Γαστρονομικώς… πιστοί!

Γαστρονομικώς… πιστοί!

Γεύσεις, περιοχές, λαογραφία και παραδόσεις συνδυάζονται στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δημιουργώντας μια εμπειρία γαστρονομικού ενδιαφέροντος παράλληλα με τον θρησκευτικό τουρισμό των περιοχών

desti3
Εμπειρίες και αφηγήσεις ταξιδιωτών συνοδεύουν την γαστρονομική ιστορία στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γεύσεις από όλη της Ελλάδα και τις ιδιαίτερες γιορτές της κάθε περιοχής.

Όπως διαβάζουμε στην συγκεκριμένη ενότητα: «Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τη δική της, ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση, εμπνευσμένη από το φυσικό περιβάλλον, δημιουργημένη από τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ανθρώπων, διαμορφωμένη από τα προϊόντα κάθε περιοχής και εμπνευσμένη από θρησκευτικές εορτές και παραδόσεις.

Κλείσιμο
Η τοπική κουζίνα μπορεί να διαφέρει ακόμη και από χωριό σε χωριό, προσφέροντας απεριόριστες επιλογές που αρκούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Συχνά, η προετοιμασία συγκεκριμένου φαγητού ή γλυκού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρησκευτικής γιορτής ή ενός τοπικού πανηγυριού, έτσι ορισμένα εδέσματα έχει κανείς την ευκαιρία να τα δοκιμάσει μόνο μία φορά τον χρόνο».

Ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, ανάμεσα στις πολλές επιλογές που περιέχονται ξεχωρίζουν προορισμοί νησιών αλλά και ορεινών περιοχών με ιδιαίτερο παραδοσιακό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

«Στο χωριό Σελλασία, λίγο βορειότερα από τη Σπάρτη, είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια για την περίφημη «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που είναι αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα, το λάδι και τη βρώσιμη ελιά. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, που έρχεται από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της Λακωνίας και να γευτεί τα προϊόντα τους.

Στη Σκάλα Καλλονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «Γιορτή της σαρδέλας», διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και διαρκεί τρεις ημέρες. Οι σαρδέλες που αλιεύονται στην περιοχή θεωρούνται ως οι καλύτερες στην Ελλάδα. Η εορταστική ατμόσφαιρα επιτείνεται από τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και των παραδοσιακών χορών, καθιστώντας τη Γιορτή της Σαρδέλας ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές του νησιού.

Κάθε Σεπτέμβριο, στον Λαιμό, έδρα του Δήμου Πρεσπών, πραγματοποιείται «Γιορτή φασολιού και τσιρονιού» η οποία είναι αφιερωμένη δύο σημαντικότερα τοπικά προϊόντα των Πρεσπών. Τα φασόλια θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τα λιγότερο γνωστά τσιρόνια, τα μικρά ψάρια που ζουν στις λίμνες της Μακεδονίας, αλιεύονται στις Πρέσπες σε μεγάλες ποσότητες.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, είναι η «Γιορτή Κρασιού Ρομπόλας», η οποία στήνεται κάθε χρόνο στο χωριό Φραγκάτα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διοργάνωση της πρώτης Γιορτής Ρομπόλας έγινε το 1978 και είχε σκοπό να αναδειχτεί η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. Σήμερα η Γιορτή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο διήμερο φεστιβάλ μουσικής, χορού, γαστρονομίας και κεφιού στην κεντρική πλατεία Φραγκάτων. Το διεθνώς φημισμένο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.»

desti2
desti1
desti4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης