«Τι είπαν, τι έκαναν»
tziovaras_grigoris

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Τι είπαν, τι έκαναν»

Η προεδρική εκλογή είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός στην αυγή της νέας χρονιάς, που, όπως παραδέχονται συνεργάτες του, σηματοδοτεί και το τέλος της «περιόδου χάριτος» που είχε η κυβέρνηση κατά το α’ εξάμηνο από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζουν συνεργάτες του, ξεδίπλωσε από τον Ιούλιο «τα κεντρώα και ισχυρά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά» της κυβέρνησής του, η οποία «ξεκίνησε δυναμικά στην οικονομία και την ασφάλεια, έδειξε σύγχρονο πρόσωπο στα κοινωνικά και χάραξε νέα πολιτική στο Μεταναστευτικό».

Η πεποίθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τη χρονιά που φεύγει η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής που θα αποδώσουν καρπούς το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζουν ότι τη νέα χρονιά θα χτίσει πάνω στα θεμέλια που δημιούργησε με δύο βασικούς πυλώνες που θα σφραγίσουν την κυβερνητική τετραετία:

Πρώτον, την ανάληψη μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών που θα βγάλουν τη χώρα από τη δεκαετή κρίση.

Δεύτερον, την εστίαση στα ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως λένε από το περιβάλλον του, είναι να διατηρήσει και να διευρύνει την πολιτική κυριαρχία που έχει εξασφαλίσει από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της Ν.Δ. Και, όπως συμπληρώνουν, το 2020 θα είναι η χρονιά κατά την οποία «θα φανεί αν επιτυγχάνει τον στόχο του».


Οι στοχοι

Συνοπτικά, οι προκλήσεις που θα κρίνουν αν θα παραμείνει το θετικό πρόσημο που διατηρεί η κυβέρνηση είναι οι ακόλουθες:

Κλείσιμο
■ Διπλωματικός μαραθώνιος με εστίαση στα Ελληνοτουρκικά: Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης θα υπογράψει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ενώ θα ακολουθήσει και η υπογραφή της συμφωνίας από την Ιταλία. Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Στις 29 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τον Απρίλιο θα βρεθεί στο Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει την άνοιξη και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Από τις εξελίξεις το 2020 θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό η μελλοντική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

■ Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: Στο α’ εξάμηνο του 2020 θα τεθεί επίσημα στο Eurogroup και αναμένεται να ληφθεί απόφαση. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η μείωση του κόστους δανεισμού και η θετική πορεία της οικονομίας βοηθούν στην επίτευξη του στόχου ώστε να ισχύσει από το 2021, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

■ Επενδυτικά σχέδια: Οι κινήσεις που έχουν γίνει σε επενδυτικό επίπεδο αναμένεται να αποδώσουν το 2020 με το ξεκίνημα μεγάλων επενδυτικών projects, αρχής γενομένης με τις περίφημες μπουλντόζες στο Ελληνικό.
■ Ασφαλιστικό: Στους πρώτους μήνες του 2020 θα τεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα αίρει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι απλό και δίκαιο, καθώς θα συνδέει τις εισφορές με το ύψος των συντάξεων.

■ Πορείες: Στις αρχές της χρονιάς θα έρθει επίσης προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις πορείες, ώστε να πάψει η τυραννία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που ταλαιπωρούνται από κάποιες δεκάδες που κλείνουν ολόκληρο το κέντρο.

■ Υγεία: Το 2020 θα τεθεί το νέο πλαίσιο για τη δημόσια υγεία, που θα προβλέπει εξορθολογισμό του συστήματος, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη και Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με πιλοτικές εφαρμογές σε τρία νοσοκομεία.

■ Παιδεία: Με το ξεκίνημα της χρονιάς εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση.

■ Ακίνητα: Ετοιμάζονται και θα εφαρμοστούν μέσα στον χρόνο οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που θα είναι πιο δίκαιες. Παράλληλα θα ακολουθήσει νέος γύρος μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

■ Εκλογικός νόμος: Πρόκειται για σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα δίνει ισχυρό bonus στο πρώτο κόμμα. Θα δίνεται έτσι κυβερνητική λύση στις διπλές κάλπες που θα ακολουθήσουν, αφού οι ερχόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

■ Μεταναστευτικό/Προσφυγικό: Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέα ατζέντα (από αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου έως κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων) και το 2020 θα κριθεί αν τα νέα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα ή όχι.

■ Πράσινη ανάπτυξη: Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα στα οποία ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Αποκορύφωμα αυτού του στόχου θα είναι η πραγματοποίηση στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.


«Το είπαμε, το κάναμε»

Στον απολογισμό του 2019 που έκαναν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου καταγράφηκαν δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλες κινήσεις που συνιστούν δείγματα γραφής για την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων που ανελήφθησαν. Σε σχετικό έγγραφο με τίτλο «Το είπαμε, το κάναμε» καταγράφονται 60 δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν τις πρώτες 180 ημέρες διακυβέρνησης. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:

● Μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και ο φόρος μερισμάτων από το 10% στο 5%.

● Ηρθησαν δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα.

● Με το σχέδιο «Ηρακλής» μειώνονται κατά περίπου 40% τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια.

● Συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και ξεκίνησε το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (Ελληνικό, Σκουριές, λιμάνι του Πειραιά).

● Στον φορολογικό νόμο προβλέφθηκε πρόσθετο κίνητρο για προσέλκυση επενδυτών με τη θέσπιση του καθεστώτος «non-dom / φορολογικού κατοίκου», ώστε ξένοι επενδυτές που επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο φορολογικής κατοικίας και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους με το κατ’ αποκοπή ποσό των 100.000 ευρώ.

● Με τον νέο φορολογικό νόμο μειώνεται ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά μία μονάδα ο συντελεστής για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ σε όλα τα κλιμάκια, με ανώτατο τον συντελεστή 44% από 45%.

● Μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε 13% για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα, αλλά και στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες από 13% σε 6%.

● Με τον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης, με έναρξη εφαρμογής το β’ εξάμηνο του 2020.
● Βελτιώθηκε το πλαίσιο των 120 δόσεων για αποπληρωμή οφειλών στην Εφορία, ενώ επεκτάθηκε η ρύθμιση και σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.
● Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

● Με τον φορολογικό νόμο εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες.
● Ανεστάλη η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1/1/2006 και εφεξής, όπως και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

● Με τον αναπτυξιακό νόμο λαμβάνονται μέτρα κατά της επισφαλούς εργασίας: αυξάνεται κατά 12% η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους, προβλέφθηκε η εντός διμήνου καταβολή των δεδουλευμένων, δημιουργείται μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας.

● Θεσπίστηκαν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις (εκπτώσεις από τις ακαθάριστες δαπάνες) προκειμένου να δίνουν μετοχές στους εργαζομένους και παροχές σε είδος, όπως χορήγηση καρτών για τις αστικές μετακινήσεις, αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

● Χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί.

● Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

● Ελήφθη μέριμνα για να πάνε περίπου 30.000 περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς το 2019-2020.

● Εξαιρέθηκαν οι πολύτεκνοι από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.

● Κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα (άρθρο 21) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως δίχτυ ασφαλείας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους οικονομικά αδύναμους.

● Απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

● Παρατάθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι 30 Απριλίου του 2020.

● Από 1ης Δεκεμβρίου τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου με επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε ταξί, ιδιωτικά Ι.Χ. όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, όπως παιδικές χαρές, κέντρα διασκέδασης.

● Ξεκίνησε η πρώτη φάση της διάθεσης ογκολογικών φαρμάκων μέσω 11 ιδιωτικών κλινικών στην Αττική χωρίς καμία επιβάρυνση των ασθενών.
● Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρόληψη 1.500 ειδικών φρουρών.

● Στις αρχές Νοεμβρίου παρελήφθησαν 59 νέα περιπολικά που εντάχθηκαν στην καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

● Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με αυστηροποίηση ποινών για τους δράστες επιθέσεων σε δημόσιους χώρους, κατοχή εκρηκτικών υλών, αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών αφού εκτίσουν 22 έτη και όχι 17, μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ