Από την κοιλάδα του Μόρνου στα καλύτερα restaurants της Αθήνας

alevri

Ο Χρήστος Αθανασόπουλος λίγο έξω από την Ναύπακτο είναι ένα ολοκληρωμένος νέος σε ηλικία παραγωγός –έχοντας τον έλεγχο από την καλλιέργεια, την άλεση και την παραγωγή των αλεύρων μέχρι την συσκευασία και την πώληση τους απευθείας σε πελάτες

Με τον Χρήστο Αθανασόπουλο γνωριστήκαμε στο facebook – γίναμε διαδικτυακοί φίλοι. Η αφορμή ήταν τα συχνά σχόλια που άφηνε κάτω από αναρτήσεις μου που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς της αγρο-διατροφής.
alevri-1


Σιγά σιγά έμαθα περισσότερα για εκείνο και την δουλειά του. Η δραστηριότητα του – μέσω της φίρμας Αγρόκτημα Αθανασόπουλου (www.aleyri.gr)- έχει να κάνει με την παραγωγή σιτηρών και πιο συγκεκριμένα, η φίρμα δραστηριοποιείται στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής δίκοκκου σιταριού και της μεταποίησης αυτού σε παράγωγα προϊόντα όπως αλεύρι από το 2014. Το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να «τρέχει» μόνος του ο Χρήστος με «λίγη πατρική αρωγή» διακρίνεται για ένα στοιχείο που κάνει και όλη τη διαφορά. Και αυτή βασίζεται πάνω στην εγκαθίδρυση μιας προσωπικής σχέσης με τους πελάτες (φούρνους, παντοπωλεία, restaurant κ.α) αλλά και με την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών. Οι τελευταίες επιτυγχάνονται λόγω της άμεσης παραγωγής σε ιδιόκτητα χωράφια, της επεξεργασίας, της πώλησης και παράδοσης στο χώρο των πελατών χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Έτσι, το κόστος μπορεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
alevri-2


Έψαξα λίγο στο facebook και εκεί βρήκα πως το οικογενειακό αγρόκτημα βρίσκεται στα Μαλάματα του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα. Ένα μικρό χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο και μόλις 5 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Με δύο λόγια, ένα αγρόκτημα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Μόρνου.

Ο Χρήστος που μίλησε για την αγροτική επιχείρηση – για την παραγωγή δίκοκου σιταριού που γίνεται κατά βάση σε ιδιόκτητες εκτάσεις αλλά και την ιδιόκτητη μονάδα άλεσης των περίπου 500kg/h . Τα προϊόντα της επιχείρησης είναι αλεύρια Zέα (δίκοκκο σιτάρι,triticum dicoccum), Dinkel (triticum spelta), Zέα λευκό (τ. 70%), Dinkel λευκό (τ. 70%).

Και ο Χρήστος συμπληρώνει: «Φέτος σπείραμε και για πρώτη φορά καλαμπόκι από παραδοσιακή ποικιλία που αποκαλείτε κοντόροκο. Επίσης, θέσαμε προς βιολογική μετατροπή 25 στρέμματα.

Το επόμενο στάδιο μετά την παραγωγή των αλεύρων είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με ιδιόκτητα μέσα και τα αποθηκεύουμε σε ιδιόκτητη αποθήκη στην περιοχή του Κερατσινίου απ' όπου και διανέμονται πανελλαδικά σε παντοπωλεία φούρνους και εστιατόρια».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»

pligomeno-peristeri

Από τη χαοτική μεγαλούπολη της Αθήνας, στη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού και από εκεί σε πορτραίτα ανθρώπων της πόλης, εστιάζει η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, στο 4ο επίπεδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

nyxtes-premieras

Από τον Καζαντζάκη στον Αντώνη, τον πατέρα ενός μέσου ελληνικού σπιτιού και από την ορεινή Ηλεία στη Σαντορίνη το ελληνικό ντοκιμαντέρ δηλώνει την αξιοπρόσεκτη παρουσία στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

istoria-mousikis

Xειρόγραφα έγγραφα, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, προγράμματα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, και σπάνια αρχειακά τεκμήρια εκτίθενται στο κοινό από τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"