Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών που θέλουν να λάβουν μέρος σε αξιολογήσεις μέσω ΑΣΕΠ
Ελλάδα και ΗΠΑ ισχυροί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Ανανεώθηκε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με επιπλέον μέτρα - Σε ποιες κατηγορίες παρατηρείται αύξηση της παράνομης διακίνησης τα τελευταία χρόνια
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισχυροποιούν τη συμμαχία τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ελληνικών πολιτισμικών αγαθών. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του ανανεωμένου Μνημονίου Κατανόησης για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ των δύο χώρων που συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt.
Ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα δίνεται στην προστασία εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται έως το 1830 τα οποία, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, βρέθηκαν στο στόχαστρο των παράνομων διακινητών κατά την περίοδο 2016 – 2020. Στο ανανεωμένο μνημόνιο λοιπόν έχουν ενσωματωθεί επιπλέον προστατευτικοί όροι που αφορούν συγκεκριμένα σε αντικείμενα της μεταβυζαντινής περιόδου αλλά και για ορισμένες κατηγορίες νεότερων ελληνικών πολιτισμικών αγαθών.
«Η Ελλάδα έχει μια μακρά πολιτισμική κληρονομιά. Αντιμετωπίζει από την αρχή της ύπαρξής της ως Κράτος συστηματική λεηλασία και διασπορά των αρχαιολογικών της θησαυρών. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν ενεργήσει δυναμικά και με πλήρη αποφασιστικότητα προκειμένου να εξαλειφθεί το παράνομο εμπόριο κινητών μνημείων. Έχουν ληφθεί σειρά μέτρων σε νομοθετικό, διοικητικό και εκτελεστικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας, στο πολυμερές πλαίσιο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, και σε διμερή συνεργασία με τρίτες χώρες. Η προστασία των κινητών πολιτιστικών αγαθών, των κινητών μνημείων, δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω προληπτικών μέτρων και κυρώσεων αλλά και μέσω προσπαθειών ευαισθητοποίησης και κινήτρων όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταμοιβές για τη δήλωση της ανακάλυψης νέων χώρων ή παράδοσης κινητών μνημείων. Παρ’ όλα αυτά, η λεηλασία των κινητών μνημείων είναι μία πραγματικότητα και η πρόληψή της είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε μία χώρα με τη γεωμορφολογία της Ελλάδας» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι πόλεις της δυτικής Ευρώπης αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικές αγορές για τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτισμικά αγαθά της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο πλήθος δημοπρασιών στην επικράτειά τους με ελληνικά πολιτιστικά αντικείμενα. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο η ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης αλλά και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ώστε να συμπεριλάβει στις προστατευτικές διατάξεις του συγκεκριμένες κατηγορίες εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται έως το 1830».
Το διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς υπεγράφη, για πρώτη φορά, το 2011 και ανανεώνεται ανά διετία, με συμπληρώσεις, όποτε και εάν κριθεί απαραίτητο με τις προηγούμενες διατάξεις να παραμένουν σε ισχύ.
Από την πλευρά ο κ. Geoffrey Pyatt δήλωσε: «Με την ανανέωση αυτού του Μνημονίου οι ΗΠΑ επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή μας για την προστασία της εντυπωσιακά πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αντανακλώντας τη σπουδαία αξία και σημασία της ελληνικής ιστορίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτή η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της προηγούμενης συμφωνίας μας. Η χρονική στιγμή αυτής της ανανέωσης δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη δεδομένου ότι η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της και οι χώρες μας γιορτάζουν 200 χρόνια φιλίας και συμμαχίας»
Ειδήσεις σήμερα:
Οι δύο αναρτήσεις του Ιμάμογλου στο Twitter για την επίσκεψή του στην Αθήνα
Με την τραγουδίστρια Κριστίνα Μίλιαν απάτησε την Κιμ Καρντάσιαν ο Κάνιε Γουέστ
Ελλάδα και ΗΠΑ ισχυροί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr