Keep calm and think pig

Keep calm and think pig

Ζητήσαμε από την Αθηνά Αλεξιάδου και τη Μαριλένα Βαϊνανίδη να μας συστηθούν, αλλά και να μας εξηγήσουν γιατί έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο

Keep calm and think pig
Η Αθηνά Αλεξιάδου και η Μαριλένα Βαϊνανίδη ακολούθησαν διαφορετικές σπουδές και είχαν διαφορετικές δουλειές στην αρχή της καριέρας τους. Στη συνέχεια, όμως, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και διαπίστωσαν ότι μοιράζονται το ίδιο πάθος, το πάθος για το όμορφο και πρωτότυπο design. Κάπως έτσι γεννήθηκε το think pig, ένα brand για χειροποίητα αντικείμενα σπιτιού και αξεσουάρ, που περιέχουν έξυπνο χιούμορ και κάνουν τους ιδιοκτήτες τους να χαμογελούν. 

«Είμαι η Αθηνά και το μεγάλο μου παράπονο είναι πως δεν έχω χωριό. Ζω με τον γάτο της αδελφής μου, τον Ψιτ, και μια μέρα θα τον πάρω να φύγουμε και να ζήσουμε για πάντα σε ένα μέρος -το ψάχνω ακόμα- με θάλασσα, που θα γίνει η νέα μας πατρίδα», μας συστήνεται η Αθηνά και προσθέτει: «Δυστυχώς με τις πανελλήνιες πέρασα στη Θεολογία Αθηνών, ευτυχώς δεν άντεξα ούτε τη μια βδομάδα εκεί και τελικά σπούδασα διακόσμηση. Ό,τι έχω μάθει το χρωστάω στον Παμίνο και τη Νατάσσα, που ήταν το πρώτο και τελευταίο αρχιτεκτονικό γραφείο που δούλεψα, γιατί με υιοθέτησαν και έμεινα εκεί για μια ζωή. Όσο μεγαλώνω γίνομαι πιστό αντίγραφο του μπαμπά μου. Όλη αυτή η ιστορία της γνωριμίας με τη Μαριλένα και το think pig είναι από τα πιο σουρεάλ πράγματα που μου έχουν συμβεί και μια μέρα θα είμαστε γριές, ξεδοντιάρες, με φλοράλ ρούχα, θα πίνουμε φρούιτπαντς χωρίς αλκοόλ σε κάποια αμμουδιά, θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε - και ίσως τα γράψω και σε βιβλίο για να μείνουν στους αιώνες των αιώνων αμήν».



«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη, στο διπλανό διαμέρισμα από την Ειρηλένα, την καλύτερή μου φίλη μέχρι σήμερα. Τα καλοκαίρια μου τα περνούσα στη Βουλιαγμένη, όπου ο θείος μου είχε ένα '70s ξενοδοχείο με πορτοκαλί τέντες. Σήμερα μένω σ' ένα από τα διαμερίσματα του πρώην ξενοδοχείου και όταν ξυπνάω βλέπω θάλασσα. Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανα θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά σχολεία», λέει από την πλευρά της η Μαριλένα και συμπληρώνει για το πώς γνωρίστηκε με την Αθηνά: «Στην πορεία αποφάσισα ότι αυτό που πραγματικά αγαπούσα πάντα και θέλω να κάνω όσο ζω είναι η φωτογραφία κι έτσι δούλεψα ως φωτογράφος σε παραστάσεις και περιοδικά, μέχρι που έφτιαξα το site μου
Κλείσιμο
www.spitishoot.com, όπου επικεντρώθηκα στη ζωή των ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους. Ένας από τους ανθρώπους που φωτογράφισα ήταν η Αθηνά. Κι έτσι γνωριστήκαμε.

»Η Αθηνά ως διακοσμήτρια έφτιαχνε υπέροχα πράγματα κι εγώ μόλις είχα ξεκινήσει να φτιάχνω καδράκια εντελώς πειραματικά. Μέσα σε λίγες μέρες αποφασίσαμε χωρίς να ξέρουμε πως και γιατί να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε τα καδράκια μας και με άλλους. Μετά το επεκτείναμε σε κούπες, πιάτα, σουπλά, σουβέρ, φωτιστικά, τετράδια και κατέληξε αυτό που είναι σήμερα. Θέλαμε να δοκιμάζουμε το πως μπορεί να σταθεί ένα έργο χωρίς να είναι απαραίτητα αισιόδοξο, χωρίς να λέει ωραία λόγια, χωρίς να έχει περιττά στολίδια. Είναι πολύ εντυπωσιακό το πόσο μεγάλη ανταπόκριση έχει! Ζούμε σε μια εποχή που μέσα απ’ τα social media υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να προβληθεί το πόσο ωραίοι κι ευτυχισμένοι (πρέπει να) είμαστε. Εμείς πιστεύουμε ότι για να επικοινωνήσεις αληθινά με κάποιον πρέπει να έρθεις κοντά του, όχι να του σερβίρεις ωραία παραμύθια με ψεύτικη χαρά. Χρειάζεται να του πεις ότι έχεις κι εσύ τον ίδιο θυμό, τα ίδια νεύρα, την ίδια ανάγκη ν αγαπηθείς, και ότι όλα Αυτά μπορείς να τα παλέψεις μόνο με χιούμορ. Το χιούμορ είναι το μόνο όπλο που έχουμε για ν' αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Και με χαρά ανακαλύπτουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ δεκτικοί στο να τους λες την αλήθεια με χιουμοριστικό τρόπο».



Τι ακριβώς είναι το spitishoot.com, και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Το www.spitishoot.com είναι ένα φωτογραφικό site που φωτογραφίζω ανθρώπους στα σπίτια τους. Η ιδέα προέκυψε καθώς έψαχνα έναν τρόπο να επικοινωνώ μέσα από τις φωτογραφίες μου. Το σπίτι για μένα και κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή του ανθρώπου και καθώς οι φωτογραφίες μου ήταν πάντα ανθρωποκεντρικές, αποφάσισα να το συνδυάσω. Η θέση του ανθρώπου μέσα στον πιο δικό του χώρο. Στον χώρο που μπορεί να είναι απόλυτα ο εαυτός του, έχει για μένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Έλληνες έχουν γούστο;
Το γούστο είναι αποτέλεσμα παιδείας και αισθητικής καλλιέργειας, και η Ελλάδα δυστυχώς είναι μια χώρα που βρίσκεται πολύ πίσω σε όλα αυτά. Θα ήταν άδικο, λοιπόν, να τη συγκρίνουμε πχ. με τις σκανδιναβικές χώρες, όπου η τέχνη είναι τρόπος ζωής από πολύ μικρή ηλικία. Οπότε μεμονωμένα και ανάλογα με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει κανείς, μπορεί να παρακολουθεί τα αισθητικά ρεύματα, να ενημερώνεται, να βλέπει, να διαβάζει, να δημιουργεί. Το ίντερνετ έχει βοηθήσει πολύ σ' αυτό, είναι μαγικό το ότι καθετί που γίνεται σε κάθε άκρη της γης μπορείς να το παρακολουθείς μέσα στο σπίτι σου.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που συναντάς στην ελληνική αγορά;
Το πιο δύσκολο εμπόδιο είναι το ΦΠΑ! Δυστυχώς στην ελληνική αγορά μπορείς πολύ δύσκολα να επιβιώσεις. Η Ελλάδα σε αποτρέπει από το να δημιουργείς. Είναι πολύ λυπηρό το να υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητα και όρεξη να δουλέψουν σκληρά και να μην μπορούν να ανταμειφθούν γι' αυτό. Πρέπει να έχεις χαμηλές τιμές ώστε να δίνεις τη δυνατότητα σε πιο πολλούς ανθρώπους να αγοράσουν και ταυτόχρονα να δίνεις κι ένα μεγάλο ποσό από αυτά στο κράτος. Το κέρδος που σου μένει είναι ελάχιστο.



Πόσο σημαντική είναι η ταυτότητα σε ένα προϊόν; 
Είναι ίσως το πιο σημαντικό. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα αληθινά πρωτότυπο, έχουν γίνει σχεδόν τα πάντα, κι έτσι ο καθένας προσπαθεί να τα κάνει με το δικό του τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που δημιουργείς να έχει το δικό σου στίγμα κι όταν κάποιος το βλέπει να ξέρει ότι είναι δικό σου. 

Θέλω να μου αποκαλύψετε την φιλοσοφία σας πίσω από αυτό που κάνετε.
Η φιλοσοφία είναι ότι ίσως δεν υπάρχει απαραίτητα μια φιλοσοφία. Κι αν υπάρχει κάποια, τότε αυτή είναι το χιούμορ ως το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στη ζωή. Ακόμα και το πιο τραγικό πράγμα μπορεί να έχει μια χιουμοριστική πλευρά και η ικανότητα να τη βλέπουμε μας βοηθάει να τα βγάζουμε πέρα. Το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το δυσάρεστο κι ότι είμαστε πάντα μέσα στη χαρά είναι μια ψευτιά κι εκεί βασίζεται και καθετί μέτριο στην τέχνη. Το να βλέπουμε, όμως, το δυσάρεστο κλείνοντάς του το μάτι, ανοίγει έναν άμεσο κι αληθινό δρόμο επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Νομίζω ότι προσπαθούμε να βαδίζουμε σ' αυτόν τον δρόμο επικοινωνίας.



Θέλω να μου πείτε τι είναι επιτυχία για εσάς.
Επιτυχία για μας είναι να ξυπνάς το πρωί με όρεξη για αυτό που έχεις να κάνεις κι αυτό ν' αγγίζει κι άλλους ανθρώπους, να έχει ανταπόκριση και ταυτόχρονα να σε ανταμείβει ώστε να μπορείς να ζεις.

Ποιο είναι το επόμενο σας επαγγελματικό βήμα;
Κάνουμε μικρά βήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες μας κάθε φορά. Αυτόν τον μήνα θα ετοιμάσουμε eshop, ώστε να μπορεί ο κόσμος ν' αγοράζει πιο εύκολα και απλά τα προϊόντα μας.



Και για το τέλος θέλω να μου περιγράψετε την ελληνική πραγματικότητα σε μια φράση. 
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράφει σε μια φράση η ελληνική πραγματικότητα. Έχει χιλιάδες αντιφάσεις. Έχει ανθρώπους απαίδευτους που κακοποιούν ζώα ή παρκάρουν σε μπάρες αναπήρων και ταυτόχρονα ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους που μπορούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να σε βοηθήσουν. Έχει μεγάλη φτώχεια και ανεργία και ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους που διασκεδάζουν και κάνουν ατέλειωτες διακοπές. Έχει μεγάλη ομορφιά και ταυτόχρονα μεγάλη ασχήμια. Δεν υπάρχει στοιχείο που να μην περιέχει η ελληνική πραγματικότητα. 

Info
Η Αθηνά και η Μαριλένα βρίσκονται σήμερα και αύριο (20 και 21 Μαΐου) στο TAF The Art Foundation (Νορμανού 5, Αθήνα), 14.00-22.00 για να εκθέσουν τις εμπνεύσεις τους.
Ακολουθήστε το think pig στο Facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης