Ρομέν Γαβράς: Το νέο του πρότζεκτ κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Ίδρυμα Ωνάση

Ρομέν Γαβράς: Το νέο του πρότζεκτ κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Ίδρυμα Ωνάση

Romen_Gavras
Μετά την συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου διαγωνίζεται με την ταινία του «Αthena», ο Ρομέν Γαβράς, έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει, μαζί με τον Surkin, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το νέο τους πρότζεκτ «GENER8ION». Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου τρεις χώροι του Ιδρύματος Ωνάση, θα φιλοξενήσουν τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις με σέρφερ, αντάρτες και χολιγουντιανούς ηθοποιούς να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του κοινού.

GENER8ION | Romain Gavras & Surkin | Trailer


«Χωράει η ομορφιά σε ένα περιβάλλον Αποκάλυψης;»: Ο Ρομέν Γαβράς, γιος του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, που έχει υπογράψει μερικά από τα πιο ανατρεπτικά βίντεο κλιπ για τον Kanye West, τη M.I.A., τον Jay-Z και τους Justice, δίνει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα με το νέο έργο του, σε συνεργασία με τον μουσικό, DJ, παραγωγό Surkin. Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου, τρεις σκηνές του ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιούνται για να υποδεχτούν τα τρία μέρη της συνδημιουργίας του σπουδαίου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη και του μουσικού Surkin, με τίτλο GENER8ION, σε παγκόσμια πρώτη. Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Charlize Theron συναντιούνται στις τρεις ποπ πολυμεσικές εγκαταστάσεις για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν και διατρέχει την πόλη, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού με το Neo Surf και το Agartha έως τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το Emotions.

Και οι τρεις επιμέρους εγκαταστάσεις του νέου έργου τοποθετούνται σε ένα κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034. Το Neo Surf, που θα εκτίθεται στη Στέγη, εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική Αθήνα, όπου έφηβοι ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της πόλης. Τοξικά φύκη, που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κατέστησαν την περιοχή επικίνδυνη. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή επιτρέποντάς την μόνο στους κατοίκους.

To Agartha στη Μικρή Σκηνή της Στέγης έχει γυριστεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και μας πηγαίνει και πάλι στο 2034, όπου γινόμαστε θεατές ενός προπαγανδιστικού βίντεο από τον υποτιθέμενο Απελευθερωτικό Στρατό της Αγκάρθα. Αυτή η αποσχιστική οργάνωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029. Η πεποίθησή τους πως η Γη είναι κούφια και ότι εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις για καθετί έχει ως συνέπεια να είναι αντίθετοι σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος.

Κλείσιμο
Το Emotions, που θα προβάλλεται στη Μάντρα –το μοναδικό δείγμα σκηνής ανοιχτού χώρου της belle époque που εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό οικοσύστημα του Onassis Culture και θα παραμείνει έως το 2069–, μας ταξιδεύει στη Βομβάη της Ινδίας, το 2034, για να θαυμάσουμε μια τεχνική επίδειξη της μηχανής τρισδιάστατης αποτύπωσης PrimeFocus™. Το σύστημα παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία εξαιρετικά ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλιγουντ που εκφράζουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Πρωταγωνιστεί η Charlize Theron.

Η επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας Myriam Ben Salah αναφέρει για το GENER8ION: «Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και θεμελιωτής του cyberpunk, William Gibson, φέρεται να έχει πει ότι “το μέλλον είναι ήδη εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένο”. Πρόσφατα, επικαιροποίησε τη φράση με μια ανάρτησή του στο Twitter: “Η δυστοπία είναι επίσης εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένη κι αυτή”. Η αποστροφή του Gibson είναι κατά κάποιον τρόπο το ιδανικό υπόβαθρο του GENER8ION, του πρότζεκτ που συνυπογράφουν ο κινηματογραφιστής Romain Gavras και ο μουσικός παραγωγός Surkin. Τοποθετημένη στο έτος 2034, αυτή η σειρά ταινιών σκιαγραφεί μια ιστορία του μέλλοντος χωρίς κεφαλαίο Μ, ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν. Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που συλλαμβάνει συναισθήματα, μέλη ενός αποσχιστικού κινήματος στη Βόρεια Αμερική να ποζάρουν με ένα αιχμαλωτισμένο διαστημόπλοιο σε προπαγανδιστικό βίντεο, νεαροί να διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας. Εδώ δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική εξωανθρώπινη απειλή, ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά “φυσιολογικό” περιβάλλον που εδράζεται πάνω σε ένα νήμα αργόσυρτης βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας που επιτάχυνε την εδραίωση μιας διαρκούς και διάχυτης συστημικής ανισορροπίας ισχύος. Υπερβαίνοντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, οι ταινίες αυτές δημιουργούν ένα όραμα για τη συνύπαρξη μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της ανθρώπινης αποτυχίας, αμφισβητώντας τις αυθαίρετες περιχαρακώσεις που θέτουμε γύρω από τόπους, λαούς και έννοιες. Δεν είναι μετα-αποκαλυπτικές, γιατί η Αποκάλυψη, όπως και το μέλλον, είναι ήδη εδώ».

Πληροφορίες

22.9 – 23.10.2022
GENER8ION: Neo Surf | Διάρκεια 10’08’’
Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)
Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00
GENER8ION: Agartha | Διάρκεια 06’43’’
Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)
Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00
GENER8ION: Emotions | Διάρκεια 05’47’’
Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, Αθήνα)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης