Νέα τακτική, ίδιος στόχος: ο Μητσοτάκης
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Νέα τακτική, ίδιος στόχος: ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η τακτική των χαμηλών τόνων θα έχει κέρδη για το κόμμα του και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Περιοδείες στελεχών στις πληγείσες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα

Τ ην αφετηρία μιας νέας πολιτικής περιόδου, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με αναβαθμισμένο ρόλο και ισχυρό λόγο, διακρίνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και το κυβερνητικό αποτύπωμα στο πεδίο της αντιμετώπισής τους. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το κόμμα του προσπάθησε και κατάφερε σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις «την ώρα της κρίσιμης εθνικής μάχης» να βγει ενωτικά και με ήπια κριτική, παρότι ο ίδιος εισέπραττε κλίμα θυμού και ερωτήματα οργής για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα, ειδικά στη Βόρεια Εύβοια.

Εκτιμά δε ότι αυτή η στάση ενισχύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει τα θεμέλια για μαχητική αλλά και τεκμηριωμένη κριτική εναντίον της κυβέρνησης στα μείζονα ζητήματα. Ο ίδιος, απευθυνόμενος την περασμένη Δευτέρα -μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- στα στελέχη του Πολιτικού Κέντρου, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι στιγμές επιβάλλουν «ελεγχόμενους» τόνους στην αντιπολιτευτική κριτική. «Οπως και στην αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη για να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος, έτσι και τώρα αποφεύγει κινήσεις μικροπολιτικής πάνω στις στάχτες», υποστηρίζει στέλεχος του Πολιτικού Κέντρου που συμφώνησε με την εισήγηση Τσίπρα. Οπως έκαναν, σύμφωνα με τον ίδιο, και τα άλλα στελέχη του οργάνου, παρά την επισήμανση για τους κυβερνητικούς «ε, όχι να τους χαριστούμε κιόλας μετά από τέτοια λάθη και την προφανή αδυναμία να ελέγξουν γρήγορα τα μέτωπα, ώστε να μην καούν σπίτια και χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων».

Επικρίσεις

Στην εν λόγω σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης -στο γραφείο του κ. Τσίπρα βρίσκονταν κάποια από τα στελέχη- ακούστηκαν ιδιαίτερα σκληρά λόγια για το «επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη». Ωστόσο οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Παππάς, οι κυρίες Ολγα Γεροβασίλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι, συμφώνησαν στο τέλος να στείλει ο κ. Τσίπρας μήνυμα-πρόσκληση στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να «συναντηθούν» στο πεδίο της συνεννόησης για την εκπόνηση του αναγκαίου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν. Μάλιστα, τάχθηκαν υπέρ της κίνησης Τσίπρα να καταθέσει πρόταση 7 σημείων για την επόμενη μέρα: να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης, να εκπονηθεί -σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς- εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που κατά τον κ. Τσίπρα εγκατέλειψε ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμεσες αποζημιώσεις

Απαντες στη σύσκεψη έδωσαν έμφαση στην ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη της Κουμουνδούρου πρόκειται να ακολουθήσουν εντατικό πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ελλάδα και φυσικά στις πληγείσες περιοχές - κάτι που έκανε την Πέμπτη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφτηκε την Ηλεία και συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής. Από εκεί, δε, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, στον οποίο χρεώνει απουσία διάθεσης συνεννόησης παρά την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ. «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας θέλοντας να επισημάνει επί της ουσίας και τη γραμμή της Κουμουνδούρου να αποφύγει το αίτημα της παραίτησης των αρμόδιων υπουργών, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει και να επιμερίσει εκείνος τις ευθύνες για το αναποτελεσματικό σχέδιο και τον συντονισμό των δυνάμεων τις καθοριστικές για τον έλεγχο των πύρινων μετώπων ώρες.

Προβλέπει η Κουμουνδούρου πρόωρες εκλογές με φόντο την εθνική καταστροφή και τις απρόβλεπτες «στροφές» της πανδημίας; Τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν ότι «ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προσφύγει στις κάλπες, ειδικά μετά την πρώτη ισχυρή δοκιμασία». Συμπληρώνουν, όμως, ότι το πολιτικό κλίμα θα αλλάζει διαρκώς χρώμα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Προσθέτουν ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική Μητσοτάκη, ο οποίος άρχισε να ζητά από την επομένη της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πρόωρες εκλογές.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με την επιλογή της κυρίας Φώφης Γεννηματά (ζήτησε τις παραιτήσεις Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκου Χαρδαλιά), ο κ. Τσίπρας προτιμά να βάζει πλέον στο κάδρο της επίθεσης τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προσδοκώντας ότι σύντομα θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της αποδόμησής του…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ