Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η άνοδος, η ηχηρή πτώση και η δικαστική ανατροπή του «βασιλιά» στο Χόλιγουντ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η άνοδος, η ηχηρή πτώση και η δικαστική ανατροπή του «βασιλιά» στο Χόλιγουντ

Πώς δύο δημοσιογράφοι των New York Times κατάφεραν μετά από έρευνα μηνών και συνεντεύξεις με διάσημους ηθοποιούς να ξεσκεπάσουν την κακοποιητική συμπεριφορά του διάσημου παραγωγού

Harvey-Weinstein-arthrou-01
Η νεαρή γυναίκα έτρεμε βγαίνοντας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, κρατώντας ακόμη στα χέρια της κάποια από τα ρούχα που φορούσε, μετά την «περιποίηση» που είχε δεχτεί από το αφεντικό της. Ήταν μια βοηθός του Χάρβεϊ Γουάινστιν, του πιο ισχυρού ανθρώπου -κατά πολλούς- στο Χόλιγουντ και αυτή είχε την ατυχία όπως και πολλές άλλες να υποκύψουν στις αρρωστημένες ορέξεις του.

Η πανέμορφη Βενετία, το κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν την απασχολούσε πια μετά το συμβάν που άλλαξε την ζωή της και την διαδρομή της, χωρίς να ξέρει ότι δεν ήταν η μόνη που είχε «περιποιηθεί» ο Χάρβεϊ.

Είχε ακούσει ιστορίες αλλά δυσκολευόταν να τις πιστέψει, μέχρι το βράδυ που έμεινε μόνη μαζί του και βίωσε έναν εφιάλτη που δεν ξέχασε ποτέ, όπως τόσες άλλες γυναίκες από τον χώρο.

Μέχρι το 2017 ο Χάρβεϊ Γουάινστιν ήταν ο πληθωρικός «βασιλιάς» του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που μπορούσε σε μια νύχτα να χρίσει σταρ μια άγνωστη μέχρι τότε ηθοποιό, ο πιο δυνατός παραγωγός με ταινίες που έσπαγαν τα ταμεία.

Ήταν και κάτι άλλο όμως, ένας εν δυνάμει κακοποιητής που χρησιμοποιούσε την δύναμή του για να ικανοποιεί τις άρρωστες ορέξεις του.

Κλείσιμο
Η απόφαση για την ακύρωση της καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης με το σκεπτικό ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης σόκαρε τους πάντες και το κίνημα #MeToo, που ουσιαστικά ξεπήδησε μέσα από την δική του υπόθεση.

Harvey_Weinstein


Η συγκλονιστική έρευνα των NYT

Όταν η Τζόντι Κάντορ και η Μέγκαν Τούι ξεκίνησαν να ψάχνουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην βιομηχανία του κινηματογράφου, πιθανόν δεν φαντάζονταν που θα τις οδηγούσε.

Από τις πρώτες εβδομάδες άκουγαν το όνομα του Χάρβεϊ Γουάινστιν σχεδόν σε κάθε συνάντηση που έκαναν, προσπαθώντας να ξετυλίξουν ένα φοβερά μπερδεμένο κουβάρι.

Το κατάλαβαν γρήγορα, όταν βρήκαν τα πρώτα ονόματα διάσημων ηθοποιών αλλά και πρώην εργαζομένων γυναικών στην εταιρία Miramax του Γουάινστιν. Η Άσλεϊ Τζαντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Ρόουζ ΜακΓκόουαν και άλλες γυναίκες δεν ήταν καθόλου εύκολο να μιλήσουν δημόσια ή και off the record. Σε πολλές περιπτώσεις οι υποθέσεις είχαν κλείσει με τα θύματα να αποζημιώνονται υπογράφοντας σύμφωνα εμπιστευτικότητας που τους απαγόρευαν να μιλήσουν στα ΜΜΕ για την υπόθεσή τους.

Η Κάντορ και η Τούι βουτούσαν κάθε μέρα σε άγνωστα νερά, ψάχνοντας τις «πρωταγωνίστριες» που είχαν βιώσει σεξουαλική και κακοποιητική συμπεριφορά από τον «βασιλιά» του Χόλιγουντ.

Ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη στην Αμερική και την Ευρώπη, προκειμένου να λύσουν τον μίτο της Αριάδνης και να πείσουν διάσημες ηθοποιούς και άγνωστες πρώην υπαλλήλους στη Miramax να σπάσουν τη σιωπή τους. Προχωρώντας με πολύ προσεχτικά βήματα κατάφεραν να βρουν έγγραφα και να πείσουν σταδιακά τα θύματα να τις εμπιστευθούν, την ίδια στιγμή που ο Γουάινστιν πληροφορείται για την έρευνά τους και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Προσπαθεί να μάθει με ποιες έχουν μιλήσει οι δύο ρεπόρτερ των New York Times προσλαμβάνοντας ακόμη και ιδιωτικούς ερευνητές να τις παρακολουθούν.

weinstein


Έγκλημα και τιμωρία

Οι δύο δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν μυστικές πληρωμές, δεκάδες συμβιβασμούς και -λίγο πριν γράψουν το άρθρο τους- έρχονται αντιμέτωπες με τον Γουάινστιν και τους ακριβοπληρωμένους δικηγόρους του.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017 το άρθρο των Κάντορ και Τούι ανεβαίνει στο site της εφημερίδας και ξεσπάει σάλος μετά τα αποκαλυπτήρια για τις ημέρες και τα «έργα» του διάσημου κινηματογραφικού παραγωγού.

Αρχικά ο Γουάινστιν αρνείται τις κατηγορίες αλλά ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει φέρνει στην επιφάνεια και άλλες ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Στο τέλος αναγκάζεται να ανακοινώσει ότι είναι «άρρωστος» δηλαδή εθισμένος στο σεξ και γι’ αυτό θα νοσηλευτεί σε ειδική κλινική ώστε να απεξαρτηθεί.

Στις 25 Μαΐου του 2018 ο άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός συνελήφθη με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Κατέβαλε εγγύηση 1.000.000 δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερος αλλά ο χρόνος πλέον μετρούσε αντίστροφα, στις δίκες που έγιναν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακή και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γουέντε που βρίσκεται στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης.



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Χωρίς μποφόρ, με κοντομάνικο στα νησιά, αλλά με ομπρέλα στα βόρεια ορεινά - Η πρώτη πρόβλεψη για το Πάσχα

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και αναστάτωση στους επιβάτες

Ξεσπά ο αδερφός του Γιάννη Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα τους: Δεν υπάρχει ΕΣΥ, ας έρθει ο πρωθυπουργός να μου πει το αντίθετο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης