LIVE

Κορωνοϊός

pantagias1

Το υποκείμενο νόσημα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Πανταγιάς

Ο κορωνοϊός επιταχύνει τη βίαιη ωρίμανση της πολιτικής. Το σημαντικότερο, προκαλεί ασφυξία στον λαϊκισμό. Και τούτο διότι οι εκφραστές του «δεν αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις ως συστατικό στοιχείο της ίδιας της πραγματικότητας, αλλά ως μέσο για να στραφούν εναντίον της» (Μιχάλης Σπουρδαλάκης, «Λαϊκισμός και Πολιτική»). Στην ουσία ο λαϊκισμός συνιστά άρνηση της πολιτικής, έχοντας ψυχολογικό υπόστρωμα τον ατομικό και συλλογικό ναρκισσισμό. Οι λαϊκιστές με το στρατήγημα «λαός ή ελίτ» εμφανίστηκαν υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων. Eτσι, άλλωστε, εξηγείται και η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια των μνημονίων.

Ο κορωνοϊός επιταχύνει τη βίαιη ωρίμανση της πολιτικής. Το σημαντικότερο, προκαλεί ασφυξία στον λαϊκισμό. Και τούτο διότι οι εκφραστές του «δεν αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις ως συστατικό στοιχείο της ίδιας της πραγματικότητας, αλλά ως μέσο για να στραφούν εναντίον της» (Μιχάλης Σπουρδαλάκης, «Λαϊκισμός και Πολιτική»). Στην ουσία ο λαϊκισμός συνιστά άρνηση της πολιτικής, έχοντας ψυχολογικό υπόστρωμα τον ατομικό και συλλογικό ναρκισσισμό. Οι λαϊκιστές με το στρατήγημα «λαός ή ελίτ» εμφανίστηκαν υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων. Eτσι, άλλωστε, εξηγείται και η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια των μνημονίων.

Η πανδημία, όμως, διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της υγειονομικής κρίσης και της προηγούμενης οικονομικής έγκειται στο ότι η αγανάκτηση που άλλοτε κυριαρχούσε υποκαθίσταται σήμερα από τη συγκατάβαση. Τον διχασμό διαδέχτηκε η καταλλαγή. Την τιμωρητική διάθεση, η ανοχή. Τη μισαλλοδοξία, η μετριοπάθεια. Τον βερμπαλισμό, ο πραγματισμός.

Εξαιτίας των μεταβολών που μεσολάβησαν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φυσικό να επιδεικνύει αμηχανία. Δεν απέκτησε ακόμη μια σταθερή γραμμή πλεύσης. Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στην πρώτη φάση του κορωνοϊού, έδειξε έναν νέο πολιτικό εαυτό. Απέφυγε τον καταγγελτικό λόγο και τους μαξιμαλισμούς.

Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ. Ηταν μια αναλαμπή. Στη συνέχεια ευθυγραμμίστηκε με τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέφυγε σε μια άγονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Πλειοδότησε σε ανώφελες υποσχέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί σε διάσταση με τα δεδομένα της τρέχουσας συγκυρίας. Και πρωτίστως με το κοινό αίσθημα.

Το ερώτημα είναι: Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατανόησε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος; Δεν ερμήνευσε σωστά τις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας τον φόβο να τον κυριεύσει; Ή, το χειρότερο, εξακολουθεί να υποτιμά τον αντίπαλό του; Το βέβαιο είναι ότι έδειξε έλλειψη πολιτικού βάθους. Η αδυναμία του να αντιληφθεί τα υπόγεια ρεύματα που διαπερνούν την κοινωνία μετά την πανδημία το επιβεβαιώνει. Αρκεί να κοιτάξουμε την πρόσφατη έρευνα της ΔιαΝέοσις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας στα παρωχημένα εργαλεία, επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μονοπωλεί την υπευθυνότητα, τη μετριοπάθεια και τη σύνεση. Στην αντιπαραβολή «Μητσοτάκης - Τσίπρας», αναμφίβολα υπερτερεί ο πρωθυπουργός. Οχι διότι έχει το τιμόνι της διακυβέρνησης. Αλλά γιατί βρίσκεται σε αρμονία με τις προσδοκίες μιας κοινωνίας που θέλει η χώρα να βγει από την κρίση με το μικρότερο υγειονομικό και οικονομικό κόστος.

Προφανές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας μια ανεπίκαιρη αντιπολίτευση, δύσκολα προσελκύει το ενδιαφέρον ακόμη και εκείνων που θεωρούν ότι η πολιτική του αξία δεν είναι αμελητέα. Επενδύοντας στον καταγγελτικό λόγο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιτείνει την κρίση αξιοπιστίας. Κι αυτό σε μια περίοδο που δεν επικρατεί η αγανάκτηση, αλλά η συγκατάβαση.
Μένοντας προσηλωμένος στις προγενέστερες προσεγγίσεις του, εύλογο είναι να πολιτεύεται σε πολιτικό κενό. Προεκλογικά είχε τη δυνατότητα να ενοχοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιές αποκλίσεις. Από τη στιγμή όμως που οι κατηγορίες αυτές καταρρίπτονται από τις κυβερνητικές πράξεις τίθεται το ζήτημα με ποια επιχειρηματολογία αντιμετωπίζει τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμφίβολα χρειάζεται έναν νέο πολιτικοϊδεολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται. Η εδραίωσή του στον κεντροαριστερό χώρο, τον οποίο παλιά κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πλεονέκτημα γι’ αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επενδύσει σε νέες ιδέες και στρατηγικές το πολιτικό του κεφάλαιο θα απομειωθεί. Μάλιστα, όταν η αποεπένδυση συνδέεται και με τις παθογένειες του παρελθόντος, τότε δυσχεραίνεται περαιτέρω η θέση του. Ο λαϊκισμός που άλλοτε υιοθέτησε δείχνει να είναι το υποκείμενο νόσημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρόσφατες αθλιότητες μεσαίων και κεντρικών στελεχών του αποδεικνύουν ότι στον κομματικό βιότοπο οι λαϊκιστές έχουν ισχυρά ερείσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Δημοσκόπος

Με 10% ύφεση ανασταίνονται και οι πεθαμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί ως δεύτερος πόλος δικομματισμού με πάνω από 30% παρά τη λύσσα των ΜΜΕ εναντίον του, και τώρα έχει πεδίον δόξης λαμπρόν λόγω της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής. Θα αρχίσει ξανά την παρακμιακή του αντιπολίτευση οσονούπω.

Μνημονιακος

Σχόλιο άγχους, αγωνίας, πανικού κατι τετοιο ε; σιγά σιγα αντιλαμβάνεσαι κι εσύ τι έρχεται...! Πάντως ο Συριζα δεν χρειάζεται να κανει τίποτα, ΜΟΝΟΙ σας θα πατε στα ποσοστα του Πασοκ!!

Γιάννης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι πολύ γνωστοί στην Ελληνική κοινωνία. Παραλίγο τα θύματα της Παγκόσμιας πανδημίας που έπληξε και την Ελλάδα να είναι σχεδόν ίδια με τα θύματα της Μάνδρας και στο Μάτι της ανίκανης Ρένας Δούρου. Οι συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση είναι χαοτικές προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας και κατ' επέκταση του Ελληνικού λαού.

Regling Klaus

Μην κουράζεστε καλέ κύριε, κλείσαμε, κλείσαμε!

Τεο-Μοναχο

Βλεπω οτι πολλοί που γραφουν μακροσκελή σχόλια και θελουν και να τους πάρουμε και σοβαρά συνεχιζουν να πιπιλάνε την μισολειωμενη καραμέλα της "Νεας Ταξης". Φίλοι βγάλτε το γράσσο απο τα μάτια σας, γιατί μόνοι σας κατατασετε τον εαυτό σας στο περιθώριο και στους γραφικούς συνομωσιόλογους. Τετοιο πράγμα δεν υπαρχει. Η ζωή σας εχει ξεπεράσει, ξυπνήστε.

Παναγιώτης

Συγνώμη, αλλά το άρθρο δεν προσφέρει τίποτα πλέον. Το 80% του ελληνικού λαού έχει καταλάβει το ποιόν του συγκεκριμένου μορφώματος και το υπόλοιπο 20% βλέπει και θα βλέπει τον κόσμο με παραμορφωτικά γυαλιά. Άρα το άρθρο απευθύνεται στον Τσίπρα, με σκοπό να του ανοίξει τα μάτια ?

Νουδουλε

Ο "πανσοφος" λαός κατάλαβε μεσα σε 4,5 χρόνια τι είναι ο Συριζα, αλλα εδω και 40 χρονια δεν κατάλαβε τι είναι Πασοκ-ΝΔ!!

Α-Δέξιος

Γιατί δεν γράφεις κι ένα κείμενο για τα υποκείμενα νοσήματα του σημιτισμού ρε πανταγιά? η δεν ξέρεις τίποτε κι εσύ σαν τα υπόλοιπα λαμόγια που φάγανε και τς πέτρες ????????

χα χα

Ένας μέρμηγκας κουφός με πήρε απ το χέρι Είμαι λέει ο πιο σοφός σ’ ολόκληρο τ’ ασκέρι Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό εν δυο προσκυνάμε, εν δυο πολεμάμε, εν δυο δεν πεινάμε Τα βολεύεις μια χαρά σπουδαίο μου μυρμήγκι όμως πρόσεχε καλά τ’ ωραίο σου λαρύγγι Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό εν δυο προσκυνάμε, εν δυο πολεμάμε, εν δυο μα πεινάμε Πριν προλάβω να του πω το σύστημα ν’ αλλάξει πλάκωσε όλο το χωριό το μέρμηγκα να χάψει Και τα μικρά του τα μερμηγκάκια χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό εν δυο προσκυνάμε, εν δυο μα πεινάμε, εν δυο θα σε φάμε! M. Λοΐζος Περιμένετε όλοι μέχρι το χειμώνα...

MARINA.

Ο Τσίπρας προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ κυρίως για την υφαρπαγή των ψήφων του. Έκανε την εμφάνιση του ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου παίρνοντας από αυτόν τις ιδέες του, το λαϊκισμό του, ακόμα ξεσήκωσε μέχρι και την φωνή του.Οι Έλληνες είναι ένας τριτοκοσμικός λαός χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.Εύκολα πείθονται από τον οποιοδήποτε τους πουλήσει φθηνό λαϊκισμό και τους βολέψει σε δουλειές, όπως αυτές που υπάρχουν ακόμα στο Δημόσιο. Εκεί ακριβώς πόνταρε ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας.Στην πράξη η πολιτική του διακυβέρνηση είχε χαρακτηριστικά αριστερής καθεστωτικής ιδεολογίας, πάντα προδοτικής και αντεθνικής, στρεφόμενης κατά της Ελλάδας σας Έθνος και κόντρα στα θέλω των πολλών. Έφτασε στο σημείο να έχει σε πολύ καλύτερη μοίρα τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες από τους Έλληνες πολίτες, προς όφελος της Νέας Τάξης Πραγμάτων της οποίας αποτελεί έναν πιστό και υπάκουο υπηρέτη της.Ο τεμπέλης που δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στην ζωή του και τα βρήκε όλα έτοιμα από τον εργολάβο πλούσιο μπαμπά του, δούλεψε άνετα τον κουτό Ελληνικό λαό. Έναν λαό χωρίς κρίση που εμπιστεύεται τον κάθε πρώτο πολιτικό τυχώντα.

Αριστερούληδες, (πάσης αποχρώσεως)...

Ελπίζω τώρα να αντιλαμβάνεσθε ότι στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, υποστήκατε στρατηγική ήττα τεραστίων διαστάσεων που καθόρισε το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Γνωρίσαμε την κομμουνιστοκρατία, (1941-1945), την ένοπλη ανταρσία της, (1946-1949), την πασοκοκρατία, (1981-1989, 1993-2004 και 2009-2012) και την συριζοκρατία, (2015-2019) και τις απορρίψαμε για πάντα!!!

Τους βοηθούν να το αντιληφούν οι δημοσκοπήσεις...

Που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδόν διπλάσια δύναμη, από εκείνη του Σύριζα.

Φίλε, βρωμοκοπάς νεοδημοκρατιλα...

Απο χιλιόμετρα μακριά !!!

Θα ψηφίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, εφ΄όρου ζωής!!!

Η σύνδεσή μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι μόνιμη πολιτική επιλογή. Την οποία καθιστούν ακατάλυτη οι ανατριχιαστικές διατυπώσεις του αλέξη τσίπρα: ''Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν", οι αστείες απειλές του παύλου πολάκη: "Mετά θα λογαριαστούμε" και οι χυδαιότητες του ηλία γρηγόρη:: «… Και στη δεύτερη φορά αριστερα, δεν θα παιξουμε όπως στην πρώτη…. ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΧΝΩΣΟΥΜΕ!!»

Δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ δεύτερη φορά αριστερά.

Με όπλο την ψήφο μας.

ς

δεξιαρες θα σας πω εγω γιατι θα κυβερνατε τουλαχιστον πανω απο 15 συναπτα ετη,τουλαχιστον,προσεχτε,το 1933,εχασε η δημοκρατικη παραταξη,με τη συνδρομη του κκε βγηκε ο μεταξας,μεχρι 1940,μετα κατοχη,εμφυλιος τον οποιο εκανε η αριστερα κκε,μεχρι το 1963 -4,κυβερναγε η δεξια,διοτι η δημοκρατικη παραταξη ηταν διασπασμενη,το 1964 ενωθηκε η δημοκρατικη παραταξη και κερδισε τις εκλογες με 54% αποστασιες,χουντα,η δημοκρατικη παραξη ενωθηκε παλι το 1977 και το 1981 κερδισε το πασοκ τις εκλογες κρατησε ενωμενο μεχρι 2010,και το 2012 διαλυθηκε ο ανωριμος λαος πηγε στο εκτρωμα συριζα,θα μου πειτε γιατι σας τα ειπα αυτα,ακουτε,διοτι η δημοκρατικη παραταξη ειναι διασπασμενη συριζα 31,5% και πασοκ 8%,ενωση δεν προκειται να γινει ποτε,διοτι εμεις οι πασοκοι δεν παμε με συριζα ποτε των ποτων,αρα θα κυβερνατε εσεις,για να χασετε πρεπει να γινει το εξης,να εξαφανισθει απο προσωπου γης ο συριζα,πραγμα το οποιο θα γινει αφου περασουν τουλαχιστον 15 χρονια,εκτος και εξαφανισθει ο συριζα γρηγοροτερα,οσο θα περνουν τα χρονια ο συριζα θα φθειρετε,υπαρχει το ενδεχομενο ο συριζα να καταρευσει πολυ ποιο γρηγορα,αυτο πιθανον να γινει αφου γινουν εκλογες και τον συριζα τον εχει παρει η κατρακυλα,οπως δειχνουν οι δημοσκπησεις,ο λαος δεν ψηφιζει παλι αριστερα,ειδε,επαθε εμαθε,απλα ειναι θεμα χρονου ποτε θα γινουν εκλογες για να φανει η κατρακυλα του συριζα,.παραλληλα θα πρεπει να δουμε εναν νεο πολιτικο φορεα στο χωρο της δημοκρατικης παραταξης, η ανανεωμενο πασοκ,.ο συριζα δεν ξαναβγαινει,.δοκιμαστηκε απετυχε,οι αριστερες αντιληψεις ειναι ξεπερασμενες,ανυπαρκτες,.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία