Ζυμαρικά αλά… ελληνικά: Η ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας

Ζυμαρικά αλά… ελληνικά: Η ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας

Η είσοδός τους στην αγορά, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν το ζυμαρικό μαγειρεμένο στο πιάτο μας…

Ζυμαρικά αλά… ελληνικά: Η ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας
Η είσοδός τους στην αγορά, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν το ζυμαρικό μαγειρεμένο στο πιάτο μας. Μαθημένοι στο al dente της ξένης παραγωγής, δεν μπορούσαμε εύκολα να συμφιλιωθούμε με το λασπωμένο αποτέλεσμα που προέκυπτε μετά την κατσαρόλα.
Τα γευτήκαμε όμως και τώρα πια τα προτιμούμε ίσως και περισσότερο από τα ιταλικά ζυμαρικά.

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παράγονται στην ελληνική ύπαιθρο εκφράζουν την ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας. Το μεράκι, την αγάπη αλλά και την τέχνη της ανάδειξης των αγνών μας προϊόντων. Παράγονται με ελληνικό αλεύρι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά, είναι πλούσια σε γεύση και «μπερδεύονται» αρμονικά με διάφορες σάλτσες και άλλα συνοδευτικά. Μόλις τα δοκιμάσεις δύσκολα τα ξεχνάς…

Εμείς παραθέτουμε μερικές προτάσεις από την τοπική παραγωγή μας και σε προτρέπουμε να τις δοκιμάσεις - αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα. Θα μας θυμηθείς:


Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια Κρήτης

Κλείσιμο
Αν έχετε βρεθεί σε κρητικό εστιατόριο, θα τα έχετε δοκιμάσει οπωσδήποτε. Είναι ένα από τα αγαπημένα φρέσκα κρητικά ζυμαρικά και τα προτείνουν στα μενού τους οι περισσότεροι σεφ που καταπιάνονται με την κρητική κουζίνα. Τα σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια έχουν τον κόπο τους αλλά δεν γίνονται με φύλλο όπως πολλά άλλα φρέσκα ζυμαρικά κι έτσι μπορούν να τα φτιάξουν και μαγείρισσες που δεν συμπαθούν το ξυλίκι (πλάστη)…




Γκόγκες Πελοποννήσου

Οι γκόγκες ή σπανιώτερα γκόγκιζες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας και της Αργολίδας. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό - παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται. Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα, πάχους παρόμοιου με το μικρό δάκτυλο, τα οποία κόβονται σε μήκος 3-4 εκατοστών και στη συνέχεια πιέζονται σύροντας το δάκτυλο στη μια τους πλευρά για να αρχίσει να διπλώνεται, μοιάζοντας σαν κοχύλι. Μετά το βράσιμο και στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα. Οι γκόγκες συνήθως σερβίρονται ως πλήρες πιάτο και όχι ως συνοδευτικό άλλου φαγητού. Οι γκόγκες είναι φαγητό που παραδοσιακά φτιαχνόταν χειροποίητα τις Απόκριες. Σήμερα είναι διαθέσιμο και από βιοτεχνίες παραγωγής τοπικών ζυμαρικών και σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής της Λακωνίας και ιδιαίτερα στη Μονεμβασιά και της Αργολίδας αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αλλού σε εστιατόρια με τοπικά πελοποννησιακά πιάτα.




Τζόλια ή γκόγκλιες - Παραδοσιακά αρβανίτικα χειροποίητα μακαρόνια

Πρόκειται για μια συνταγή αρβανίτικη, απλή αλλά εντυπωσιακά νόστιμη. Τα τζόλια είναι μακαρόνια – σαν μακριά κορδόνια - τα οποία περιχύνουμε με φρέσκο αρωματικό βούτυρο και πασπαλίζουμε με  μυζήθρα




Φλομάρια από τη Λήμνο

Το αλεύρι της Λήμνου φημίζεται από την αρχαιότητα. Οι Κασπακνές Λιχουδιές φτιάχνουν μ’αυτό τα αγνά και πεντανόστιμα φλομάρια του νησιού, ψιλά ή πιο χοντρά, που ταιριάζουν σε σούπες, σε γιουβετσάκια και ιδανικά, με έναν κόκορα κρασάτο.




Xερίσια μακαρόνια -Χειροποίητα Μακαρόνια Χίου

Πρόκειται για μακαρόνια τα οποία πλάθονται στριφτά γύρω από σπάρτο. Επειδή είναι δύσκολο έως αδύνατον να βρεθεί σπάρτος στην Αθήνα η δουλειά αυτή γίνεται και με καλαμάκι για τα σουβλάκια. Όταν ο σπάρτος ή το καλαμάκι τραβηχτεί απομένει το μακαρόνι, ένας λεπτός κύλινδρος με τρύπα στη μέση και μάκρος 12-15 εκατοστά. Μαγειρεύονται συνήθως με σάλτσα ντομάτας και σερβίρονται με τριμμένο τυρί.


Χυλοπίτες Μετσόβου

Oι γαστρονομικες απολαύσεις του Mετσόβου είναι ξεχωριστές. Φημισμένες οι ντόπιες χυλοπίτες, εκφράζουν το ταλέντο της κάθε μαγείρισσας, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα που έχει στη διάθεσή της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης