Δανεισμός έργων τέχνης σε ξένα μουσεία: Οι διευκρινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και οι διαφωνίες

Δανεισμός έργων τέχνης σε ξένα μουσεία: Οι διευκρινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και οι διαφωνίες

Η σχετική ρύθμιση που προβλέπει την δυνατότητα δανεισμού για 25 + 25 έτη κατατίθεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή

Moyseio_Mpenaki
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της παγκόσμιας προβολής της ελληνικής τέχνης και του εγχώριου πολιτισμού τοποθετεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την νέα διάταξη σχετικά με την μακροχρόνια εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων της χώρας. Η διάταξη, η οποία κατατίθεται προς ψήφιση αύριο στη Βουλή και έχει πυροδοτήσει σχόλια και αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες, προβλέπει την δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια -με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια.

«Τα μουσεία της χώρας μας διαθέτουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια κινητά μνημεία, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες τους. Από αυτά, κάποια, που επιλέγονται από τα ίδια τα μουσεία και αφού τύχουν της έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φυσικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σε απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου (ν. 3028/2002), θα μπορούν να εκτίθενται ως ενιαία συλλογή με μακροχρόνιο δανεισμό σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού διατηρώντας απαραιτήτως την ονομασία του μουσείου που δανείζει τα αντικείμενά του» αναφέρει στην σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού προσθέτοντας πως πρόκειται για μία πολιτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια εγάλα μουσεία στον κόσμο, όπως το Μουσείο του Λούβρου.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η ρύθμιση αφορά καταρχήν στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει ήδη προσεγγιστεί από το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης –την τρίτη πόλη στον κόσμο με ομογενειακό πληθυσμό- προκειμένου να συστεγαστεί σε νέο κτήριο το οποίο κατασκευάζεται επί τούτου με τον διακριτό τίτλο «Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης» αλλά και πως «ίναι απολύτως σαφές ότι τα αντικείμενα που θα στέλνονται προς έκθεση ανήκουν στα μουσεία τα οποία τα στέλνουν γι΄ αυτό το σκοπό»

Πράγματι η πολιτική δανεισμού έργων τέχνης αποτελεί μια επιλογή που ακολοθούν, εδώ και χρόνια, πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας και της καθολικής προβολής των διαφορετικών πολιτισμών. Αυτό που διαφοροποιείται ανά περίπτωση είναι οι όροι με τους οποίους πραγματοποιείται αυτός ο δανεισμός, δηλαδή ο χρόνος διάρκειάς του αλλά και η οικονομική αποζημίωση που ορίζεται αποκλειστικά μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει πως ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί από μουσείο της Ελλάδας σε μουσείο του εξωτερικού για 5 έτη με την δυνατότητα παράτασης άλλων 5 ετών μετά από νέα απόφαση. Το όριο διευρύνεται κατά πολύ με την νέα ρύθμιση μιας και αγγίζει συνολικά τα 50 έτη. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε βίντεο: Τεράστιες ουρές σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ελβετία ενώ ο κορωνοϊός «καλπάζει» στην Ευρώπη

Επίδομα παιδιού: Eνα μήνα νωρίτερα η πληρωμή του ΟΠΕΚΑ - Μέχρι πότε γίνονται δηλώσεις

Κικίλιας για την εκστρατεία εμβολιασμού: Η μεγαλύτερη υγειονομική προσπάθεια στην ιστορία της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης