«Δεν θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω» δήλωσε ο κ. Γαβράς εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον: «Ένιωσα πολύ γρήγορα ότι ανήκα σ'αυτή την τάξη που δεν είχε μέλλον».
Ερωτηθείς, εάν θα χαρακτήριζε «επώδυνο» ή «απελευθέρωση» το ότι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 20 ετών, έκανε λόγο για «απελευθέρωση»: «Έφυγα και είχα λόγο να φύγω. Η μητέρα μου και η οικογένειά μου, μου έλεγαν "Δεν υπάρχει χώρος για σένα εδώ". Αυτό σημαίνει ότι πονούσε το να αφήνεις τους φίλους σου, τη χώρα σου».
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μίλησε επίσης για την τελευταία του ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα», σημειώνοντας ότι ασκεί κριτική στην Ευρώπη: «Σκέφτομαι ότι υπάρχει και μια άλλη πιθανή Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Κώστας Γαβράς τόνισε: «Δε θα δεχόμουν ποτέ. Είμαι κινηματογραφιστής και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο»
Η Motor Oil, μέσα από την πρωτοβουλία «Φροντίζω τον Αθλητισμό», επενδύει συστηματικά στον ελληνικό αθλητισμό, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά και στις ίσες ευκαιρίες