I'm not your toy: Οι Παλαιστίνιοι έγιναν το παιχνίδι του Ισραήλ
pollatos

Μάκης Πολλάτος

I'm not your toy: Οι Παλαιστίνιοι έγιναν το παιχνίδι του Ισραήλ

Με το αίμα 59 Παλαιστινίων βάφτηκε η εορταστική εκδήλωση Αμερικανών και Ισραηλινών για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική μετακίνηση της πρεσβείας της Αμερικής από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και οι Ισραηλινοί απάντησαν με ωμή βία: Με ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν κατά βούληση τους διαδηλωτές,με βόμβες και δακρυγόνα.

Βλέπετε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ επέλεξε την 14η Μαϊου, επέτειο συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, για να γίνουν τα πανηγυρικά εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι προχθές η πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν στο Τελ Αβίβ, εκεί όπου βρίσκονται οι πρεσβείες σχεδόν όλων των δυτικών χωρών στο Ισραήλ, διότι η Ιερουσαλήμ είναι μια διαφιλονικούμενη πόλη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που αμφότεροι θεωρούν πρωτεύουσά τους. Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.

Αυτό που είναι καινούριο είναι η προκλητικά εξόφθαλμη εύνοια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέρ του Ισραήλ. Εδώ και πολλά χρόνια οι Αμερικανοί φροντίζουν για την άμυνα του Ισραήλ προσφέροντας οπλικά συστήματα, τεχνογνωσία, οικονομική βοήθεια και διπλωματική αρωγή.

Πριν από λίγους μήνες, χωρίς κάποιον προφανή λόγο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αδαφορώντας για το γεγονός ότι με την απόφασή του θα εξαγρίωνε τους Παλαιστινίους. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα έγινε στις 14 Μαϊου, στην επέτειο για τα 70 χρόνια της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Κι όταν οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν ένα απάνθρωπο «παίγνιο σκοποβολής» με πραγματικά πυρά. Σημαδεύοντας το πλήθος των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν είχαν πρόβλημα να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιους και να τραυματίσουν χιλιάδες αμάχους.

Κλείσιμο
Αιματοχυσία πραγματική. Φρίκη και βαρβαρότητα. Ε, και; Οι ισχυροί του πλανήτη, οι διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΗΕ, αρκέστηκαν να κάνουν ανέξοδες και υποκριτικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση...

Προσέξτε την ειρωνεία: Όλα αυτά έγιναν δύο ημέρες μετά τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου το Ισραήλ έλαβε την πρώτη θέση με ένα τραγούδι εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών από τους ισχυρούς άνδρες, στο πλαίσιο του κινήματος #metoo. «I'm not your toy» -δεν είμαι το παιγνίδι σου- ήταν ο τίτλος του τραγουδιού με το οποίο το Ισραήλ κατέκτησε τη Eurovision...

Δύο ημέρες μετά τον διαγωνισμό τραγουδιού, οι Ισραηλινοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν σαν δολοφόνους, ή σαν... σκουπίδια τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Διότι οι κοινωνίες μας, ο πολιτισμός μας, εξεγείρεται και αντιδρά με τη σεξουαλική παρενόχληση, στήνει παγκόσμιες καμπάνιες διαμαρτυρίες εναντίον του Εβραίου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν που εξευτέλισε το Χόλιγουντ αλλά αντιδρά σαν να ανέχεται ή σαν να μην ενοχλείται από τη δολοφονία εν ψυχρώ δεκάδων αμάχων διαδηλωτών,ακόμη και μικρών παιδιών. Οποία υποκρισία...

Είναι αυτό όμως το νέο παιχνίδι της αμερικανικής κυβέρνησης. Που καταγγέλλει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν -διαλύοντας μια διεθνή σύμβαση που επιτεύχθηκε έπειτα από χρόνια πολυμερών διαπραγματεύσεων- επειδή ανησυχεί μήπως η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά ανέχεται την ύπαρξη πυρηνικών όπλων από το κράτος του Ισραήλ και απαιτεί τη σιωπή όσων τολμήσουν να ανοίξουν το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ. Δικαιοσύνη όμως δεν μπορεί να υπάρξει όταν χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Προφανώς στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ δεν είναι μόνος. Προφανώς, ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι επικεφαλής μιας ομάδας που θεωρεί ότι η Αμερική θα αποσταθεροποιήσει τους εχθρούς της με σκληρά μέτρα, ακραία ρητορική και πολιτική ακροδεξιών γερακιών.

Ουδείς, πολύ περισσότερο εμείς, έχει αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ. Είναι όμως απάνθρωπο να αντιμετωπίζονται όλοι οι Παλαιστίνιοι σαν τζιχαντιστές.

Και είναι υποκριτικό την ίδια ώρα που δολοφονούνται δεκάδες άμαχοι η κοινωνία της κατανάλωσης να βραβεύει χαζοτράγουδα της πλευράς που χρησιμοποιεί ωμή βία επειδή το τραγούδι «διακηρύσσει» ότι ουδείς έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει κάποιον άλλο σαν να είναι το παιχνίδι του...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ