Ίδρυμα Ωνάση: Έδωσε ηχηρό «παρών» στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Ίδρυμα Ωνάση: Έδωσε ηχηρό «παρών» στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Τα βραβεία που απένειμε και οι διακρίσεις που απέσπασαν οι ταινίες δικής του παραγωγής

Festival_Dramas_22_-_winners
Η ταινία «Under the Lake» του Θανάση Τρομπούκη απέσπασε το Onassis Award στο φετινό, 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Το βραβείο, που αποτελεί την πρακτική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση  σε ανερχόμενους δημιουργούς, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 € για την ανάπτυξη του επόμενου πρότζεκτ του σκηνοθέτη.

«Η ανάπτυξη σεναρίου χρειάζεται αφοσίωση, μέθοδο και χρόνο. Είναι μια αφανής, αλλά απαιτητική διαδικασία. Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι κάποιος σε στηρίζει» δήλωσε ο Θανάσης Τρουμπούκης. Ο ίδιος ήταν ένας από τους τρεις Έλληνες που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του φεστιβάλ. Μαζί του διαγωνίζονταν η Εύη Καλογηροπούλου με τον «Θρόνο του Ξέρξη» και η Σοφία Γεωργοβασίλη με το «Memoir of a Veering Storm». Οι ταινίες τους εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία, καθώς είναι παραγωγές του Ιδρύματος Ωνάση.

Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά απονεμήθηκε το Queer Drama Award του Ιδρύματος Ωνάση. Το βραβείο απονέμεται σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 €. Φέτος, το βραβείο απέσπασε ο «Κάκτος» του Δημήτρη Ζούρα. Όπως ανέφερε η Κριτική Επιτροπή, πρόκειται για «μια τολμηρή ματιά την οποία εξυπηρετεί ιδιαιτέρως η ερμηνεία από τον ανερχόμενο νέο πρωταγωνιστή της που ακροβατεί σε μια αφιλόξενη Αθήνα ψάχνοντας να βρει τον εαυτό του».

Στο μεταξύ, οι δύο ταινίες σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχαν στο διεθνές και στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας, αποσπώντας μάλιστα διακρίσεικς. Στην ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου, που έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του 75ου Φεστιβάλ Καννών κερδίζοντας τελικά το βραβείο του σημαντικού γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Canal+ για τον τρόπο προσέγγισης μιας αρχαιοελληνικής ιστορίας, απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο της Επιτροπής ενώ το «Memoir of a Veering Storm» (2022) της Σοφίας Γεωργοβασίλη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο διαγωνιστικό τμήμα Generation.

Κλείσιμο
Δείτε την πλήρη λίστα με τους νικητές ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης