Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… από το Κουκάκι ως την Καλλιθέα

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… από το Κουκάκι ως την Καλλιθέα

Μια διαδρομή από τις γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη και του Μακρυγιάννη μέχρι κάτω την Θάλασσα και το «Νιάρχος»

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… από το Κουκάκι ως την Καλλιθέα
Είσαι νέος γονιός και ψάχνεσαι στη γειτονιά σου; Μετακομίσατε οικογενειακώς σε μια άλλη γειτονιά; Βρέθηκες τυχαία με τα παιδιά σε μια άγνωστη γειτονιά και δεν ξέρεις πού μπορούν να παίξουν ή πού να πάτε για φαγητό και να είστε άνετα; θες να κάνεις μια βόλτα και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που ενδιαφέρει και τα παιδιά σου σε αυτή τη βόλτα;

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Όποιος έχει τέτοια μυστικά, ας τα μοιραστεί μαζί μας για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Στου Μακρυγιάννη και το Κουκάκι, τη γειτονιά της Ακρόπολης

Κλείσιμο
Η γειτονιά αυτή της Ακρόπολης είναι μία από τις πιο περιζήτητες γειτονιές της Αθήνας για κατοικία: ταξιδιώτες, καλλιτέχνες, συγγραφείς και πάσης φύσεως σοφιστικέ «νομάδες», αλλά και πιο «σταθεροί», όπως νέες οικογένειες αναζητούν μια γειτονιά τόσο κοντά στο κέντρο όσο να μην τους «πνίγει», τόσο ζωντανή, όσο να μη χάνει τη θαλπωρή της και με τόση θετική ενέργεια, όση οι γειτονιές που «κοιτούν» τον Ιερό Βράχο. 

Οι βόλτες στην Ακρόπολη, την Πλάκα και η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης διατηρούν πάντα την αίγλη τους! Η επίσκεψή σας στο Μουσείο μπορεί να γίνει πιο «πλούσια» και για εσάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά, αν ζητήσετε από το Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου τα «δανειστικά σακίδια για παιδιά και γονείς» (www.theacropolismuseum.gr). Ξεναγήσεις για οικογένειες στο Μουσείο διοργανώνουν οι «Βόλτες στην Πόλη» με εμπειρία σε παιδιά ξεναγούς (voltes.city) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με οδηγό τη νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη (ekedisy.gr/).

Στην οδό Καλλισπέρη, ένα δρόμο «κάτω» από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βρίσκεται μία από τις παιδικές χαρές - «παραδείγματα» του έργου της ομάδας «Παραδείγματος Χάριν», που περιλαμβάνει αναπλάσεις μικρής κλίμακας σε παιδικές χαρές στον Νέο Κόσμο (οδός Ραφτοπούλου) και στου Μακρυγιάννη (οδός Καλλισπέρη). Δείτε περισσότερα εδώ: paradeigmatos-harin.gr. Όταν τα παιδιά κουραστούν από τη βόλτα και το παιχνίδι, σε ένα τρίγωνο λίγο παρακάτω, βρίσκεται το βιβλιοπωλείο-καφέ “Little Tree” με ενημερωμένο παιδικό τμήμα, τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες «ταξιδιωτικούς οδηγούς για ζωγραφική» Colour Greece colourgreece.com και βολικό χώρο για διάβασμα μαζί με τα παιδιά (και για ένα υγιεινό σνακ). Δείτε περισσότερα στη σελίδα στο Facebook.



Σε ένα στενάκι κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, βρίσκεται το «Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς» για όσους αγαπούν την ελληνική και την παγκόσμια προφορική παράδοση. Με άξονα το παραμύθι, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις για οικογένειες και παιδιά, εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης παραμυθιού, καθώς και παιδικά πάρτι με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει αφήγηση μύθων και παραμυθιών ή κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κατασκευές. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους την παράσταση, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και να συνεργαστούν στις κατασκευές, ή να απολαύσουν την παρέα τους στη μια από τις αίθουσες του Μουσείου. Κάθε παιδί παίρνει μαζί του την κατασκευή που δημιουργεί και με τη λήξη της εκδήλωσης γίνεται απονομή αναμνηστικών βραβείων συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.e-mythos.eu



Στους πρόποδες της Ακρόπολης, βρίσκεται ο «Κινητήρας» με το ετήσιο πρόγραμμα για παιδιά του «KiDitiras», που συντονίζουν η Ευγενία Σιγαλού και η Λία Χαμηλοθώρη. Οι χορεύτριες-συντονίστριες του προγράμματος σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις ψυχοσωματικές και πνευματικές ικανότητές τους μέσα από την κίνηση και το χορό και να διαμορφώσουν σταδιακά μια «συνυπεύθυνη ομάδα νεαρών πολιτών που χορεύουν με κοινό όραμα». Ο «Κινητήρας» είναι «υπεύθυνος» και για την «Έκπληξη», μια δράση με στόχο να φέρει το χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στο σχολείο και να βγάλει τη σχολική κοινότητα από την …πλήξη της καθημερινότητας! Τις διαδραστικές παραστάσεις συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα Κinitiras-Family για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους. Φέτος η ομάδα «Έκπληξη» φιλοξενείται στον Κινητήρα με το αυτοσχεδιαστικό έργο «Στη Χώρα του Γιατί». Για το πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα του Κινητήρα, καθώς και τη σελίδα στο Facebook

Ένα από τα πιο δραστήρια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης βρίσκεται στο Κουκάκι. Οι «Μικρές Ιστορίες», εκτός από παιδικός σταθμός το πρωί, πραγματοποιούν ομαδικές συναντήσεις για γονείς και βρέφη από 5 εβδομάδων ως την ηλικία που μπουσουλάνε, στέκονται και μετακινούνται υποστηριζόμενα σε επιφάνειες, τις οποίες συντονίζει η καταπληκτική δασκάλα και πιστοποιημένη Child’Space Practitioner, Μάρθα Κλουκίνα. Όλη την εβδομάδα, οι «Μικρές Ιστορίες» έχουν στο πρόγραμμά τους εργαστήρια για βρέφη, νήπια και παιδιά ως 12 ετών, διαμορφωμένα ανά ηλικιακή ομάδα και θεματικές. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα mikresistories.gr και στη σελίδα στο Facebook.

Και λίγο πριν φύγουμε από τη γειτονιά, το καλύτερο «τσιμπούσι» το κάναμε στο Σαραντατρίο: παραδοσιακά μεζεδάκια, «πειραγμένα» για όσους θέλουν, αλλά και «παραδοσιακά» για τα παιδιά και χώρος φιλικός στις οικογένειες 43sarantatrio.gr.

Από τη Συγγρού στη Νέα Σμύρνη

Την περιοχή έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει η παρουσία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Εκτός από τις ποιοτικές παραστάσεις και συναυλίες για τους ενήλικες, διοργανώνει ετήσιο εργαστήριο συναισθημάτων και άλλες πολύ πρωτότυπες δράσεις για παιδιά. Το «Ελληνικό Σχέδιο» στη Στέγη κάθε Χριστούγεννα μας παρουσιάζει και από μία καινούρια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση με πρωτότυπο υλικό και αγάπη για την ελληνική παράδοση («Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά», «Να τα πούμε;»). Δείτε περισσότερα www.sgt.gr

Η Νέα Σμύρνη, τυπική γειτονιά που –όπως λέμε- ανήκει στο «απόκεντρο» πάντα ήταν φιλική για τις οικογένειες. Το στολίδι της Νέας Σμύρνης δεν είναι άλλο από το Άλσος της, το οποίο, πέρα από το ανοιχτό θέατρο, τα όργανα γυμναστικής και το κυκλικό μονοπάτι για τρέξιμο, διαθέτει και εξαιρετικές κούνιες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, όλα κάτω από πυκνά δέντρα. Στο κέντρο του Άλσους υπάρχει και κυλικείο. Όμορφες παιδικές χαρές υπάρχουν τόσο στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (πρότυπη μουσική παιδική χαρά), όσο και στην κεντρική πλατεία. Μετά για γλυκό στο Zuccherino zuccherino.gr
Στη Νέα Σμύρνη, πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης διαθέτει ο Πανιώνιος, ενώ για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στην Ομήρου βρίσκεται η Πυγολαμπίδα. Για τα εργαστήρια επισκεφτείτε τη σελίδα pygolabidakids.blogspot.com και τη σελίδα στο Facebook/Πυγολαμπίδα.

Στην Καλλιθέα μέχρι το Φαληρικό Δέλτα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας είναι από τις πιο δραστήριες «περιφερειακές» βιβλιοθήκες σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις για παιδιά. Σχεδόν κάθε Σάββατο και μία βιβλιοπαρουσίαση ή εργαστήρι. Συνεργάζεται με πολλές θεατρικές και εκπαιδευτικές ομάδες, όπως οι «Δον Κιχώτες» και η Άνασσα, ενώ πραγματοποιεί συχνά κοινές δράσεις με τη γειτονική της Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα στη σελίδα στο Facebook. Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς είναι ανοιχτής πρόσβασης, μη δανειστική. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Παιδικό Τμήμα σε χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα για τις ανάγκες των παιδιών από 4 ως 12 ετών. Στο παιδικό αναγνωστήριο υλοποιούνται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΠΙΟΠ. Για το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ www.piop.gr.

Όταν ο καιρός είναι καλός, μια πανέμορφη αυλή για πρωινό-brunch με παιδιά είναι του Momo. Αν τα παιδιά σας είναι μικρότερα, στην πλατεία Δαβάκη θα μπορέσετε να πάρετε καφέ στο χέρι από το κυλικείο και να πάτε στην παιδική χαρά. Το «διαμαντάκι» της Καλλιθέας είναι όμως το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής. Η παιδική χαρά βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου Καλλιθέας στην πίσω πλευρά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο χώρος έχει διαμορφωθεί με δωρεά του Ιδρύματος. 



Είστε δεν είστε από την ευρύτερη γειτονιά, σίγουρα με τα παιδιά σας θα κάνετε μια βόλτα ή και θα συμμετάσχετε σε κάποιο από τα δωρεάν προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπέροχες παιδικές χαρές, σιντριβάνια μέσα στις δενδρολιβανιές και τις ελιές. Στα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα είναι τα μαθήματα κωπηλασίας/ ιστιοπλοΐας στο κανάλι, η υπαίθρια γιόγκα και το «πικ νικ» με τους μεγάλους ζωγράφους που σχεδιάζει και υλοποιεί η ομάδα Playroom! Μια τελευταία must «στάση» με παιδιά είναι το Ευγενίδειο Πλανητάριο. 

Κι αν έχετε κουραστεί από τις πολλές βόλτες και τις δραστηριότητες, στην περιοχή θα βρείτε πολύ φιλικά στις οικογένειες εστιατόρια και ταβέρνες με χώρο για μεγάλες παρέες με παιδιά (που προϋποθέτουν όμως κράτηση). Για φαγητό, κοντά στο Πλανητάριο βρίσκεται το κεμπαπτσίδικο ο Κυρ-Αρίστος, η ψαροταβέρνα Ψιψίνα και ο Ακάκιος για μακαρονάδες, που έχουν χώρο και ατμόσφαιρα που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα με τα πιτσιρίκια σας. Από τη μεριά του Ιπποδρόμου, του Πάρκου Νιάρχου δηλαδή, ωραία αυλή με καλό φαγητό έχουν ο Πεζούλας και η γιαγιά Ελισάβετ (είναι η Πόντια γιαγιούλα που μετακόμισε σε ταβέρνα παραδίπλα, αλλά φτιάχνει το ίδιο εξαίσια ψάρια και θαλασσινά με παλιότερα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης