Οι ηρωίδες του Φοίβου

Οι ηρωίδες του Φοίβου

Με αφορμή τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στην Τεχνόπολη στις 26 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο αγαπημένες μας ηρωίδες και σας τις παρουσιάζουμε

Οι ηρωίδες του Φοίβου
Αν το όνειρο σου ήταν πάντα να υπάρχει ένας κρυφός -ή και φανερός- θαυμαστής που να σε θεωρεί πιο όμορφη από όλες, πιο έξυπνη από όλες, πιο κατάλληλη από όλες, που δεν θα δίσταζε να θυσιαστεί για χάρη σου έστω και μεταφορικά, τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά έχουν φτιαχτεί για εσένα. Αν και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι οι ιστορίες του είναι συνήθως παραποιημένες στιγμές της ζωής του, ωστόσο ο θαμώνας του «Χάλια» θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός άντρας για όλες μας. Συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο αγαπημένες του ηρωίδες, αυτές που ο ίδιος θαυμάζει -κι ας τον ταλαιπωρούν- και τις έκανε τραγούδι. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις η ιστορία δεν είχε ακριβώς αυτό που λέμε happy end. Σε περίπτωση που είσαι άνδρας μη διστάσεις να διαβάσεις το υπόλοιπο κείμενο. Είναι μια καλή ευκαιρία να βρεις τον κατάλληλο (ή και τον χειρότερο) τρόπο να εκφράσεις τον θαυμασμό στο αντικείμενο του πόθου σου.

1. Αυτή που περνάει



Δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομα της, ούτε την ιδιότητα της. Δεν μας ενδιαφέρει και πολύ άλλωστε. Σημασία έχει ο θόρυβος που προκαλεί σε κάθε της πέρασμα. Στη Σίνα, την Κοραή και την Μπενάκη δημιουργεί συνθήκες Άνοιξης κάνοντας τις λεμονιές να ανθίζουν και τον κόσμο να χαμογελάει. Η νεαρή, πιθανώς φοιτήτρια, ομορφαίνει την Αθήνα και κάνει τον συνθέτη να διστάζει να ρωτήσει τον προορισμό της. Πάντως σε περίπτωση που «δεν έχει τι να κάνει» εκείνος δηλώνει αποφασισμένος να την παντρευτεί αμέσως. Αγαπημένη ηρωίδα όχι τόσο για τα χαρακτηριστικά της, τα οποία δεν μαθαίνουμε ούτως ή άλλως, αλλά για τον τρόπο που κάνει τον Φοίβο να βλέπει την πόλη.
Κλείσιμο

2. Τριτοδεσμίτισσα



Στις πανελλαδικές εξετάσεις και μάλιστα στην εποχή των δεσμών βρήκε το ενδιαφέρον του ο τραγουδοποιός σε αυτό το τραγούδι. Με λαϊκή υπόκρουση ο Φοίβος αμφιβάλει για τις προθέσεις της νεαρής και σκοπεύει να πάει σπίτι της με ανθοδέσμη για να του πει αν προτιμά «δεσμό ή τρίτη δέσμη». Ευφάνταστοι στίχοι, δηλωμένος έρωτας που βρίσκει εμπόδιο στα αρχαία και τα λατινικά. Ακούγεται λίγο πιεστικός παραπάνω αλλά μια τόνωση αυτοπεποίθησης την εποχή του τρελού διαβάσματος τη χρειαζόμαστε όλοι. Βέβαια δεν μάθαμε ποτέ αν η μαθήτρια προτίμησε τη νομική ή τον ερωτοχτυπημένο θαυμαστή της.

3. Η Κική κάθε βράδυ



Επίσημα δε μάθαμε ποτέ τι ακριβώς γίνεται με τον Φοίβο και την Κική. Υποθέτουμε όμως ότι είναι μια ιερόδουλη που εκείνος αγαπάει παράφορα και ψάχνει συνεχώς να συναντήσει. «Πάω συχνά στα μπουρδέλα, μην το πεις πουθενά / Η Σπεράντζα Βρανά με οδηγεί στην κοπέλα / Αλβανοί, ναύτες, γέροι κι άλλοι μου συγγενείς / Μα κανείς την Κική μου δεν ξέρει», εξομολογείται ο ίδιος και κάνει την Κική σύμβολο αιώνιας προσμονής. Η ζωή του είναι ωραία μόνο όταν αγαπάει την Κική, το τραγούδι δίνει τον τίτλο «Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία» στον συγκεκριμένο δίσκο και η ηρωίδα περνάει στην ιστορία.

4. Χάλια



Τραγούδι θρύλος, όπως ακριβώς και η ηρωίδα του. Μια συνηθισμένη ιστορία σερβιτόρας-θαμώνα εκτυλίσσεται σε μαρτύριο για τον συνθέτη που προσπαθεί μάταια να εκφράσει τον έρωτά του. Νομίζει ότι ζει σκηνές από ταινίες, φαντάζεται τον αντίζηλο του και περιμένει ένα σήμα της. Εκείνη σερβίρει με μοναδικό τρόπο, αδειάζει το τασάκι και μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι για τον κρυφό της θαυμαστή. Εκείνος μας υπόσχεται ότι αύριο θα βρει τον τρόπο να της πει ότι θέλει μόνο για εκείνη να είναι χάλια, αλλά δυσκολευόμαστε να τον πιστέψουμε.

5. Αφού δεν με αγαπάς



Αποτυχημένος αυτός ο έρωτας εξαρχής. Δεν τον αγαπάει κι εκείνος το ξέρει. Παρόλα αυτά εκείνος συνεχίζει να «πέφτει σαν δραχμή στη σχισμή που χει στο στήθος της» και άλλα τέτοια ρομαντικά και ανιδιοτελή. Εκείνη χορεύει νησιώτικα, ενώ αυτός ονειρεύεται να φτιάχνει γοβάκια που να χωράνε στο πόδι της. Κάπως έτσι τον ξεπουλάει με κασέτες στην Ομόνοια και κάνει εμάς τις υπόλοιπες να τον συμπονούμε. Συγκινητική ιστορία που το κοινό του τραγουδοποιού αγαπάει τρομερά και ταυτίζεται μαζί του σε κάθε έρωτα που ζει χωρίς αντίκρυσμα.

6. Ο.Κ.



Σε αυτή την περίπτωση σχέση επετεύχθη αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ. Εκείνος αγαπάει όπως πάντα, εκείνη δυσκολεύεται. Χωρίς να ξέρουμε και πολλά για τον χαρακτήρα της, γνωρίζουμε ότι ο μπαμπάς της δεν τον ρωτάει για τον Θρύλο, ο σκύλος της του γαβγίζει συνέχεια, η γιαγιά της διαδίδει ότι είναι γκέι και γενικά δεν φαίνεται να τον συμπαθούν και πολύ. Όχι βέβαια πως και εκείνη λιώνει για ένα του χάδι. Κάπου στο τέλος καταλαβαίνει ότι θα ήταν πιο ωραία τα πράγματα αν έψαχνε για κάτι καλύτερο από να «τρέχει συνεχώς πίσω από κάποιες σαν εκείνη και να φτύνει αίμα για να τον προσέξουν» αλλά υποψιαζόμαστε αν είχε επιλογή και πάλι το ίδιο θα έκανε.

7. Η μπόσανόβα του Ησαΐα



Μια από αυτές τις ιστορίες που αρχίζουν με το «Αν…» και μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Αν το ζευγάρι ζούσε σε άλλη εποχή όλα θα ήταν αλλιώς. Όπως συμβαίνει βέβαια τις περισσότερες φορές. Θα είχαν παντρευτεί, θα είχαν ήδη παιδιά, κουμπάρο, σπίτι, πεθερικά και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Θα ήταν ένα από αυτά τα ζευγάρια που περνάει αγκαλιά τις Κυριακές - αν όμως ζούσαν σε άλλη εποχή. Για την ώρα ζουν σε αυτή την εποχή, ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του και οι ζωές τους δεν θα συναντηθούν ξανά. Μελαγχολικό αλλά αληθινό.

8. Η γυναίκα του Πατώκου



Μπορεί να μην τη διεκδικεί, μπορεί να μην την ποθεί αλλά είναι από τις πιο αγαπημένες του ηρωίδες και φυσικά και δική μας. Είναι η γυναίκα του φίλου του Πατώκου, πρόσωπο πραγματικό, που είναι η πιο όμορφη, η πιο καλή μαγείρισσα, η πιο καρπερή, η πιο νοικοκυρά και η μόνη που ρίχνει κλεφτές ματιές στους φίλους του. Στην εις άτοπο απαγωγή περνάει ένα χεράκι όλες τις γυναίκες-σύμβολα της Ελλάδας και φυσικά τις αποκλείει. Η γυναίκα του Πατώκου δεν έχει ανταγωνισμό.

9. Το βαλσάκι της Δάφνης ή Super ferry



Μια ιστορία που έγινε αγαπητή στον κόσμο πριν καν κυκλοφορήσει σε δίσκο. Ο Φοίβος συναντάει την Δάφνη στο πάρτι του Κοκκίνη και οι δύο τους γίνονται παιδιά για μια νύχτα. Παίζουν θάρρος ή θάρρος, τρώνε γρασίδι, κολυμπάνε στην πισίνα και μόνο ο ήλιος τους χαλάει τα σχέδια. Ο ήρωας φεύγει, η Δάφνη μένει στο νησί και μόνο αυτό το τραγούδι έχει μείνει να τους θυμίζει εκείνο το βράδυ της ποίησης που προσγειώθηκε με Super Ferry.

10. Το Καταφύγιο



Από την πρώτη φορά που το ακούσαμε ξέραμε ότι ο Φοίβος σοβαρολογεί. Ίσως φταίει και η θέρμη που το προλόγιζε στις συναυλίες του και που ποτέ δεν ξεχνούσε να το αφιερώσει στη Βάσω του. Ίσως πάλι και αυτό το «να 'ρθεις εδώ να κάνουμε παιδιά κι ύστερα θα σκεφτούμε για μετά» να μαρτυρούσε το μέλλον. Με το «Αγάπη μου» ξεκινάνε όλες οι στροφές του πιο τρυφερού του τραγουδιού και αν θέλεις κάτι να σου τραγουδήσουν από όλη τη δισκογραφία αυτό είναι το κατάλληλο. Ερωτευμένος ο τραγουδοποιός, ερωτευμένη φουλ και η Βάσω του και όλα πήραν τον δρόμο τους. Και στο τραγούδι αλλά και στη ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης