Συμβολικής σημασίας φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στη Μόρια

Συμβολικής σημασίας φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στη Μόρια

Μία μαγική βραδιά

festival
Αύγουστος 2020. Δευτέρα βράδυ στη Μόρια. Συγκεκριμένα στον υποβλητικό χώρο του υδραγωγείου όπου έχει στηθεί μία εξέδρα για τους μουσικούς. Υδραγωγείο της Μόριας. Ένα λαμπρό μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής, χτισμένο περίπου στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα με λεσβιακό γκρίζο μάρμαρο.
IMG_0202


Μία σύμπραξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Culture4All σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας. Ένα πρόγραμμα - γέφυρα ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ενας συγκερασμός πολιτισμών. Το μήνυμα; Πως ο Πολιτισμός είναι για όλους τόσο για το ελληνικό στοιχείο όσο και για το ξένο. `Ένα ωραίο πάντρεμα. 

IMG_0200
Κλείσιμο




Στο πρώτο μέρος ακούσαμε την χορωδία της Μόριας, με μαέστρο τον Δημήτρη Χατζηγιαννάκη και τον Στέλιο Λασκαρίδη στο πιάνο.  Άλλο ένα μήνυμα: πως το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες να παράγει πολιτισμό και να τον μεταδίδει σε όλους. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Μη κερδοσκοπικού Οργανισμού.

Culture4All – Πολιτισμός για όλους, κυρία Αγλαϊα Αρχοντίδου, «τα νησιά θωρακίζονται μέσω της Παιδείας και του Πολιτισμού». Αυτή η εξαίσια συναυλία έδωσε μία νέα πνοή στη Μόρια. Στη συνέχεια η σκυτάλη παραδίδεται στο Φεστιβάλ, σε μία Συναυλία - Αφιέρωμα στον Ludwig van Beethoven (1770-1827), με την ευκαιρία των 250 χρόνων από τη γέννησή του, με έργα τόσο του ίδιου όσο και συνθετών του 19ου αιώνα.

IMG_0208


Συμμετέχουν νέοι βραβευμένοι σολίστ του Διεθνούς Σωματείου Gina Bachauer υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Καράμπελα – Σγούρδα, που είναι και η ψυχή του Φεστιβάλ. Οι καλλιτέχνες με δυναμισμό και άψογη
δεξιοτεχνία ερμηνεύουν σονάτες για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, πότε σόλο πότε σε συνδυασμούς.

Συμμετέχουν οι: Ελευθέριος Μισιργής και Ανδρέας Κερκέζος στο πιάνο, Χριστόφορος Πετρίδης στο βιολί, Αλέξανδρος Σιουπούλης και Μαρία - `Ελλη Πετρίδου στο βιολοντσέλο, Παναγιώτης Τροχόπουλος στο πιάνο.

Μία αξέχαστη μουσική εμπειρία, πραγματικά εξαίσια με εκπλήξεις ευχάριστες, με σύμπνοια και άψογη οργάνωση από όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες. Μία πανδαισία χρωμάτων και ήχων σε ένα σημείο Ιστορικής σημασίας που με την συναισθηματική φόρτιση και συμμετοχή του κοινού, ενθουσίασε, και κατέπληξε με την υψηλή της ποιότητα και αρτιότητα, απόδειξη πως ο Πολιτισμός μπορεί και ανθεί ακόμη και εν μέσω κρίσης. Οι σονάτες για βιολί και πιάνο, σε έναν άψογο διάλογο ερώτησης – απάντησης, έδωσαν στους καλλιτέχνες και εμάς, το κοινό, την υπέρτατη ευκαιρία να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα που απασχολούν όλους μας και να κάνουμε την συναισθηματική μας υπέρβαση, που μας οδηγεί στο φως και την λύτρωση όλων όσων βιώνουμε τελευταία.

IMG_0214


Πριν το τελευταίο κομμάτι ο Πρόεδρος του Σωματείου μίλησε στο κοινό πολύ ωραία εξηγώντας πως, «ο Beethoven οδηγεί την σονάτα προς το λευκό φως που δίνει διέξοδο στις αγωνίες της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, επιλέγοντας ένα φινάλε σε ντο μείζονα».

Στην μεγαλειώδη σονάτα για πιάνο 111 του Beethoven που ερμήνευσε ο Παναγιώτης Τροχόπουλος στο τέλος της Συναυλίας, ο μύθος του μεγάλου Γερμανού συνθέτη ξαναζωντανεύει μέσα από τον καλλιτέχνη, που κυριολεκτικά και μεταφορικά οδηγεί κι εμάς, το κοινό σε μία τέλεια λύτρωση και κάθαρση.

Η Συναυλία τελειώνει, όμως η μουσική ηχεί ακόμη μέσα μας πολλές ώρες μετά. Είναι ο απόηχος ενός ονείρου που αν και προσωρινός, υπάρχει για πάντα μέσα μας, σαν μία μαγική εμπειρία, Για όλους τους παραπάνω λόγους, ένα θερμό μπράβο αξίζει στο Σωματείο Gina Bachauer και σε όλους τους συντελεστές της βραδιάς, που έδωσαν την ευκαιρία στα νέα ταλέντα να ανοίξουν τα φτερά τους προς νέους ορίζοντες, παρασύροντας και όλους εμάς σε έναν άκρατο ενθουσιασμό. Μία μαγική βραδιά, πραγματικά.

Επαγγελματισμός και πειθαρχημένος ενθουσιασμός έφεραν την χαρά και την ζωντάνια στη Μόρια. Μια βραδιά που θα θυμόμαστε για πάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης