Η λαογραφία της Ίμβρου σε 15 παραμύθια!

paramythia-imvrou

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου αποτυπώνονται σε 15 λαϊκά παραμύθια σε μια έκδοση –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη– για την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του

Ίσως να μην τυχαίο που ο Όμηρος ανέφερε το νησί της Ίμβρου στην Ιλιάδα.

«Υπάρχει μέγα σπήλαιον, στα βάθη εκεί του κόλπου, στην Τένεδον ανάμεσα και στην τραχείαν Ίμβρον. Κει μέσ’ αφού τους ξέζεψεν, ο Ποσειδών τους ίππους έστησε και τους έβαλε να φάγουν αμβροσίαν.» (Ιλιάδα, Ραψωδία Ν, στ.32-34,απόδοση Ιακώβου Πολυλά)

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι θρύλοι που συναγωνίζονται τις λαϊκές παραδόσεις και τις δοξασίες του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.

paramythia-imvrou-1Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και έχει εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 και είναι εικονογράφος. Έχει βραβευτεί για το εικονογραφικό του έργο και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν.

Αμφότεροι συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την Λογοτεχνική απόδοση του κειμένου και την εικονογράφηση αντίστοιχα, για την δημιουργία της έκδοσης «Παραμύθια της Ίμβρου» η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη.

Μύθοι, θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις της Ίμβρου που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έχουν αποτυπωθεί σε 15 λαϊκά παραμύθια που σκοπό έχουν την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του.

Σε ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε τα εξής: «Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης..»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karaoke-collage

Μέσα σε μιάμιση ώρα, ένα ταξίδι στην κοινή μας ιστορία, σε όλα αυτά που έχουν γράψει ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη και δημιουργούν τις κοινές μας αναφορές- από την μεταπολίτευση μέχρι την δεκαετία του 90…

9o-festival-protoporiakou-cine

2 ταινίες μυθοπλασίας, 1 βίντεο προσχέδιο και 1 ντοκιμαντέρ –από το 1959 έως το 2010- αποτελούν τις ελληνικές συμμετοχές στο αφιέρωμα «Μυήσεις» του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

parastaseis-gia-paidia

Οι δύο νέες παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη για παιδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Κιβωτός

kiouri

Ποια ήταν η Μαρί Κιουρί; Πώς έφτασε να είναι η πιο φημισμένη γυναίκα των επιστημών στην εποχή της; Πώς λειτουργούσε στην καθημερινότητά της; Τι ρόλο έπαιξε ο έρωτας στη ζωή της;