Ελληνική καινοτομία στις κυψέλες

Ελληνική καινοτομία στις κυψέλες

Ο καθηγητής ΤΕΙ που μαζί με δύο φοιτητές του ανέπτυξαν το σύστημα που εκσυγχρονίζει τη δουλειά του μελισσουργού και τώρα αναζητούν χρηματοδότηση ώστε να το βγάλουν στην παραγωγή

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Δρ. Σωτήριος Κοντογιάννης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και έκτακτος καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών, βρέθηκε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το πρόβλημα των αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη μελισσοκομία. Το ζήτημα τέθηκε αρχικά από δύο φοιτητές του τμήματος, τον Νικόλαο Κοτζαρή και τον Αλέξανδρο Τηλαβερίδη, οι οποίοι έχουν οικογενειακή παράδοση στον χώρο. «Αναρωτηθήκαμε εάν μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα μετρά το βάρος, τη γεωγραφική θέση μέσω GPS, τη θερμοκρασία και την υγρασία σε μία κυψέλη, και εν συνεχεία θα αποστέλλει τα δεδομένα αυτά σε ένα πληροφοριακό σύστημα», εξηγεί ο καθηγητής.

Για να λάβουν απάντηση στο ερώτημά τους, ξεκίνησαν να εργάζονται σκληρά και έξι μήνες αργότερα είχαν στα χέρια τους μία πρώτη υλοποίηση του σχεδίου τους μέσα σε μία συμβατική ξύλινη κυψέλη. «Κάπου εκεί σκεφτήκαμε», συνεχίζει, «μήπως ξεκινήσαμε κάπως ανορθόδοξά. Μήπως οι μελισσοκόμοι έχουν λύσει τα προβλήματα ασφάλειας ή κατάστασης των κυψελών τους με άλλες μεθόδους και συστήματα και βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση».Έτσι τον Μάρτιο του 2015 παρουσιάστηκε το πρώτο πρωτότυπο της μελισσοκομικής κυψέλης καταγραφής θέσης βάρους μελιού και συνθηκών θερμοκρασίας-υγρασίας στο κινητό τηλέφωνο του μελισσοκόμου. Στην επίδειξη, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, μετείχαν φορείς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συλλόγων Γρεβενών και Κοζάνης.

Η παρουσίαση εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου συνάντηση για να προτείνουν βελτιώσεις όπως την αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας-υγρασίας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, την προσθήκη νέων συστημάτων ασφάλειας πέραν του GPS, καθώς και την ειδοποίηση σε περίπτωση εισβολής ξένου εντόμου στην κυψέλη. Οι προτάσεις συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και εν συνεχεία υλοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου υπό τον τίτλο Αυτοματοποιημένη Μελισσοκομική Κυψέλη Ελέγχου Κατάστασης και Απόκρισης (ΑΜΚΕΚΑ).Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Κοντογιάννης υλοποίησε ένα νέο πρωτότυπο και ξεκίνησε τη διαδικασία κατοχύρωσης της όλης εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας το πρωτότυπο και πρέπει να περάσουμε στη φάση των δοκιμών. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε τη χρηματοδότηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και στις απαραίτητες πιστοποιήσεις», υποστηρίζει.

Το εύρος των χρημάτων που απαιτούνται υπολογίζεται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ και θα επιτρέψει στην ομάδα να δημιουργήσει 30 κυψέλες και να τις δοκιμάσει μαζί με έναν παραγωγό για έξι μήνες. «Έχουμε έρθει σε ανοιχτό διάλογο, μέσω του ΤΕΙ και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας, με την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για εύρεση χρηματοδότησης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ». Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα και η λύση της αναζήτησης κεφαλαίων από ιδιώτες, αν και αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οπως εξάλλου υποστηρίζουν, «η προσπάθεια συνεχίζεται».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Σωτήριος

Σε ότι αφορά το state of the art της ΑΜΚΕΚΑ είναι στα γραφεία του ΟΒΙ. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο κ. Κοντογιάννης (ο ίδιος) είμαι έκτακτος καθηγητής σε βαθμίδα επίκουρου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που επιλέγομαι και αξιολογούμαι σε ετήσια βάση και τυγχάνει να έχω κάτι λίγες δημοσιεύσεις. Σε ότι αφορά την κυψέλη αυτόματης εξαγωγής μελιού θα αντιμετώπίζει διπλό πρόβλημα στην Ελλάδα 1) Το πρόβλημα της κλοπής του δοχείου αποθήκευσης και 2) Τα ελληνικά μέλια είναι παχύρευστα και δημιουργούν πρόβλημα στην εξαγωγή. Με κάποιες τροποποιήσεις όμως (στο (2)) μπορεί να λειτουργήσει.

Σωτήρης

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Έχετε δίκιο η ζυγαριά στην κυψέλη από μόνη της δεν αποτελεί καινοτομία. Ο συνδιασμός μέτρησης βάρους και αυτόματης ρύθμισης υγρασίας και θερμοκρασίας στην κυψέλη αποτελούν. Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναφέρω ότι η όλη εφεύρεση περιλαμβάνει και τριπλό σύστημα ασφάλειας. Και όλα αυτά συλέγονται σε πληροφοριακό σύστημα όπου ο μελισσοκόμος μέσω android εφαρμογής παρακολουθεί την κατάσταση του συστήματός του ανά κυψέλη. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην αγορά. Σε ότι αφορά το κόστος, η πολυπλοκότητα του συστήματος στην ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας απαιτεί πέρα από την υλοποίηση, δοκιμές και τροποποιήσεις τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφερθώ περαιτέρω. Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που όντως κάνουν υψηλή τεχνολογία (Διαστημικές, Στρατιωτικές, Βιομηχανικές, Τηλ/κές εφαρμογές και συστήματα) αλλά και μεμονωμένα άτομα στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας και συμφωνώ ότι η προβολή τους είναι περιορισμένη και γενικόλογη. Σας ευχαριστώ.

blackpeteg

Όταν ο καθηγητής ΤΕΙ (και υποτίθεται "ερευνητής") δεν αναλύει πρώτα το λεγόμενο "state of the art" για αυτό που αναλύει (τι υπάρχει ήδη δλδ σε επίπεδο τεχνολογίας) και το ποια είναι τα βασικά προβλήματα του μελισσουργού, τι να τα κάνεις τα άρθρα... Εδώ υπάρχει αυτοματοποιημένη κυψέλη που βγάζει το μέλι αυτόματα με έλεγχο των συνθηκών εσωτερικά και ένα κάρο χαρακτηριστικά, και τα παλικάρια μας εδώ ανακάλυψαν το GPS και τους απομακρυσμένους αισθητήρες υγρασίας... Αυτά γίνονται όταν οι "καθηγητές" επιλέγονται από τα κολλητάρια των υφισταμένων "καθηγητών" που δεν έχουν δημοσιεύσεις ούτε για δείγμα.

Άλκης

ή υπάρχει λάθος περιγραφή στο κείμενο ή μιλάμε για την πιο άστοχη "καινοτομία" ever. Aυτό που περιγράφεται το πουλάνε και το παράγουν ήδη τρεις εταιρείες στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μάλιστα η μια από αυτές (η πρώτη που το έχει πατεντάρει κιόλας) το εξάγει και σε άλλες χώρες! Ενα google search να κάνει κάποιος για ζυγαριά κυψέλης, θα βρει 25,000 αποτελέσματα

νικοσ

150.000 για 30 κυψελεσ?? αυτοι θελουν να μην δουλεψουν για κανα 5 χρονια ο καθενασ !!!!

Με όλο το σεβασμό και

χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, το σύστημα δεν είναι ούτε πρωτοποριακό, ούτε 6 μήνες χρειάζονται (έτοιμα είναι όλα, απλά τα συνδέει κάποιος), ούτε κοστίζει 120.000.... Υπάρχουν εταιρείες που όντως κάνουν υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα (Διαστημικές, Στρατιωτικές, Βιομηχανικές, Τηλ/κές εφαρμογές και συστήματα), καλό θα ήταν να τις προβάλλουν τα ΜΜΕ.

BeeKeeper

Ανακαλυψαν την Αμερικη το 1992!!!!!!Τετοια συστηματα υπαρχουν εδω και...χροοοοονια στην αγορα και πολλοι μελισσοκομοι τα χρησιμοποιουν ηδη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες