Η ιστορία της ελληνικής μουσικής

Η ιστορία της ελληνικής μουσικής

Xειρόγραφα έγγραφα, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, προγράμματα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, και σπάνια αρχειακά τεκμήρια εκτίθενται στο κοινό από τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

istoria-mousikis
Ένα σημαντικό αρχειακό υλικό περιέχει το Αρχείο της Ελληνικής Μουσικής το οποίο αποτελεί τμήμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" και στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η χρονολόγησή του ξεκινά από το 1997 έχοντας συγκεντρώσει σπάνιο και πρωτότυπο μουσικό υλικό όπως χειρόγραφα έγγραφα, χειρόγραφες παρτιτούρες, έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία και τιμητικές διακρίσεις.

Το υλικό αυτό εκτίθεται στο κοινό έως τις 28 Σεπτεμβρίου στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό το πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» και του προγράμματος Ανοιχτές Συλλογές.

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην σχετική εκδήλωση στο Facebook.

«Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη λειτουργίας ενός κέντρου συγκέντρωσης υλικού, μελέτης και πληροφόρησης για την ελληνική μουσική. Έκτοτε, με την τριπλή του υπόσταση, αρχειακή, ερευνητική και εκπαιδευτική, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και τεκμηριώνει κάθε είδους υλικό, ελληνικού μουσικού ενδιαφέροντος.

Η σπουδαιότερη δραστηριότητα αυτού του τμήματος έγκειται στη συγκέντρωση και διαχείριση των μουσικών αρχείων. Μέχρι στιγμής αριθμούνται 38 αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων, γεγονός που καθιστά το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής ως τον φορέα με τη μεγαλύτερη συλλογή μουσικών αρχείων στην Ελλάδα».

Επιπλέον, το αρχειακό υλικό αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι συναισθηματικής αξίας, καθώς «τα αρχειακά τεκμήρια περιλαμβάνουν και άλλες πληροφορίες, σκέψεις και συναισθήματα. Ένα κείμενο γραμμένο σε χαρτοπετσέτα, μια φθαρμένη παρτιτούρα αλλά και προσωπικές αλληλογραφίες δημιουργών, συνθέτουν ένα σημαντικό ιστορικό πλαίσιο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης