Επιστήμονες απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα: Θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ;

Επιστήμονες απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα: Θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ;

Ακόμα και ο ίδιος ο Μπολτ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για το αν η σημερινή γενιά σπρίντερ θα καταρρίψει το ρεκόρ του

Επιστήμονες απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα: Θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ;
Από τότε που ο Γιουσέιν Μπολτ έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ 100μ. το 2009 με τον εκπληκτικό χρόνο των 9,58 δευτερολέπτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο, ο κόσμος αναρωτιέται αν θα μπορούσε ποτέ κάποιος να ξεπεράσει το εξαιρετικό επίτευγμα του Τζαμαϊκανού σπρίντερ. Τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν αν αυτό το εμβληματικό ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί.

Το ταξίδι του Μπολτ προς την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ ξεκίνησε το 2008, όταν τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή του κόσμου με χρόνο 9,72 δευτερόλεπτα σε μια συνάντηση Grand Prix στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια κατέπληξε το κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 με χρόνο 9,69 δευτερόλεπτα, πριν τελικά σημειώσει το φαινομενικά άπιαστο ρεκόρ των 9,58 δευτερολέπτων ένα χρόνο αργότερα.

Έκτοτε, κανένας αθλητής δεν έχει πλησιάσει την ταχύτητα του Μπολτ. Ο πιο κοντινός ήταν ο Αμερικανός σπρίντερ Νόα Λάιλς, ο οποίος κέρδισε τον τελικό των 100μ. το 2022 με ατομικό ρεκόρ 9,79 δευτερόλεπτα - ακόμα 0,21 δευτερόλεπτα πιο αργά από το ρεκόρ του Μπολτ. Οι τελευταίοι σπρίντερ που έφτασαν σε απόσταση αναπνοής ήταν ο Τάισον Γκέι και ο Γιοχάν Μπλέικ, οι οποίοι έτρεξαν και οι δύο 9,69 δευτερόλεπτα το 2009 και το 2012, αντίστοιχα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μπολτ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για το αν η σημερινή γενιά σπρίντερ θα καταρρίψει το ρεκόρ του. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στο «Obi One Podcast», άφησε να εννοηθεί ότι το δικό του όριο μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες Polly McGuigan και Aki Salo προσέφεραν μια διαφορετική προοπτική. Στη μελέτη τους, διατύπωσαν τη θεωρία ότι, ενώ το ρεκόρ του Μπολτ είναι πιθανότατα ασφαλές προς το παρόν, θα μπορούσε να καταρριφθεί στο μέλλον - ενδεχομένως ακόμη και με χρόνο κάτω από εννέα δευτερόλεπτα. Το κλειδί, υποστηρίζουν, βρίσκεται σε έναν συνδυασμό γενετικής και προηγμένων τεχνικών προπόνησης.

«Ένας συνδυασμός γενετικής και προπόνησης θα πρέπει να παράγει γλουτούς, μηρούς και γάμπες που είναι λίγο πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι από τους σημερινούς καλύτερους σπρίντερ», εξηγούν τα ευρήματά τους. Σημείωσαν ότι οι μύες με υψηλή αναλογία μεγάλων ινών ταχείας σύσπασης μπορούν να παράγουν περισσότερη δύναμη πιο γρήγορα, κάτι που είναι απαραίτητο για την κατάρριψη ρεκόρ σπριντ.

Παρά την αισιοδοξία τους, οι McGuigan και Salo προειδοποιούν ότι το σπάσιμο του φράγματος των εννέα δευτερολέπτων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα.

GAZZETTA.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης