karlatira_panagiota

Ένα απόστημα και η περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Παναγιώτα Καρλατήρα

Πριν από λίγες μέρες μια φίλη εμφάνισε απόστημα σε δάχτυλο του χεριού. Επισκέφθηκε το φαρμακείο της γειτονιάς κι έλαβε χρήσιμες οδηγίες για πλύσεις με αντισηπτικά  και μια αντιβίωση - δίδεται μεν σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά με ιατρική συνταγή που στην προκειμένη περίπτωση έλειπε, μόνο που αυτό είναι ένα θέμα αυτοτελές...

Ωστόσο, ο πόνος και το οίδημα του αποστήματος την ανησύχησαν και την κινητοποίησαν να βρει γιατρό. Ζήτησε τη συνδρομή μου. Της πρότεινα να πάει στη Μονάδα της Αλεξάνδρας, το πρώην ΙΚΑ, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Μού είπε πως θα προτιμούσε να παει σε δερματολόγο εφημερεύοντος νοσοκομείου. Της είπα πως στα νοσοκομεία που εφημερεύουν πρέπει να πηγαίνουν οι ασθενείς με επείγον πρόβλημα υγείας. Και πως το απόστημα είναι επείγον αλλά ήσσονος σημασίας, πχ σε σχέση με ένα έμφραγμα ή βαρύ κάταγμα. Μου απάντησε πως θα αισθάνεται πιο ασφαλής σε ένα νοσοκομείο....Οι επιλογές ήταν "Ανδρέας Συγγρός" κι "Ευαγγελισμός".

"Πάμε στο Συγγρός. Πόσο κόσμο να έχει; Αλλά όσο και να έχει, είναι μεγάλο κι εξειδικευμένο νοσοκομείο, θα έχει και γιατρούς" μοιραζόταν τις σκέψεις της μαζί μου. Άφιξη στις δέκα το βράδυ, σε ένα σκοτεινό και ήσυχο νοσοκομείο. "Έχει κίνηση μεσα;" ρωτά ανυπόμονα στην πύλη. "Όχι, ήσυχα, σε κανα τετράωρο θα έχετε τελειώσει" της απαντάει ο υπεύθυνος, αφήνοντας την άφωνη. Ανένδοτη προχώρησε στο εσωτερικό.

Ο σεκιουριτάς σε ρόλο και υπευθύνου υποδοχής και διανομής δελτίων προτεραιότητας την ρώτησε αν ειναι επείγον το πρόβλημα της (αυτοαξιολόγηση) και στην κατάφασή της τής ζήτησε να δει την πληγή (!). Μετά τής έδωσε το νούμερο 101 και της είπε πως ήταν στον γιατρό το 66. "Σε πόση ώρα θα περάσω"; "Α, πρέπει να έχετε υπομονή, είναι δυο γιατροί μόνο, βλέπουν περίπου 10 άτομα την ώρα...". Στην πρώτη μισή ώρα δεν είχε μπει ούτε βγει κάποιος. "Πάμε στην Αλεξάνδρας;" ρώτησα. "Όχι, πάμε να δούμε στον Ευαγγελισμό, γιατί εκεί θα έχει λίγους στον δερματολόγο" ήταν η απάντηση...

Στον "Ευαγγελισμό" η εικόνα ήταν αυτή που φανταζόμουν και που πιθανόν φαντάζεστε οι περισσότεροι: εκατοντάδες άνθρωποι, στους εσωτερικούς χώρους αναμονής, στα παγκάκια στους εξωτερικούς χώρους, άνδρες της υπηρεσίας φύλαξης παντού σε ρόλους κομβικούς, κατηύθυναν τον κόσμο στο γραφείο κίνησης, το γραφείο διαλογής, τα τμήματα της εφημερίας. Παρά τον συνωστισμό, υπήρχε τάξη και ηρεμία. Στο γραφείο κίνησης η ουρά μίκραινε γρήγορα, ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία κι έτοιμο το εισητήριο για να προχωρήσουμε στο γραφείο διαλογής. Το απόστημα παλι σε πρώτο πλάνο και η γιατρός παραπέμπει στους χειρουργούς.

"Μα, δερματολόγο χρειάζομαι", είπε η φίλη, αλλά δεν έλαβε απαντηση. Έξω απο το χειρουργικό γινόταν το αδιαχώρητο -με περιπατητικούς ασθενείς, να σημειωθεί βεβαίως. Τουλάχιστον 100 άτομα σε αναμονή χωρίς φαινομενικά να προκύπτει πουθενά το περίφημο "επείγον". Άντεξε στην αναμονή και τον πόνο μια ώρα μονολογώντας "οι γιατροί του Ευαγγελισμού ξέρουν. Εδώ χειρουργήθηκε ο πατέρας μου, στο εφημερεύον νοσοκομείο αισθάνομαι σίγουρη".

Όλη η στρεβλή αντίληψη για το σύστημα υγείας της χώρας, με τα υδροκέφαλα νοσοκομεία που δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες σε κάθε εφημερία αλλά νοσηλεύουν τελικά μερικές δεκάδες πραγματικά επείγοντα, συμπυκνωμένη σε λίγες λέξεις. "Κι αν ειναι νέοι ειδικευόμενοι πώς θα τους καταλάβεις; Ότι ξέρουν;" την προκάλεσα. "Είναι θέμα γιατρού ή δομής ή συστηματος; Από πού αντλείς τη σιγουριά σου; Γιατί πρέπει να είσαι σε ενα νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευθεί ο πατέρας σου στην καρδιοχειρουργική για να δουν το απόστημα στο χέρι σου;" την βομβάρδισα με ερωτήσεις.

Στις 12 το βράδυ φτάσαμε στην Τοπική Μονάδα Υγείας της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η παθολόγος συζητούσε με τις νοσηλεύτριες. Μας υποδέχτηκαν σχεδόν με... χαρά - πιθανότατα ως ενα ευχάριστο διάλειμμα απο μια βαρετή βραδιά. "Δεν εφημερεύει δερματολόγος αλλά μπορούμε να δούμε το απόστημα", μας ενημέρωσαν.

Κατέγραψαν την ασθενή, η προηγούμενη είχε πάει στις οκτώ το βράδυ (!). Άνοιξαν και καθάρισαν το απόστημα, έδωσαν οδηγίες, έγραψαν συνταγή αντιβίωσης, καθησύχασαν την ασθενή. Σε λιγότερο απο 15 λεπτά το θέμα είχε λήξει.

Το απόστημα της φίλης είχε σπάσει. Όχι όμως και το απόστημα που είχε δημιουργηθεί και μεγαλώσει στο μυαλό της για το τι σημαίνει λήψη παροχής υπηρεσίων υγείας, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας. Δεν είναι φυσικά η μόνη που ταλαιπωρείται από την έλλειψη ενημέρωσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση βαυκαλίζονται ότι υλοποιούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της υγείας, μετά το ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τους 3.800 οικογενειακούς γιατρούς. Η μεταρρύθμιση προχωρά με ρυθμό χελώνας -η προθεσμία υλοποίησης και ολοκλήρωσης έχει παραταθεί επανειλημμένα- αλλά ακόμη και οι 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν, είναι επί της ουσίας "κλειστές" για το κοινό.

Γιατί ουδείς έχει επικοινωνήσει τι είναι, τι προσφέρουν, τι σημαίνουν για το δημόσιο σύστημα υγείας, για τους πολίτες. Το παραδέχθηκε σε χθεσινή ημερίδα για την ΠΦΥ και τις ΤΟΜΥ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ότι υπάρχει πρόβλημα με το τι (δεν) γνωρίζει ο κόσμος για τις ΤΟΜΥ και είπε πως σκέφτονται τώρα να ενημερώσουν τους συλλόγους ασθενών για να επικοινωνηθεί μέσω αυτών. Θετικό, χωρίς αμφιβολία. Όπως και ότι είναι κωμικοτραγικό ότι στην στην Αριστοτέλους σχεδιάζουν τρία χρόνια τώρα την περίφημη μεταρρύθμιση και δεν είχαν σκεφθεί με ποιο τρόπο αυτή θα... έφτανε και στους άμεσα αποδέκτες της, τους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΛΟΛ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κράτος έχουν μόνο οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ , τα σύνολα ανθρώπων με ΚΟΙΝΑ στοιχεία . Και στις ευρωπαϊκές γλώσσες το SOCIETAS βγαίνει από το SOCIUS (=συγγενής) . Άρα προφανές είναι ότι : Όπως στις ΗΠΑ ένας Σομαλός της Μινεσσότας δεν πληρώνει γιατρούς και συντάξεις για έναν Έλληνα της Αστόριας , το ίδιο θα ισχύσει κι εδώ , απλά αλλάζουμε την Μινεσσότα με την Λέσβο, αλλά η αρχή είναι η ίδια . Το κοινωνικό κράτος λοιπόν καταργήθηκε οριστικά αρχές του 2015 με τα Μη Σύνορα , δεν έχει πλέον καμία ηθική νομιμοποίηση . Αριθμητική λογική δεν είχε ποτέ , είναι ελλειμματικό εδώ και δεκαετίες .

Η άλλη άποψη

Γιατί δεν πήγατε σε ένα ιδιώτη γιατρό; Πολλοί άριστα εκπαιδευμένοι γιατροί στο κέντρο της Αθήνας παίρνουν 20-30 ευρώ επίσκεψη. Από το ίντερνετ μπορείτε να ελέγξετε το βιογραφικό του και το επιστημονικό του έργο πριν πάτε και να επιλέξετε εσείς. Αν πάτε στα ΤΟΜΥ του σύριζα, σε ποιον θα πέσετε; Ξέρετε τι σημαίνει Γενικός γιατρός στην Ελλάδα; Δεν μιλάω για εξαιρέσεις που πάντα υπάρχουν. Με τι κριτήρια προσλαμβάνονται; Με μια απλή αίτηση...Σε λίγο θα μας στέλνουν υποχρεωτικά σε αυτούς. Στην Αγγλία, που θέλουν να μας επιβάλουν το σύστημά της, το μέσο ραντεβού για γενικό γιατρό είναι 7-14 μέρες και η παραπομπή από αυτόν σε γιατρό ειδικότητας σε 2-3 μήνες. Αυτή είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού που είναι ανθρώπινο δικαίωμα;

Ενας ρεαλιστης

Τι ανοητα πραγματα γραφεται; κατ αρχην ο ΓΙ δεν ειναι ειδικος γιατρος ειναι ενας γιατρος λιγο απο ολα της ξεπετας το μονο που μπορει να κανει ειναι απλουστατες πρωτες βοηθειες λιγο πιο πολυ απο τον αγροτικο. Για το αποστημα χρειαζεται ειδικος χειρουργος ουτε παθολογος ουτε γιατρος ξεπετας. Το οτι εφαρμοζουν αυτο το χαλι στην ευρωπη δεν σημαινει πτι πρεπει να ακολουθησπυμε. Το καλο να ακολουθουμε πχ το συστημα υγειας των ηπα

μάλλον περισσότερο

ασφαλιστής είσαι, παρά ρεαλιστής

real άσχετος

"Ο γενικός ιατρός δεν είναι ειδικός ιατρός." Με την στενή έννοια του όρου "ειδικός" ως προς μία υποειδικότητα της Ιατρικής όντως ισχύει. Η έννοια ειδικός δεν είναι αόριστη ούτε αυτοαποδιδόμενη. Σημαίνει να έχει κάνει κάποιος ειδικότητα μετά το πτυχίο Ιατρικής. Οι γενικοί γιατροί έχουν κάνει σαφώς ειδικότητα Γενικής Ιατρικής για 4 χρόνια και οσονούπω 5. Είναι ως εκ τούτου οι ειδικοί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένας γενικός ιατρός του ΕΣΥ δεν υπολείπεται σε τίποτα από έναν συνάδελφό του πχ καρδιολόγο, ούτε βαθμολογικά ούτε μισθολογικά. Ο καρδιολόγος πχ γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του ενώ ο γενικός ιατρός έχει ας το πω απλά τον ίδιο όγκο γνώσης μοιρασμένο σε πολλά αντικείμενα. Γιαυτό και είναι αδύνατον να γνωρίζει όσα ο γιατρός της επιμέρους ειδικότητας, αλλά τόσο ώστε να υποδεχθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο το περιστατικό το οποίο στατιστικά διεκπεραιώνει σε ποσοστό 90%. Αυτά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα παραπέμπει στον κατάλληλο που έχει την περισσότερη και πιο εξειδικευμένη γνώση, και όχι όπου ο κάθε ένας με το μυαλό του θα ήθελε (πχ σε δερματολόγο για απόστημα).

Κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν

που πολλές κοινωνίες σε ανατολή και δύση επιλέγουν να έχουν το πρωτοβάθμιο σύστημα με γενικό οικογενειακό γιατρό. Είναι βλάκες ή έξυπνοι?

Επείγον :

Μια έγκυος γυναικα στην Ολανδια δεν βλέπει ποτέ γυναικολόγο ούτε πριν ούτε κατα την γεννά. Όλα τα κάνουν οι μαίες !!! Ο γυναικολόγος ειναι για τις επιπλοκες . Μια έγκυος στην Ελλάδα θεωρεί περίθαλψη να έχει το γιατρό στο τηλεφωνο οποτε θελει , να υστερίαζει σε οποίο δημόσιο νοσοκ θελει οποτε θελει και να βρίζει οτι δεν την εξυπηρετούν ! Το πρόβλημα ειναι απλα πρόβλημα θράσους του Έλληνα . Μια χαρά ξέρει οτι δεν ειναι επείγον - μια χαρά ξέρει οτι εκμεταλλεύεται το σύστημα . Το μεγάλωσαν να ειναι παράσιτο

Και επιπλεόν να βάζει την υγεία της

σε κίνδυνο. Και να χρεώνει τον φορολογούμενο με βλακεία. Χωρίς ντροπή, χωρίς σκέψη. Και να θεωρεί τον ολλανδό πολιτη, ή όποιο ευρωπαίο ένοχο για τη δική της κατάντια. Και να ζητάει περισσότερα λεφτά λες και τα δικαιούται. Και συνεχίζεται η ιστορία.

Πήγαινε λοιπόν

Πήγαινε λοιπόν σκάστε τα σε ιδιώτη να τον ρωτάς αν θα φας φακές κ αν τα αέρια ειναι φυσιολογικα και να τον πληρώσεις 10 χιλ για μια διαδικασία που παει μονη της . Αυτο σου λέω

! Ακριβώς

!!!

Τεπ

Το άνοιγμα των έπειγοντων θάνατο πουληθεί απο την κυβέρνηση: άνοιξαν τα νοσοκομεία όλα πηγαινεται οποτε θέλετε . Οι ίδιοι λαϊκιστές έκοψαν τα 5 ευρώ επίσκεψη και το πούλησαν με πρωτοσέλιδα σε κομματικές εφημερίδες σανεγαλη τομή . Δεν μπορεις να βάλεις το λύκο να φιλάει τα πρόβατα - αυτο ειναι το πρόβλημα

AMALIA

Γι αυτό ο κόσμος κάνει ιδιωτικές ασφαλίσεις κι εξυπηρετείται ανθρώπινα σε συνεργαζόμενα εξεταστικά κέντρα .

Makis

πειγε σε τομυ εκανε την δουλεια της τακα τακα και γραφει κατα των τομυ οτι ειναι κλειστες και για τους ασθενεις και φταιει το υπουργειο και και και το μυαλο της φιλης της και πολλων αλλων φταιει

.

έχετε δει το χάλι των πρώην ΙΚΑ; Ψυχή μέσα, οι γιατροί παίρνουν μισθό διευθυντή και εδώ και χρόνια βαράνε μύγες και οι ασθενείς συσσωρεύονται στα νοσοκομεία. Απαράδεκτη κατάσταση!

Se farmakopoio phge?

ha, ha, ha.

Επιτέλους φτιάξτε ένα σύστημα

πρωτοβάθμιας υγείας με τους γενικούς γιατρούς, τη νοσοκόμα, τη μαία. Για πρόληψη και πρωτοβάθμια θεραπεία κλπ. Είναι μία ολόκληρη λίστα με λόγους γιατί η υπόλοιπη ευρώπη, ανατολική και δυτική, πολλές χώρες στην αμερική και στην ανατολή έχουν αυτό το σύστημα. Τα υπόλοιπα είναι αντιδραστικές φωνασκίες συνδικαλιστών και πολιτικών. Δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια (τα νοσοκομεία σας κοστίζουν απείρως περισσότερο) για να το κάνετε. Το αντίθετο εξοικονομείτε κεφάλαια και βοηθάτε άμεσα, σήμερα, τον ευατό σας και τα παιδιά σας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία