Νέος οικοδομικός κανονισμός: Ποιες περιοχές επηρεάζει η αλλαγή στο «μπόνους» του ύψους των κτιρίων - Αντίδραση από τον δήμο Κηφισιάς

Νέος οικοδομικός κανονισμός: Ποιες περιοχές επηρεάζει η αλλαγή στο «μπόνους» του ύψους των κτιρίων - Αντίδραση από τον δήμο Κηφισιάς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίησε τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτιρίων για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων

nok-oikodomi-arthrou
Νέα δεδομένα στην ανέγερση κτηρίων θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου μετά την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία επιχείρησε να διορθώσει τον νέο οικοδομικό κανονισμό που ακολούθησε τον σάλο που ξέσπασε από τις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα μπόνους σε ύψος των κτηρίων και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως προς την εφαρμογή τους.

Πρακτικά η τροπολογία δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα περιοχές με μεγάλους συντελεστές δόμησης - για παράδειγμα την Αθήνα ή τον Πειραιά - καθώς περιορίζει μόνο το πόσο ένα κτίριο μπορεί να είναι ψηλότερο από τα υπόλοιπα σε μια περιοχή.

Αντίθετα για περιοχές που έχουν ήδη χαμηλό συντελεστή έως 0,8 όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε ένα μεγάλο τμήμα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, το γεγονός ότι το μπόνους παραμένει σε ισχύ σημαίνει ότι

Αντιδρά ο δήμος Κηφισιάς

Την ίδια ώρα, πάντως, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, ζητά εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει ότι ο δήμος του και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα μπόνους του ΝΟΚ . Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει την αντίθεσή του και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το ΥΠΕΝ στη Βουλή σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και εξαγγέλλει περαιτέρω κινητοποιήσεις για την ακύρωση οικοδομικών αδειών που θα ενσωματώνουν τα μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού.

Κλείσιμο
Αρνητική όμως στάση ως προς την νομοθετική ρύθμιση εκφράζει και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λέγοντας ότι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ και ότι "κουρεύει" μόνο κατά ¼ τα ύψη των κτιρίων.

Ο δήμαρχος  Κηφισιάς κ. Ξυπολυτάς συμμετείχε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα τις επιπτώσεις των μπόνους του ΝΟΚ στην Κηφισιά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη στο δήμο 2.000 υπογραφές πολιτών που εναντιώνονται στην εφαρμογή των «μπόνους». Όπως τόνισε, μεταξύ όσων αντιστέκονται είναι επιχειρηματίες και πολιτικοί που κατοικούν στο προάστιο της Αθήνας.

Όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ μίλησαν για δόμηση με μεγάλο όγκο και επιπλέον ορόφους, με αποτέλεσμα να χτίζονται μεγαθήρια στην Κηφισιά παρά την προστασία που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν στον κτηριακό τομέα της πόλης τα προεδρικά διατάγματα της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κύριο Νίκο Βρατσάνο, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση ότι οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν τους αστυνόμους αφού κάθε φορά που αντιλαμβάνονται μια κατεδάφιση η ανέγερση κτιρίου, ψάχνουν την οικοδομική άδεια για να ελέγξουν τους όρους δόμησης.

Όπως ειπώθηκε, στην Κηφισιά κατεδαφίζονται συνεχώς ισόγεια και διώροφες κατοικίες για να χτιστούν ψηλά κτίρια, εξέλιξη η οποία σχετίζεται και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρωτικού χαρακτήρα και με την προσπάθεια των ιδιωτών να προλάβουν τις ευεργετικές διατάξεις του υφιστάμενου ΝΟΚ.

Στο δήμο Κηφισιάς τα τελευταία 7 χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000 οικοδομικές άδειες και εκκρεμούν προς έκδοση 388.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε τις τελευταίες μέρες τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτιρίων στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων που ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, μολονότι οι παρεμβάσεις για τις περιοχές με υψηλό συντελεστή δεν υφίσταται τον κόφτη που είχαν καλλιεργήσει οι προσδοκίες. Εν αντιθέσει με τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή, στις οποίες μπαίνει «φρένο».

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, δεν θα ισχύει το μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού για αύξηση 10% έως 25% του συντελεστή δόμησης και κατά 1 μέτρο του ύψους, για περιοχές της χώρας που ο συντελεστής είναι μέχρι 0,8 (άρθρο 10). Η παρέμβαση, σε συνδυασμό μετα κίνητρα του άρθρου 10, επηρεάζει και το άρθρο 15 για επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα. Δεν επηρεάζει το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει επιπλέον ύψος έως 4,2 μέτρα για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

Με βάση το νέο μεταβατικού χαρακτήρα καθεστώς, η συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 10, με τα μπόνους ύψους για πράσινο δώμα που είναι έως 2 μέτρα επιπλέον (του άρθρου 15), δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση δεν αποκλείει και σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 δηλαδή επιπλέον 2 μέτρα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου και τουλάχιστον έως τα τέλη του 2025.

Eιδήσεις σήμερα:

Γιατρός του «Αττικόν»: Διασωλήνωση χωρίς ενδείξεις θα ήταν λάθος - Καλλιάνος: Θα γίνω ο εφιάλτης τους

Θρήνος για τον 34χρονο που έπεσε από τον Λευκό Πύργο - «Πήγες να βρεις τη μαμά, αδερφέ μου...»

«Είναι πραγματικά πολύ άρρωστος»: Δημοσίευμα μιλά για επιδείνωση της υγείας του Καρόλου και ετοιμασίες για τη βασιλική κηδεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης