«Here comes the sun»: Ο Τζορτζ Χάρισον, ο Έρικ Κλάπτον, η Πάτι Μπόιντ και ένας διαχρονικός ύμνος αισιοδοξίας

«Here comes the sun»: Ο Τζορτζ Χάρισον, ο Έρικ Κλάπτον, η Πάτι Μπόιντ και ένας διαχρονικός ύμνος αισιοδοξίας

Ηταν Μάιος του 1969, όταν ο «ήσυχος» Beatle έγραψε ένα από τα πιο αγχολυτικά τραγούδια όλων των εποχών και με το μαύρο σύννεφο της καραντίνας να διαλύεται σιγά-σιγά, σήμερα ακούγεται πιο φρέσκο και επίκαιρο από ποτέ

beatles_main
Τo «Here comes the sun» ξεκινά με την ακουστική κιθάρα του Χάρισον να διαπερνά δειλά το αριστερό ηχείο και στα δευτερόλεπτα ώσπου να φτάσει στο δεξί, δυναμώνοντας, πείθει ότι αυτή είναι η μελωδία που βγάζει ο ήλιος εκεί μακριά όταν ξεπροβάλλει. Η φωνή σε χαϊδεύει στη ραχοκοκαλιά, ο ρυθμός κάνει την ψυχή σου να χορεύει, οι στίχοι την καρδιά σου να πηγαίνει στη θέση της. Ο,τι κι αν τραβάς τελειώνει, «βγαίνει ο ήλιος». Πέρασε καιρός, αλλά βλέπεις ξανά το φως μετά από το βαθύ σκοτάδι.

The Beatles - Here Comes The Sun (2019 Mix)


Κιθάρα και κοπάνα με τον Κλάπτον

Ο Τζορτζ Χάρισον, που πέθανε από καρκίνο τον Νοέμβριο του 2001, έγραψε αυτό το λυτρωτικό από πάσης φύσεως κακοδαιμονία κομμάτι όταν περνούσε τον δικό του μακρύ παγωμένο χειμώνα ως μέλος των Beatles και αποφάσισε να το σκάσει από το «γραφείο» για να χαρεί την ανοιξιάτικη λιακάδα με τον κολλητό του Έρικ Κλάπτον.

Κλείσιμο
Παρ' ότι έγραφε τραγούδια από το 1963, ο χαρισματικός μουσικός βρισκόταν στη σκιά του Τζον Λένον και του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Παράλληλα, ο θρυλικός μάνατζερ του συγκροτήματος Μπράιαν Επστάιν είχε πεθάνει και οι τέσσερίς τους είχαν πλέον αναλάβει υποχρεώσεις κάθε άλλο παρά καλλιτεχνικές, όπως μεγάλο μέρος των οικονομικών και των επιχειρηματικών τους υποθέσεων.

«Η Apple (σ.σ. η δισκογραφική τους) είχε γίνει σαν σχολείο στο οποίο έπρεπε να πηγαίνουμε για να γίνουμε επιχειρηματίες», περιγράφει ο ίδιος ο Χάρισον στην αυτοβιογραφία του «I, me, mine». «Έτσι κι αλλιώς ο χειμώνας μοιάζει ατέλειωτος στη Βρετανία οπότε όταν έρχεται η Άνοιξη δικαιούσαι να τη χαρείς. Έτσι, μια μέρα αποφάσισα να κάνω κοπάνα και να πάω στο σπίτι του Κλάπτον. Η ανακούφιση που δεν θα έβλεπα όλους αυτούς τους ανόητους λογιστές ήταν απίστευτη, και ενώ τριγυρνούσα στον κήπο του Ερικ με μια από τις ακουστικές κιθάρες του έγραψα το "Here comes the sun"», καταλήγει απολύτως προκλητικά για όσους παλεύουν μια ζωή με το όποιο ταλέντο τους.

«Ήταν απλά ένας μαγικός τύπος. Περπατούσαμε στον κήπο, κάτσαμε κάτω στο γρασίδι, κοιτούσαμε πέρα, ο ήλιος έλαμπε. Ηταν μια υπέροχη μέρα και ο Τζορτζ άρχισε να τραγουδάει τα πρώτα λόγια. Το παρακολούθησα εν τη γενέσει», περιγράφει ο Κλάπτον στο συγκλονιστικό για τους φαν του είδους ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε «George Harrison: Living in the Material World». Ο Χάρισον ολοκλήρωσε το «Here comes the sun» ένα μήνα μετά, τον Μάιο του '69, ενώ έκανε διακοπές με τη σύζυγό του στη Σαρδηνία. Ηχογραφήθηκε στις 7 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

The Story Behind The Beatles’ “Here Comes the Sun”


Ο παράγοντας Πάτι

Παρεμπιπτόντως, ο επίσης χαρισματικός Έρικ Κλάπτον όσο έκανε στενή παρέα με τον κιθαρίστα των «Σκαθαριών» κατάφερε να ερωτευτεί τρελά τη γυναίκα του, Πάτι Μπόιντ, και την πολιορκούσε στενά όσο ο άτακτος Χάρισον την παραμελούσε.

Για εκείνη έγραψε τα πασίγνωστα «Wonderful Tonight» και «Layla». Το 1974 και μετά από 11 χρόνια γάμου, η Μπόιντ ζήτησε διαζύγιο από τον Χάρισον απηυδισμένη με τα ναρκωτικά και τις αλλεπάλληλες απιστίες του, ακόμα και με τη σύζυγο του ντράμερ των Beatles, Ρίνγκο Σταρ. Το 1979 μετακόμισε στο σπίτι του Κλάπτον με τον οποίο παντρεύτηκε για να δει την ιστορία (ναρκωτικά, απιστίες) να επαναλαμβάνεται. Τον εγκατέλειψε το 1987 και τον χώρισε επίσημα με διαζύγιο το 1989. «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα έλεγα ο Τζορτζ. Με στηρίζει πάντα», απάντησε παλαιότερα στην ερώτηση ποιος από τους δύο ήταν η μεγάλη της αγάπη, όμως πλέον, εκείνος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας κι εκείνη απολαμβάνει τον τρίτο της γάμο από το 2015.

Παίξ' το ξανά Τζορτζ

Ο υπεροχότατος Τζορτζ Χάρισον δεν ήταν «αρχηγός» όπως ο Τζον Λένον, ούτε είχε τον μαγνητισμό του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Στο επικό Abbey Road όμως, το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Beatles πριν από 51 χρόνια, αυτό το δικό του τραγούδι ξεχώρισε τότε, και απ' ότι φαίνεται για πάντα.

Τα βίντεο του «Here comes the sun» στο you tube μετρούν εκατομμύρια προβολές. Από κάτω, τα πιο πρόσφατα σχόλια θεατών από διαφορετικά μέρη του κόσμου το αποθεώνουν σαν να το ακούνε πρώτη φορά: «αυτό το τραγούδι πρέπει να ακουστεί σε όλη την πόλη όταν λήξει η καραντίνα», «αυτό θα είναι το πρώτο τραγούδι που θα παίξω μόλις ο Covid-19 εξαφανιστεί από τον πλανήτη» ή «το ξέρετε ότι στο νοσοκομείο μου αυτό το τραγούδι ακούγεται όποτε ένας ασθενής κορωνοϊού βγαίνει από την εντατική ή ένα μωρό γεννιέται;».

Ευχαριστούμε, Τζορτζ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης