Κωδικός... Μενδώνη!
matsikas

Ηλίας Κ. Μάτσικας

Κωδικός... Μενδώνη!

Η ιλαροτραγωδία με την έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Καρύταινα και τις κωμικοτραγικές αντιδράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας καλά κρατεί.

Αναρωτιέμαι όμως, αν υπάρχει σωτηρία για αυτόν τον τόπο από την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αφού για δεύτερη φορά - τώρα για να μη διακοπεί η έκθεση - χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (την πρώτη φορά ήταν για να μη... ματαιωθεί), προκειμένου να παραχωρηθεί στην εποχική αρχαιοφύλακα ο... κωδικός για τη λειτουργία του συναγερμού στο πυργόσπιτο της Λεβένταινας, όπου φιλοξενείται η έκθεση.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε ύστερα από επιστολή-έκκληση του προέδρου του Συλλόγου που διοργανώνει τις εκδηλώσεις προς την υπουργό για να μην μπει λουκέτο στην έκθεση.

Γιατί; Σε ποιο ...παράπτωμα είχε υποπέσει η συγκεκριμένη διοργάνωση; Η απάντηση εδώ επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του κωμικοτραγικού της όλης ιστορίας: Τα εκθέματα, προερχόμενα από την ιδιωτική συλλογή του συλλέκτη Γιώργου Κωστόπουλου, που τα παραχώρησε ακριβώς γι΄ αυτόν τον σκοπό, είχαν ασφαλιστεί, με όρο φυσικά και τη λειτουργία συναγερμού στο κτίριο. Μόνον που ο Έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας αρνήθηκε να παραχωρήσει τον κωδικό του συναγερμού στη φύλακα με το αιτιολογικό ότι δεν είναι μόνιμη αλλά εποχική. Κατόπιν αυτού, και όπως ήταν επόμενο, ο συλλέκτης απαίτησε την απόσυρση των αντικειμένων του, δεδομένου ότι δεν θα υπήρχε καμία διασφάλισή τους.

Εν τέλει, ευτυχώς, πάλι την τελευταία στιγμή έσωσε την κατάσταση η... από μηχανής θεά υπουργός.

Την εξέλιξη αυτής της τρελής γραφειοκρατικής ιστορίας είχα πληροφορηθεί από ανάρτηση στο protothema.gr τότε, που πάλι με ευθύνη της ίδιας υπηρεσίας κινδύνευσε με ματαίωση η έκθεση, γιατί παρά τις νόμιμες διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί επί οκτάμηνο, η άδεια λειτουργίας της στο συγκεκριμένο μνημείο παρέμενε στα συρτάρια της Εφορείας. Κάτι, που ανέφερα και προσωπικά σε άρθρο μου υπό τον τίτλο «Καρύταινα καλεί Μενδώνη».

Οι περιπέτειες όμως αυτής της έκθεσης φαίνεται ότι συνεχίζονται, εκτός από το θέμα του συναγερμού, αφού, όπως πληροφορήθηκα, επισκέπτες που έκαναν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στην Καρύταινα Παρασκευή και Σάββατο 20 και 21 Αυγούστου βρήκαν την πόρτα του Πύργου της Λεβένταινας που την φιλοξενεί, κλειστή! Η έγκαιρη ενημέρωση που θα έπρεπε να έχει γίνει, κάπου χάθηκε πάλι στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας...

Για να μη σας κουράσω άλλο, παραθέτω την ...«υπεύθυνη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων» από τον αρμόδιο προϊστάμενο αρχαιοτήτων παραθέτοντας την απολαυστική (τηρώντας και την ορθογραφία: “της αρχαιοφύλακας” και παραλείποντας τα αναφερόμενα ονόματα των υπαλλήλων) απάντησή του μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού με τον πρόεδρο του Συλλόγου και τις οδηγίες του Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Γ. Διδασκάλου, όπως αναφέρει και στο ηλεκτρονικό μήνυμά του ο αρμόδιος διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων:

anakinosi
«Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της Υπηρεσίας!

Μέχρι πριν λίγο που είδα την αλληλογραφία, δεν γνώριζα το συμβάν με τη χειρόγραφη και ανυπόγραφη ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στις 19.8.2021 στον Πύργο της Λεβένταινας, δεδομένου ότι από 16.8. - 3.9.2021 τελώ σε κανονική άδεια.
Όπως μόλις τώρα ενημερώθηκα, οι συνεννοήσεις για την απουσία της αρχαιοφύλακας ΙΔΟΧ κ. ........ την Παρασκευή 20.8.2021 ήταν εν γνώσει των αρχαιολόγων της ΕΦΑΑΡΚ ................... και θα έπρεπε να σας είχαν ενημερώσει εγγράφως με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το Σάββατο 22.8. η κ. ........ είχε ρεπό και όπως η ίδια μου εγνώρισε πριν λίγο, είχε ενημερώσει σχετικά τον συλλέκτη κ. Κωστόπουλο. Επίσης την Τρίτη που συνήθως ο Πύργος είναι κλειστός (λόγω ρεπό), αύριο 24.8.2021 θα είναι ανοιχτός».
Εχθές Κυριακή 22.8.2021 ο Πύργος ήταν κανονικά ανοιχτός.
Σύντομα και εντός της ημέρας θα ενημερωθείτε για τη διάθεση των κωδικών του συναγερμού στην κ. ....... μετά τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου».

Ελπίζω αυτή να είναι και η τελευταία περιπέτεια της πολύπαθης έκθεσης και να μην υπάρξουν αντίστοιχες κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και στα άλλα μνημεία της Καρύταινας (Κάστρο, Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Γεφύρι πεντοχίλιαρου, έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων) όπου έχουν προγραμματιστεί αναστηλωτικές εργασίες και στις οποίες εμπλέκεται η Εφορεία.

----------------------------------------------------------------------------------------
* Ο Ηλίας Κ. Μάτσικας (imatsikas@gmail.com) είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ