Αθλοι ...αθλίων
matsikas

Ηλίας Κ. Μάτσικας

Αθλοι ...αθλίων

Μέχρι εχθές αισθανόμουν ικανοποιημένος από τη σχέση μου με την Εφορία, αφού διεκπεραίωνα τις υποθέσεις μου ηλεκτρονικά.

Μέχρι χθες όμως, που χρειάστηκε να επισκεφθώ τη ΔΟΥ Ψυχικού για να ζητήσω φορολογική ενημερότητα για τη διανομή οικοπέδου με την αδερφή μου.
Με το αποδεικτικό κατάθεσης της τελευταίας δόσης της οφειλής του φόρου εισοδήματος 2019 ανά χείρας, προσήλθα στο γκισέ βέβαιος για τη διεκπεραίωση της αίτησης που μου ζήτησαν να συμπληρώσω, ώστε ακολούθως να μεταβώ στο συμβολαιογραφείο για την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.
Φαίνεται, όμως ότι υπολόγιζα χωρίς τον κ. Πιτσιλή, αφού πληροφορήθηκα πλείστα όσα παράλογα:
1. «Τα χρήματα θα φανούν στο σύστημα μετά από τρεις εργάσιμες, ελάτε πάλι την Παρασκευή κατά το μεσημεράκι». Στο ερώτημα γιατί δεν αρκεί το καταθετήριο του ποσού στην Τράπεζα, η απάντηση ήταν «να τα στέλνατε με κάρτα για να φαίνονταν στο σύστημα άμεσα». Λες και τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα δεν θα τα εισέπρατταν. Θα τους τα «έτρωγε» η Τράπεζα.
2. Αλλά και έτσι να το είχα εξοφλήσει, υπάρχει και άλλο κώλυμα, μου ανακοινώνει ο «αρμόδιος» υπάλληλος. «Έχετε και ένα χρέος 982 ευρώ, που πρέπει να καταβάλετε σήμερα, αν θέλετε την Παρασκευή τη βεβαίωση». Χρέος, εγώ; Πόθεν; Εδώ, δυο μέρες αν καθυστερήσω την εξόφληση των δόσεων, λαμβάνω απανωτά emails και μηνύματα από την ΑΑΔΕ που με ενημερώνουν για την αναγκαιότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μου.
Εχετε μια οφειλή 821 ευρώ από το 2014, για το φόρο εισοδήματος του 2013 της μητέρας σας, λένε τα κιτάπια του «αρμόδιου» υπαλλήλου. «Και αφού είστε κληρονόμος, πρέπει να καταβάλετε 982 ευρώ με τα πρόστιμα(!) που έχουν επιβαρύνει το αρχικό ποσόν».
Αρχίζει να επηρεάζεται το νευρικό μου σύστημα, να σκέφτομαι την αείμνηστη Φροσούλα μας που όχι μόνο χρέη δεν μας άφησε, αλλά φρόντισε να μας έχει ...προκαταβάλει και χρήματα για τα έξοδα κηδείας, τάφου και για την κάλυψη φόρων κληρονομιάς.  Για να μη μας επιβαρύνει... 
Συναισθηματικά φορτισμένος, παίρνω το χαρτί με τα... χρέη μου, και χωρίς καθυστέρηση καταφεύγω στο πληκτρολόγιο του κομπιούτερ για να εκφράσω την απόγνωσή μου για αυτό το άθλιο κράτος που δεν λέει να εκσυγχρονιστεί και να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη.
Αιφνιδίως άρχισα να «φορτώνω» σκεπτόμενος και τους άμοιρους ηλικιωμένους Συνέλληνες σε απομακρυσμένα χωριά, που για να βρουν ΔΟΥ για να τους ...«κληρονομήσουν» αντίστοιχο με το δικό μου θέμα, υποχρεώνονται να «ταξιδέψουν» ολόκληρη μέρα για να πληροφορηθούν τα χαράτσια που τους επιφυλάσσει το ελληνικό κράτος.  
Και τώρα πια θυμώνω:
- Γιατί, βρε αθεόβοβοι, με ενημερώνετε με μηνύματα στη θυρίδα μου στο my Taxis και με email για κάθε χρέoς εκτός από την οφειλή που μου... «κληρονομήσατε»;
- Ποιος σας έδωσε, βρε αθεόφοβοι, το δικαίωμα να διογκώνετε τα χρέη μου και να με θεωρείτε, στα κιτάπια σας, μπαταχτσή;
- Και γιατί, βρε αθεόφοβοι, όταν υπέβαλα τη δήλωση δεν την εκκαθαρίσατε επιτόπου, για να εισπράξετε και τον αναλογούντα φόρο των 821 ευρώ, παρά τότε τράβηξα τα πάνδεινα με τις ...αναδρομικές τροποποιητικές μετά προστίμων για κάτι άνευ αξίας παλιοχώραφα στην ιστορική Καρύταινα;  
- Τέλος, και αυτό είναι το πιο σοβαρό: Κύριοι, ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν φροντίσατε να έχετε βάλει τα 821 ευρώ στα ταμεία του χρεοκοπημένου κράτους, που όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα προηγούμενα χρόνια είναι απολύτως βέβαιον ότι θα είχατε εισπράξει;
'H διαφωνείτε, κύριε Πιτσιλή;
Θα κάνετε κάτι για όλα αυτά, κύριε Πιτσιλή μου;  (Και βέβαια δεν εννοώ τον κ. Πιτσιλή προσωπικά. αλλά όλουw τους Πιτσιλήδες που βρίσκονται σε αυτές τις καρέκλες).
Τελικά, οπως μου επισήμανε καλός συνάδελφος, οι Αμερικανοί έχουν δίκιο που λένε ότι «ο άνθρωπος από δύο πράγματα δεν γλιτώνει: από τον θάνατο και τους φόρους». Τελικά  επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της δικής μου μητέρας. Μόνο που στη δική μας περίπτωση όπως φαίνεται τα σπασμένα τα πληρώνω εγώ....
----------------------------------------------------------------------------
* Ο Ηλίας Κ. Μάτσικας είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ