Η λαογραφία της Ίμβρου σε 15 παραμύθια!

paramythia-imvrou

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου αποτυπώνονται σε 15 λαϊκά παραμύθια σε μια έκδοση –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη– για την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του

Ίσως να μην τυχαίο που ο Όμηρος ανέφερε το νησί της Ίμβρου στην Ιλιάδα.

«Υπάρχει μέγα σπήλαιον, στα βάθη εκεί του κόλπου, στην Τένεδον ανάμεσα και στην τραχείαν Ίμβρον. Κει μέσ’ αφού τους ξέζεψεν, ο Ποσειδών τους ίππους έστησε και τους έβαλε να φάγουν αμβροσίαν.» (Ιλιάδα, Ραψωδία Ν, στ.32-34,απόδοση Ιακώβου Πολυλά)

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι θρύλοι που συναγωνίζονται τις λαϊκές παραδόσεις και τις δοξασίες του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.

paramythia-imvrou-1Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και έχει εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 και είναι εικονογράφος. Έχει βραβευτεί για το εικονογραφικό του έργο και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν.

Αμφότεροι συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την Λογοτεχνική απόδοση του κειμένου και την εικονογράφηση αντίστοιχα, για την δημιουργία της έκδοσης «Παραμύθια της Ίμβρου» η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη.

Μύθοι, θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις της Ίμβρου που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έχουν αποτυπωθεί σε 15 λαϊκά παραμύθια που σκοπό έχουν την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του.

Σε ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε τα εξής: «Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης..»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aristos

Ο πρώτος χρόνος του έτους βρίσκει τον «Αρίστο» του Γιώργου Παπαγεωργίου -έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων και τίτλους βραβείων- στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις

thelockers

Η Γκουενταλίνα Καραγιάννη -μια νέα και δραστήρια επιχειρηματίας, είναι η δημιουργός μιας υπηρεσίας για την ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων, στο κέντρο της Αθήνας

papaspyrou

Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου φτιάχνει με πρώτη ύλη τα ντοκουμέντα των συνεντεύξεων της ένα δοκίμιο για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τους συγγραφείς που η ίδια εδώ πάνω από 30 χρόνια συνάντησε, γνώρισε, συνομίλησε και έγραψε στο βιβλίο της «Χωρίς Μικρόφωνο»

12-prigipises

Ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος και η εικαστικός Ιωάννα Παρασκευά ενώνουν τη μόδα και την τέχνη παρουσιάζοντας 12 γλυπτές γυναικείες φιγούρες στον εκθεσιακό χώρο της Εvripides Art Gallery

xristougenna-me-jazz

Σε δύο Jazzy Christmas συναντήσεις Παραμονή & Ανήμερα των Χριστουγέννων στο Gazarte παρουσιάζονται η Αλέκα Κανελλίδου με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή