas» γιορτάζουν τα είκοσι χρόνια της δημιουργικής τους διαδρομής με μια έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν.

GENER8ION | Romain Gavras & Surkin | Trailer


Στο μεταξύ, όσον αφορά στα μουσικά δρώμενα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η σύγχρονη προσέγγιση του Παύλου Παυλίδη στη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου ενώ θα συνεχιστούν και φέτος τα καθιερωμένα μουσικά φεστιβάλ Borderline Festival , Big Bang Festival και Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού , σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκτός συνόρων πόλης και χώρας

Μέσα στους επόμενους μήνες ο πολιτισμός θα ταξιδέψει, μέσω του Ιδρύματος Ωνάση, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Στα Ιωάννινα θα παρουσιαστεί μια νέα έκθεση ψηφιακής τέχνης, στην Κρήτη θα στηθεί ένα Stages A/Live με τον Ψαραντώνη, στην Κεφαλονιά θα διοργανωθεί το Saristra Festival 2023, στην Τήνο θα φιλοξενηθεί το υπαίθριο οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Peanut Pod and the Film Seed Festival των Hypercomf ενώ η τραπ και το χιπ χοπ έχουν κλείσει ραντεβού στην Κόνιτσα.

Παράλληλα, ο Κ. Π.Καβάφης και το ανεκτίμητο έργο του θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της εκτός συνόρων δράσης, με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από τη γέννηση και των 90 ετών από τον θάνατό του. Η ιστορική οικεία του στην Αλεξάνδρεια θα αποκατασταθεί και θα γίνει σημαντικός πόλος έλξης για το διεθνές κοινό και στη Νέα Υόρκη θα διοργανωθεί ένα διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα ποιητή με εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΒΑΦΗ


Το εκτός συνόρων πολιτιστικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει επίσης ταξίδια στην Ατλάντα, σε 18 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και συμπράξεις με σημαντικούς ξένους φορείς.

Δείτε όλο το πρόγραμμα αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τουρκική πρόκληση: Η Ελλάδα ψεύδεται για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Γραφείο τελετών στην Ορεστιάδα έκανε κηδειόχαρτο για την... Ελισσάβετ

Μπαμπάς για πρώτη φορά ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης