Η λαογραφία της Ίμβρου σε 15 παραμύθια!

paramythia-imvrou

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου αποτυπώνονται σε 15 λαϊκά παραμύθια σε μια έκδοση –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη– για την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του

Ίσως να μην τυχαίο που ο Όμηρος ανέφερε το νησί της Ίμβρου στην Ιλιάδα.

«Υπάρχει μέγα σπήλαιον, στα βάθη εκεί του κόλπου, στην Τένεδον ανάμεσα και στην τραχείαν Ίμβρον. Κει μέσ’ αφού τους ξέζεψεν, ο Ποσειδών τους ίππους έστησε και τους έβαλε να φάγουν αμβροσίαν.» (Ιλιάδα, Ραψωδία Ν, στ.32-34,απόδοση Ιακώβου Πολυλά)

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι θρύλοι που συναγωνίζονται τις λαϊκές παραδόσεις και τις δοξασίες του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.

paramythia-imvrou-1Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και έχει εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 και είναι εικονογράφος. Έχει βραβευτεί για το εικονογραφικό του έργο και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν.

Αμφότεροι συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την Λογοτεχνική απόδοση του κειμένου και την εικονογράφηση αντίστοιχα, για την δημιουργία της έκδοσης «Παραμύθια της Ίμβρου» η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη.

Μύθοι, θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις της Ίμβρου που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έχουν αποτυπωθεί σε 15 λαϊκά παραμύθια που σκοπό έχουν την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του.

Σε ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε τα εξής: «Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης..»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες