Γιατί τα παιδιά τρελαίνονται για μακαρόνια;

Γιατί τα παιδιά τρελαίνονται για μακαρόνια;

Αν ρωτήσεις τον δυόμιση ετών γιο μου οποιαδήποτε μέρα και ώρα της ημέρας “τι θέλεις να φας;” θα σου απαντήσει δυνατά και με στόμφο “μακαρόνια!”.

Γιατί τα παιδιά τρελαίνονται για μακαρόνια;
Σπάνια θα βρεις μικρό (αλλά και μεγάλο εδώ που τα λεμε) που να μην του αρέσουν τα ζυμαρικά. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, τα ζυμαρικά κερδίζουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των παιδιών, αφήνοντας πίσω το κρέας, το ρύζι, ακόμα και την πίτσα! Πολλά πιτσιρίκια μάλιστα λατρεύουν τα παιδικά ζυμαρικά, που κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορα σχήματα, με τα οποία παίζουν και φτιάχνουν ιστορίες. Παράλληλα, τα παιδικά ζυμαρικά δένουν καλύτερα με τη σάλτσα, είναι εύκολα στο χειρισμό του πιρουνιού, αλλά και στο μάσημα, χάρη στο μικρό και λειτουργικό σχήμα τους. 



Κλείσιμο
Καλύτερα ζυμαρικά παρά burger 
Τα ζυμαρικά, λόγω των σύνθετων υδατανθράκων, που περιέχουν, δίνουν στα παιδιά όλη την ενέργεια που χρειάζονται, αλλά ταυτόχρονα τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και δίνουν τροφή στους μύες. Ιδιαίτερα τα ολικής άλεσης ζυμαρικά είναι χαμηλά σε αλάτι και ελεύθερα χοληστερόλης. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ). Παράλληλά, η διατροφική τους πρόσληψη μπορεί να καλύψει μέχρι και το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.



Οπότε, μην ανησυχείτε αν το παιδί σας ζητά ή τρώει πολλές φορές την εβδομάδα ζυμαρικά, απλά βρείτε έξυπνους τρόπους να του τα πλασάρετε. Τη μία με κιμά, την άλλη με λαχανικά και μπρόκολο, την άλλη με τόνο, την άλλη με μοσχαράκι κοκκινιστό ή κοτόπουλο, ώστε να παίρνει μαζί με αυτά και άλλα πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες. Άλλωστε, είναι πολύ καλύτερο να τρώει ζυμαρικά παρά άλλα τρόφιμα, όπως σνακ ή burgers που κρύβουν επιζήμια λιπαρά για την υγεία. Υπολογίστε ότι ένα πιάτο ζυμαρικών με ντομάτα, ελαιόλαδο και παρμεζάνα έχει γύρω στις 450 θερμίδες, ενώ ένα μικρό hamburger με μια μεσαία μερίδα πατάτες έχει γύρω στις 800 θερμίδες!

Μακαρόνια με κιμά: Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών




Ποιος λέει όχι σε ένα λαχταριστό πιάτο μακαρόνια με κιμά; Η Ντίνα Νικολάου, μάς δίνει την τέλεια σάλτσα μπολονέζ για να το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του!

Υλικά
400γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
400γρ. κιμά χοιρινό από μπούτι
150γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα σε μικρούς κύβους
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500ml ζωμό κρέατος
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
Για το σερβίρισμα
400γρ. σπαγγέτι βρασμένα al dente
200γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο


Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο να κάψει καλά. Ρίχνετε τους δύο κιμάδες και σοτάρετε για αρκετή ώρα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Αδειάζετε τον κιμά σε μπολ.

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι.

Βάζετε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε τον σοταρισμένο κιμά, το μπέικον, τη δάφνη, τον πελτέ, το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα και 3-4 μεγάλες κουταλιές σάλτσας. Πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και βασιλικό και σερβίρετε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης