Η λαογραφία της Ίμβρου σε 15 παραμύθια!

Η λαογραφία της Ίμβρου σε 15 παραμύθια!

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου αποτυπώνονται σε 15 λαϊκά παραμύθια σε μια έκδοση –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη– για την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του

paramythia-imvrou
Ίσως να μην τυχαίο που ο Όμηρος ανέφερε το νησί της Ίμβρου στην Ιλιάδα.

«Υπάρχει μέγα σπήλαιον, στα βάθη εκεί του κόλπου, στην Τένεδον ανάμεσα και στην τραχείαν Ίμβρον. Κει μέσ’ αφού τους ξέζεψεν, ο Ποσειδών τους ίππους έστησε και τους έβαλε να φάγουν αμβροσίαν.» (Ιλιάδα, Ραψωδία Ν, στ.32-34,απόδοση Ιακώβου Πολυλά)

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι θρύλοι που συναγωνίζονται τις λαϊκές παραδόσεις και τις δοξασίες του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.

paramythia-imvrou-1



Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και έχει εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 και είναι εικονογράφος. Έχει βραβευτεί για το εικονογραφικό του έργο και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν.

Αμφότεροι συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την Λογοτεχνική απόδοση του κειμένου και την εικονογράφηση αντίστοιχα, για την δημιουργία της έκδοσης «Παραμύθια της Ίμβρου» η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη.

Κλείσιμο
Μύθοι, θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις της Ίμβρου που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έχουν αποτυπωθεί σε 15 λαϊκά παραμύθια που σκοπό έχουν την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του.

Σε ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε τα εξής: «Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης..»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης