Τι λέει λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Τι λέει λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης

Μέχρι τις εκλογές μεσολαβεί ένας …αιώνας- υπό την έννοια ότι όλα μπορούν να συμβούν από τη μία στιγμή στην άλλη

Την Κυριακή της Αποκριάς η επικαιρότητα στρεφόταν, σχεδόν αποκλειστικά, στην κάρτα εξόδου από τα ψηφοδέλτια που έδειχνε ο κ. Τσίπρας στον κ. Πολάκη- και την Τρίτη το βράδυ ο κόσμος όλος «πάγωσε» από την τραγωδία στα Τέμπη, όπου χάθηκαν άδικα 57 άνθρωποι, φοιτητές οι περισσότεροι.

Τρεις εβδομάδες μετά, τα αμείλικτα ερωτήματα μαζί με το βαρύ κλίμα από το πολύνεκρο δυστύχημα παραμένουν, ο Παύλος Πολάκης «επιστρέφει» στην κανονικότητα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ (φυσικά το δεύτερο δεν μπορεί να συγκριθεί με το τραγικό γεγονός) και τα κόμματα ετοιμάζονται να δώσουν την εκλογική μάχη του Μάη, σε ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο σημείο εκκίνησης μετά την τομή στο χρόνο που προκάλεσαν τα Τέμπη, μετράνε εκ νέου τις δυνάμεις τους στις δημοσκοπήσεις και προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά και δυναμικά στην προεκλογική μάχη, τεστάροντας τις αντοχές τους απέναντι στην ισχυρή πλέον και εν πολλοίς αδιευκρίνιστη ψήφο.

Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το μήνα των εκλογών και προκειμένου να επαναφέρει σταδιακά στο προσκήνιο τον στόχο του για ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα της ΝΔ (παρότι τα γκάλοπ δεν δείχνουν πλέον στο κόμμα του εύκολη πρόσβαση, όπως ένα μήνα πριν) έριξε το γάντι στο Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκε δυο φορές (από τότε που εκλέχτηκε αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ) να τον συναντήσει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προσπαθεί να προσδιορίσει το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί με το βλέμμα -και- στο μετεκλογικό τοπίο. Το κόμμα του κινείται γύρω στο 10% -και ουδείς γνωρίζει αν θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις πρώτες κάλπες. Τι λέει λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Πρώτον, ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά στη θέση που θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν ανοίγει κουβέντα για τη δεύτερη μάχη, η οποία, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας (δεν θέλει κυβέρνηση των ηττημένων) πιστεύουν ότι θα είναι καθοριστική. «. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων.

Κλείσιμο
Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης για άλλη μια φορά χθες το βράδυ, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Επιμένει στο «δια ταύτα» της πρώτης Κυριακής και καλεί τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση σχετικά με τα όποια σενάρια- σε όλα τα τελευταία γκάλοπ φαίνεται ότι πχ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακόμη και να συμφωνούσαν δεν φτάνουν οι έδρες για να συνεργαστούν.

Δεύτερον, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει, ίσως με πιο πειστικό τρόπο πια ότι θέλει και θα αξιοποιήσει αναλόγως την διερευνητική εντολή που θα λάβει , εφόσον είναι ισχυρή. Μιλώντας για ισχυρή εντολή εννοεί ότι το κόμμα του αν λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό (12%- 13% και πάνω) και οι πολιτικοί συσχετισμοί γενικότερα το επιτρέπουν θα ξεκινήσει κινήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να απαντήσουν στις προγραμματικές του προσκλήσεις.

Τρίτον, ξεκαθαρίζει ότι αν δεν λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις πρώτες κάλπες, δεν πρόκειται να μπει στη συζήτηση των συνεργασιών με το πρώτο κόμμα για να γίνει, όπως έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, «βολικός εταίρος» ή «δεκανίκι». Θα μείνει στην αντιπολίτευση με το μονοψήφιο ποσοστό του- «το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα χρήσιμο και υπεύθυνο κόμμα και στην αντιπολίτευση», έλεγε προ ημερών σε έτερη συνέντευξή του.

Τέταρτον, εάν εξασφαλίσει ισχυρή εντολή, τότε και μόνο τότε θα στραφεί στους πολιτικούς τους αντιπάλους για να προτείνει προγραμματικές συγκλίσεις, στη βάση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, που συχνά επικαλείται. Έχει περιγράψει τους πυλώνες του προγράμματος, όπως και τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ζητήσει να εκπνεύσουν με την υπογραφή της όποιας συνεργασίας.

Πέμπτον, επιμένει ότι τον δεσμεύει η δήλωσή του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός». Η εξήγηση που δίνει είναι ότι και οι δύο απέτυχαν ως πρωθυπουργοί- απορρίπτει το μοντέλο διακυβέρνησης Τσίπρα και το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη.

Έκτον, επιμένοντας στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» είπε για πρώτη φορά χθες (στη συνέντευξή του που παρουσίασε η ΕΡΤ) ότι θα προτείνει (εφόσον ισχύσουν όλα τα παραπάνω) πολιτικό πρόσωπο για την κρίσιμη θέση του πρωθυπουργού. Τόνισε ότι η επιλογή του πολιτικού για τη θέση του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών προσώπων για τις υπουργικές θέσεις θα εξαρτηθεί αναμφίβολα από τη δύναμη των κομμάτων.

Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν θα είναι απαραίτητα το τρίτο κόμμα που θα επιχειρήσει να «επιβάλει» τη δική του πρόταση- πρόσωπο, ενώ απέκλεισε επί της ουσίας κάθε συζήτηση για την αξιοποίηση ενός τεχνοκράτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ίσως αυτό ήταν το κύριο θέμα που ήθελε να αναδείξει με την συγκεκριμένη παρέμβασή του. Να απαντήσει δηλαδή αρνητικά στα σχετικά σενάρια περί ενός τεχνοκράτη στη θέση του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Έβδομον, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα στο σενάριο που «βλέπει» συνεργασία του και με τον κ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι: ««Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».

Άρα δια τη αρνήσεως στο σενάριο που συμπεριλαμβάνει τον κ Βαρουφάκη, απαντά αρνητικά και στο σενάριο περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προβάλλει ο κ. Τσίπρας με φόντο την πρώτη Κυριακή και στόχο τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Όγδοον, όπως διάφορα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έτσι και ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει σχέδια για τη δεύτερη Κυριακή, όταν δεν ξέρεις καλά -καλά το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας στην πρώτη κάλπη. Πρώτα θα παιχτεί το πρώτο επεισόδιο και μετά θα βάλει τα προσωπικά του στοιχήματα για το δεύτερο ο κάθε φιλόδοξος «πρωταγωνιστής».

Ένατον, δεν συνάντησε ο κ. Ανδρουλάκης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε όμως και τον Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε θεσμική πρόσκληση και τα σχετικά- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έθεσε το ίδιο θέμα, ούτε όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο στις Προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Είναι βέβαια πασιφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήθελε να «φωτογραφηθεί» πριν τις εκλογές μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα σε χρόνο προ των εκλογών. Μια απλή ανάγνωση της σύνθεσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ, δείχνει ότι το 1/3 διαφωνεί με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, κάποιο κομμάτι τους δεν θέλει να ζήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι παραμένουν κοντά στην απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για αυτόνομη πορεία, βρέξει-χιονίσει…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ