Η Μπλε Ώρα

Η Μπλε Ώρα

Η ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου, το Quantum Blue και η έκθεση στο Τόκυο

quantum-blue
Γνώρισα την Όλγα Αλεξοπούλου στην Κωνσταντινούπολη πολλά χρόνια πριν. Στα πρώτα χρόνια του ταξιδιού της στο Μπλε. Η διακεκριμένη σήμερα ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει περάσει χρόνια μελετώντας την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταξίδεψε πολύ σε όλο τον κόσμο για να εξερευνήσει διαφορετικές μπλε μπογιές, όπως για παράδειγμα, το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Blue & White πορσελάνη στην πόλη που η πορσελάνη εφευρέθηκε το Jingdezhen, στην Κίνα.
quantum-blue-1

Συνεχίζοντας το ταξίδι εξερεύνησης του μπλε, η Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley όπου ανακαλύφθηκε το πλουτώνιο, η σκοτεινή ενέργεια και η επιτάχυνση του σύμπαντος και δημιούργησε μια νέα μπλε χρωστική. Σε μια ένωση νανοτεχνολογίας και τέχνης δημιουργήθηκε το Quantum Blue, ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την «μπλε ώρα», δηλαδή το σύντομο λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Η χρωστική είναι φτιαγμένη από quantum dots (κβαντικές κουκκίδες) και χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της καθαρότητας του χρώματος και της φωτεινότητας των κβαντικών κουκίδων για να φέρει ένα νέο μπλε φως στο πεδίο των τεχνών. Ξεκίνησε ως ιδέα της Όλγας Αλεξοπούλου και εκτελέστηκε υπό την αιγίδα του καθηγητή Πολ Αλιβιζάτου - ο οποίος είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στους νανοκρυστάλλους – από επιστήμονες νανο-τεχνολογίας του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ειδικής στις χρωστικές ουσίες Μαρίας Χατζηδάκη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Έργα της Αλεξοπούλου έχουν εκτεθεί σε ατομικές της εκθέσεις σε μουσεία της Ελλάδας όπως το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την Πινακοθήκη Πειραιά, αλλά και σε αρκετές γκαλερί ανά τον κόσμο. Το 2017 συγκαταλέχθηκε στις 50 καλύτερες γυναίκες της παγκόσμιας Street Art σε εκδόσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Πιο πρόσφατα τα έργα της εκτέθηκαν στην Biennale Internationale d' Art Mural της Γαλλίας και τον Μάιο 2018 παρουσιάστηκαν τα έργα της και ολοκλήρωσε μια τοιχογραφία στην Νέα Υόρκη εκ μέρους της γκαλερί Bronx Art Space.
quantum-blue-2

Η σημαντική πορεία της καλλιτέχνιδος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στη γκαλερί UltraSuperNew στο Τόκυο. Η γκαλερί φιλοξενεί στις 8-15 Μαρτίου την ατομική έκθεση της Αλεξοπούλου με τη συνεργασία της γκαλερί Istanbul Concept και του Μουσείου Ηρακλειδών κι αποκαλύπτει την εξέλιξη της καλλιτέχνιδος μέσα από το χρώμα μπλε, μια πορεία που περιλαμβάνει την διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία και συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας. Το φθινόπωρο ή έκθεση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Κλείσιμο
Δείτε περισσότερα για την έκθεση στη σελίδα gallery.ultrasupernew.com και για τη ζωγράφο εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης