De Profundis (Εκ Βαθέων)
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

De Profundis (Εκ Βαθέων)

Κατά τον Αριστοτέλη, το μέτρο εθεωρείτο αρετή. Ο μεγάλος φιλόσοφος έλεγε ότι αυτό ευρίσκεται ανάμεσα σε δύο ακραίες καταστάσεις. Η μία κατάσταση είναι η έλλειψη και η στέρηση και η άλλη κατάσταση είναι η υπερβολή

Απώλεια του μέτρου επομένως, σημαίνει έλλειψη αρετής…

Στην χώρα μας, που θα έπρεπε το μέτρο να κυριαρχεί σε όλες τις εκδηλώσεις, και τούτο γιατί εδώ ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος ,ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, είπε τον 6ο αιώνα π.χ. το περίφημο «μέτρον άριστον».

Το μέτρο, δυστυχώς, σήμερα παραβιάζεται στην πατρίδα μας σε πολλές ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες.

Παραβιάζεται στις διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να καταγράφονται ως τα πλέον παχύσαρκα στήν Ευρώπη. Και παράλληλα οι ενήλικες να μαστίζονται από σοβαρές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα νεοπλάσματα, παθήσεις που συνδέονται με την κακή διατροφή…

Το μέτρο παραβιάζεται στήν προσπάθεια απόκτησης καταναλωτικών αγαθών, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του οικογενειακού και του κρατικού προϋπολογισμού, με τελικό αποτέλεσμα τις σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Το μέτρο παραβιάζεται στις διεκδικήσεις των πολιτών και κοινωνικών ομάδων για περισσότερες παροχές από το κράτος ή από τους εργοδότες, χωρίς όμως οι διεκδικήσεις αυτές να συνοδεύονται από ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας…

Κλείσιμο
Το μέτρο παραβιάζεται στις διαδικασίες αξιολόγησης ατόμων και ομάδων, με αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις να συγκρούονται με τα πραγματικά γεγονότα ,να παρασύρονται από ένα ασύμμετρο συναίσθημα και επομένως να μην είναι αντικειμενικές. Το ίδιο συμβαίνει και σε αξιολογήσεις και γνώμες των πολιτών που αφορούν άλλους λαούς, φιλικούς ή και όχι…

Το μέτρο παραβιάζεται και στήν πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό είναι και το σοβαρότερο, αφού η πολιτική ζωή έχει άμεση σχέση με την ατομική, την κοινωνική, αλλά και την εθνική επιβίωση…

Εντός του κοινοβουλίου, συχνά εξελίσσονται σκηνές αποκρουστικές. Απαξιωτικές εκφράσεις ,αλλά και ύβρεις, που προκαλούν αποστροφή αλλά και ντροπή. Αλλά και εκτός κοινοβουλίου, στα ΜΜΕ , αλλά και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθημερινά παρακολουθεί ο λαός αντιπαραθέσεις πολιτικών προσώπων που ξεφεύγουν από την στοιχειώδη κοσμιότητα και εξελίσσονται σε λασπολογίες και υβρεολόγια.

…Πρόσφατα, προέκυψε το σοβαρό θέμα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικού αρχηγού από την ΕΥΠ. Ένα θέμα που αντικειμενικά απαιτεί άμεση διερεύνηση και πειστικές απαντήσεις. Ένα θέμα, που στο μέτρο που ισχύει, αγγίζει όχι μόνο τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα των πολιτών στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων αλλά αγγίζει και γενικότερα τούς θεσμούς και το δημοκρατικό πολίτευμα…

Σε αυτό το σοβαρότατο θέμα, η αντίδραση του Πρωθυπουργού της χώρας ήταν άμεση και έμπρακτη. Άμεση, γιατί έγινε χωρίς χρονοκαθυστέρηση και έμπρακτη, γιατί απομάκρυνε από την ΕΥΠ τους εμπλεκόμενους, ακόμα και με κίνδυνο να αποδοθούν ευθύνες πριν από την διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος …

Παρά ταύτα, η πολίτική ζωή του τόπου, σε εντεινόμενους ρυθμούς και συνεχώς, δονείται τεκτονικά από το θέμα. Η αντιπολίτευση ζητά άμεση παραίτηση τού Πρωθυπουργού αλλά και καταλογισμό ποινικών ευθυνών…Για ένα θέμα (επαναλαμβάνω πολύ σοβαρό) αλλά που ακόμα δεν έχει διερευνηθεί για την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων.

Γιατί τα μέχρι τώρα πραγματικά γεγονότα είναι:
Ότι πρόκειται για μια επισύνδεση τηλεφώνου ενός σημερινού πολιτικού αρχηγού, που έγινε για ένα τρίμηνο, σε εποχή που δεν είχε ακόμα εκλεγεί στην ηγεσία.

Ότι πρόκειται για παρακολούθηση, που έγινε όχι από κακόβουλο ιδιώτη ή ύποπτο κέντρο, αλλά από την επίσημη θεσμική υπηρεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας .

Ότι, όπως προβλέπεται, έγινε με την άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα.

Βέβαια τα αρμόδια όργανα, που είναι επιφορτισμένα με την διαφύλαξη των θεσμών, θα διερευνήσουν τη σοβαρή αυτή υπόθεση και σίγουρα θα δώσουν απαντήσεις τεκμηριωμένες και πειστικές. Απαντήσεις που, βέβαια, θα καταλογίσουν και ευθύνες, εφ όσον υπάρχουν, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε θεσμικά νομοθετικά κενά, που ίσως επιτρέπουν τέτοιες ενέργειες.

Και αυτά τα αρμόδια όργανα είναι η Βουλή, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και η δικαιοσύνη! Δεν είναι ούτε οι αντιπολιτευτικές κραυγές και ύβρεις, ούτε το διαδίκτυο …

…Συνειρμικά, μου έρχεται στον νου ένα σχόλιο που έκανε ο Σπουδαίος φιλόσοφος Μπέρναρντ Σω, όταν ρωτήθηκε για το πράγματι σπουδαίο λογοτεχνικό έργο του Όσκαρ Γουάλντ, το De Profundis. Είπε τότε : « Μια ακίνδυνη ρουκέτα, που όλοι την έπαιρναν για τορπίλη…».

Δεν ξέρω εάν στο τέλος, η υπόθεση της τηλεφωνικής υποκλοπής αποδειχθεί ακίνδυνη ρουκέτα ή τορπίλη. Προσωπικά εύχομαι και ελπίζω να είναι ακίνδυνη ρουκέτα, που θα πυροδοτήσει διορθωτικές θεσμικές ενέργειες και δράσεις για την θωράκιση του Δημοκρατικού κεκτημένου μας.

Μέχρι το τελικό πόρισμα όμως, προσήλωση στο μέτρο!

Γιατί η προσήλωση στο μέτρο, οδηγεί στήν μακροζωία, την ευζωία και την ευτυχία.

Ενώ η απώλεια του μέτρου μικραίνει τη διάρκεια της ζωής, ευτελίζει την ποιότητα της και παράγει δυστυχία ...

Σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα