Από την κοιλάδα του Μόρνου στα καλύτερα restaurants της Αθήνας

alevri

Ο Χρήστος Αθανασόπουλος λίγο έξω από την Ναύπακτο είναι ένα ολοκληρωμένος νέος σε ηλικία παραγωγός –έχοντας τον έλεγχο από την καλλιέργεια, την άλεση και την παραγωγή των αλεύρων μέχρι την συσκευασία και την πώληση τους απευθείας σε πελάτες

Με τον Χρήστο Αθανασόπουλο γνωριστήκαμε στο facebook – γίναμε διαδικτυακοί φίλοι. Η αφορμή ήταν τα συχνά σχόλια που άφηνε κάτω από αναρτήσεις μου που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς της αγρο-διατροφής.
alevri-1


Σιγά σιγά έμαθα περισσότερα για εκείνο και την δουλειά του. Η δραστηριότητα του – μέσω της φίρμας Αγρόκτημα Αθανασόπουλου (www.aleyri.gr)- έχει να κάνει με την παραγωγή σιτηρών και πιο συγκεκριμένα, η φίρμα δραστηριοποιείται στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής δίκοκκου σιταριού και της μεταποίησης αυτού σε παράγωγα προϊόντα όπως αλεύρι από το 2014. Το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να «τρέχει» μόνος του ο Χρήστος με «λίγη πατρική αρωγή» διακρίνεται για ένα στοιχείο που κάνει και όλη τη διαφορά. Και αυτή βασίζεται πάνω στην εγκαθίδρυση μιας προσωπικής σχέσης με τους πελάτες (φούρνους, παντοπωλεία, restaurant κ.α) αλλά και με την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών. Οι τελευταίες επιτυγχάνονται λόγω της άμεσης παραγωγής σε ιδιόκτητα χωράφια, της επεξεργασίας, της πώλησης και παράδοσης στο χώρο των πελατών χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Έτσι, το κόστος μπορεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
alevri-2


Έψαξα λίγο στο facebook και εκεί βρήκα πως το οικογενειακό αγρόκτημα βρίσκεται στα Μαλάματα του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα. Ένα μικρό χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο και μόλις 5 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Με δύο λόγια, ένα αγρόκτημα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Μόρνου.

Ο Χρήστος που μίλησε για την αγροτική επιχείρηση – για την παραγωγή δίκοκου σιταριού που γίνεται κατά βάση σε ιδιόκτητες εκτάσεις αλλά και την ιδιόκτητη μονάδα άλεσης των περίπου 500kg/h . Τα προϊόντα της επιχείρησης είναι αλεύρια Zέα (δίκοκκο σιτάρι,triticum dicoccum), Dinkel (triticum spelta), Zέα λευκό (τ. 70%), Dinkel λευκό (τ. 70%).

Και ο Χρήστος συμπληρώνει: «Φέτος σπείραμε και για πρώτη φορά καλαμπόκι από παραδοσιακή ποικιλία που αποκαλείτε κοντόροκο. Επίσης, θέσαμε προς βιολογική μετατροπή 25 στρέμματα.

Το επόμενο στάδιο μετά την παραγωγή των αλεύρων είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με ιδιόκτητα μέσα και τα αποθηκεύουμε σε ιδιόκτητη αποθήκη στην περιοχή του Κερατσινίου απ' όπου και διανέμονται πανελλαδικά σε παντοπωλεία φούρνους και εστιατόρια».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες