ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Blockhain, μια άλλη ανάγνωση

Blockhain, μια άλλη ανάγνωση

Το φεστιβάλ Blockchain: Utopia or U–turn? διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα 9-10 και 16-17 Φεβρουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αναζητά μεταξύ άλλων απαντήσεις που προέρχονται και από τις ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης

blockchain
Blockchain: Μια από τις πιο γνωστές άγνωστες λέξεις της εποχής μας – μια λέξη/όρος/έννοια που έρχεται από τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακόμη και στην απλή ερώτηση: “Τι είναι το Blockchain;”, οι απαντήσεις που θα δοθούν είναι περισσότερες της μιας και μόνης. Άλλωστε, και η όποια απάντηση συνοδεύεται από πλήθος ερμηνειών και σηματοδοτήσεων.

«Η τεχνολογία blockchain βρίσκεται πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2008. Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο που μοιράζεται μεταξύ των χρηστών του, καταγράφοντας οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές, συμβόλαια και αμοιβαίες συμφωνίες χωρίς τη μεσολάβηση ενός κεντρικού διαχειριστή, όπως είναι οι τράπεζες», απαντούν οι διοργανωτές ενός 4ημερου φεστιβάλ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρώντας μια ευρύτερη – από την τρέχουσα fintech- ανάγνωση του φαινομένου.
blockchain-1
Κλείσιμο

Blockchain: Ουτοπία ή επιτόπια στροφή; (9-10 & 16-17 Φεβρουαρίου 2019, στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά, Εντός & εκτός Στέγης) σε γενική επιμέλεια των DETACH – creative concepts (Voltnoi & Quetempo). Και όπως διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση: «Τι είναι το blockchain; Πώς υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας; Διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ σε ένα φεστιβάλ που διερευνά τις οικονομικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές –ανατρεπτικές και μη– αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας του δικτυωμένου κόσμου μας».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, με ομιλητές τους: Saskia Sassen (κοινωνιολόγος), Benjamin H. Bratton (κοινωνιολόγος, θεωρητικός αρχιτεκτονικής και design), Denis Jaromil Rojo (προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού, media artist), Γιώργος Παπαγεωργίου (Adjunct Faculty at University of Nicosia), Marco Sachy (cryptocurrency & distributed ledger designer), Δημήτριος Βουράκης (νομικός), Brett Scott, (αρθρογράφος, ερευνητής) και Voltnoi & Quetempo (curators, media artists).

Οι θεματικές ενότητες του διημέρου είναι οι εξής: Μια εισαγωγή στο blockchain, το χρήμα και τα χρηματοοικονομικά υψηλής τεχνολογίας και Το blockchain ως μορφή διακυβέρνησης, δικαίου και κοινωνικής ενδυνάμωσης, το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, οι ομιλίες στη Μικρή Σκηνή θα πραγματοποιηθούν από τους εξής: Matthew Liston (a crypto native), Ruth Catlow (συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Furtherfield), Kei Kreutler (ερευνήτρια, designer, developer), Mat Dryhurst (μουσικός, ερευνητής), Jaya Klara Brekke (συγγραφέας, ερευνήτρια), David Gerard (συγγραφέας του Attack of the 50 Foot Blockchain, αρθρογράφος), Jemima Kelly (δημοσιογράφος των Financial Times Alphaville), James Bridle (καλλιτέχνης, συγγραφέας). Οι θεματικές ενότητες του δεύτερου διημέρου είναι οι εξής: Εφαρμογές blockchain και προβληματισμοί στις τέχνες και Μια κριτική στις τεχνολογίες blockchain, το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα cryptorave party που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Το πρότζεκτ είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται από τους !Mediengruppe Bitnik + Omsk Social Club και συμμετέχουν τα μουσικά σχήματα Arpanet, Amnesia Scanner και οι dj’s M.E.S.H., Bill Kouligas και Voltnoi.

Για να μάθετε τον χώρο διεξαγωγής και να παραβρεθείτε στο πάρτυ, πρέπει να προσφέρετε μέσω της ιστοσελίδας του event την υπολογιστική δύναμη του υπολογιστή σας, ώστε να βοηθήσετε στη δημιουργία μιας κοινότητας αμοιβαίας εμπιστοσύνης διαμέσου του κρυπτονομίσματος Monero. Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να κατέβουν η είσοδος, η τοποθεσία αλλά και μια ταυτότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ένα role playing game στον χώρο του πάρτυ.

Υ.Γ: Οι διοργανωτές έχουν στις αναρτήσεις του περιλάβει και ένα οδηγό βασικών εννοιών www.sgt.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης