Το καλοκαίρι των παιδιών.. ζει στα βιβλία!

Το καλοκαίρι των παιδιών.. ζει στα βιβλία!

Τρία κλασικά παιδικά μυθιστορήματα από τρεις σημαντικούς πεζογράφους του 20ου αιώνα, παρουσιάζονται ως μια επιλογή για καλοκαιρινά αναγνώσματα, ιδανικά να μεταφέρουν το παιδί ανάλαφρα και ευχάριστα σε μέρη καλοκαιρινά, βοηθώντας το παράλληλα να διατηρήσει καλή επαφή με τον γραπτό λόγο

vivlia-kalokairi-paidia
Οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.. Οι σχολικές τσάντες ξεκουράζονται στη σκοτεινή αποθήκη και οι παιδικές ρακέτες υπερθερμαίνονται στην αμμουδερή παραλία. Χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδι υπάρχει, χρόνος για το βιβλίο όμως;

Παρακάτω προτείνονται τρία κλασικά παιδικά μυθιστορήματα -ηλικίας 8 ετών και άνω- από τρεις σημαντικούς πεζογράφους του 20ου αιώνα, ιδανικά για να μεταφέρουν το παιδί ανάλαφρα και ευχάριστα σε μέρη καλοκαιρινά, βοηθώντας το παράλληλα να διατηρήσει καλή επαφή με τον γραπτό λόγο.

vivlia-kalokairi-paidia-1

Τα Ψηλά Βουνά
Συγγραφέας : Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Εκδόσεις : Μίνωας

Η υπόθεση αυτού του «μικρού αριστουργήματος» κατά τον Κ. Παλαμά είναι απλή και ταυτόχρονα ελκυστική για την ψυχολογία ενός παιδιού. 26 φίλοι ηλικίας 12 έως 14 ετών, αποφασίζουν με δική τους πρωτοβουλία να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας χωρίς τους γονείς τους. Εκεί, προκειμένου να οργανωθούν και να ζήσουν σαν κοινότητα, θα κληθούν να καλλιεργήσουν πολλές αρετές. Η κατανομή καθηκόντων, η ανάληψη ρόλων και ευθυνών, η πειθαρχία , η ομαδικότητα και η αποφασιστικότητα στα απρόοπτα που θα εμφανιστούν στην πορεία τους είναι κάποιες από αυτές. Παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας, το αναγνωστικό κοινό γνωρίζει τη ζωή στο χωριό η οποία είναι συνυφασμένη με λαϊκές γνώσεις και δοξασίες, θρησκευτικότητα , αγάπη και σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και τα δημιουργήματά του.

Ο συγγραφέας, γεννημένος και ο ίδιος στην Ευρυτανία, αποτυπώνει μέσα από αληθοφανείς και καθημερινές σκηνές -χωρίς το ύφος του διδακτισμού και με λεπτό χιούμορ- όλες τις παραπάνω ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες στην παιδική ψυχή.
vivlia-kalokairi-paidia-2
Κλείσιμο


Το Καπλάνι της Βιτρίνας
Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Εκδόσεις : Μεταίχμιο

Στη συγκεκριμένη ιστορία, ο μικρός αναγνώστης μεταφέρεται σ’ ένα νησί του Αιγαίου τον Αύγουστο του 1936 . Δυο μικρές αδερφές ακούνε τον παππού τους να τους διηγείται θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια, μα πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του τίγρη όπως τις περιγράφει ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι - όπως το λένε στο νησί – που βρίσκεται βαλσαμωμένο σε μια μεγάλη βιτρίνα στη σάλα του σπιτιού τους, κοιτάζει πότε με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι ανάλογα με τη διάθεσή του. Η συγγραφέας με ένα συμβάν μπλέκει μικρούς και μεγάλους στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας δημιουργώντας ένα κλίμα μυστηρίου στο αναγνωστικό κοινό. Ποιος ήθελε να βλάψει το καπλάνι; Πρόκειται για μια υπόθεση που περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως, ιστορικά γεγονότα της εποχής και σε κερδίζει με την καθαρότητα του λόγου και του χιούμορ της.
vivlia-kalokairi-paidia-3


Ο Θησαυρός της Βαγίας
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Εκδόσεις: Πατάκης

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο θαλασσινό τοπίο της Αίγινας, όπου γίνονται προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός θησαυρού. Οι κυνηγοί του όμως δεν είναι οι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά. Καλοκαίρι λοιπόν στη Βαγία, μ’ ένα θησαυρό που περιμένει να τον βρουν. Πρόκειται για ένα βιβλίο περιπέτειας και αγωνίας που ο περιγραφικός και ζωντανός λόγος της Ζωρζ Σαρή μπορεί να κρατήσει την προσοχή του μικρού αναγνώστη απερίσπαστη. Ένα από τα σύγχρονα κλασικά βιβλία για παιδιά, όπου μαζί με την ανακάλυψη του θησαυρού έρχονται στο φως η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας καθώς και οι μέρες της Κατοχής μέσα από το βλέμμα της συγγραφέως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης