Από την κοιλάδα του Μόρνου στα καλύτερα restaurants της Αθήνας

Από την κοιλάδα του Μόρνου στα καλύτερα restaurants της Αθήνας

Ο Χρήστος Αθανασόπουλος λίγο έξω από την Ναύπακτο είναι ένα ολοκληρωμένος νέος σε ηλικία παραγωγός –έχοντας τον έλεγχο από την καλλιέργεια, την άλεση και την παραγωγή των αλεύρων μέχρι την συσκευασία και την πώληση τους απευθείας σε πελάτες

alevri
Με τον Χρήστο Αθανασόπουλο γνωριστήκαμε στο facebook – γίναμε διαδικτυακοί φίλοι. Η αφορμή ήταν τα συχνά σχόλια που άφηνε κάτω από αναρτήσεις μου που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς της αγρο-διατροφής.
alevri-1


Σιγά σιγά έμαθα περισσότερα για εκείνο και την δουλειά του. Η δραστηριότητα του – μέσω της φίρμας Αγρόκτημα Αθανασόπουλου (www.aleyri.gr)- έχει να κάνει με την παραγωγή σιτηρών και πιο συγκεκριμένα, η φίρμα δραστηριοποιείται στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής δίκοκκου σιταριού και της μεταποίησης αυτού σε παράγωγα προϊόντα όπως αλεύρι από το 2014. Το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να «τρέχει» μόνος του ο Χρήστος με «λίγη πατρική αρωγή» διακρίνεται για ένα στοιχείο που κάνει και όλη τη διαφορά. Και αυτή βασίζεται πάνω στην εγκαθίδρυση μιας προσωπικής σχέσης με τους πελάτες (φούρνους, παντοπωλεία, restaurant κ.α) αλλά και με την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών. Οι τελευταίες επιτυγχάνονται λόγω της άμεσης παραγωγής σε ιδιόκτητα χωράφια, της επεξεργασίας, της πώλησης και παράδοσης στο χώρο των πελατών χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Έτσι, το κόστος μπορεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
alevri-2


Έψαξα λίγο στο facebook και εκεί βρήκα πως το οικογενειακό αγρόκτημα βρίσκεται στα Μαλάματα του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα. Ένα μικρό χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο και μόλις 5 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Με δύο λόγια, ένα αγρόκτημα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Μόρνου.

Ο Χρήστος που μίλησε για την αγροτική επιχείρηση – για την παραγωγή δίκοκου σιταριού που γίνεται κατά βάση σε ιδιόκτητες εκτάσεις αλλά και την ιδιόκτητη μονάδα άλεσης των περίπου 500kg/h . Τα προϊόντα της επιχείρησης είναι αλεύρια Zέα (δίκοκκο σιτάρι,triticum dicoccum), Dinkel (triticum spelta), Zέα λευκό (τ. 70%), Dinkel λευκό (τ. 70%).

Και ο Χρήστος συμπληρώνει: «Φέτος σπείραμε και για πρώτη φορά καλαμπόκι από παραδοσιακή ποικιλία που αποκαλείτε κοντόροκο. Επίσης, θέσαμε προς βιολογική μετατροπή 25 στρέμματα.

Κλείσιμο
Το επόμενο στάδιο μετά την παραγωγή των αλεύρων είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με ιδιόκτητα μέσα και τα αποθηκεύουμε σε ιδιόκτητη αποθήκη στην περιοχή του Κερατσινίου απ' όπου και διανέμονται πανελλαδικά σε παντοπωλεία φούρνους και εστιατόρια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης